jump to navigation

«Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τον Χριστό» Σεπτεμβρίου 9, 2008

Posted by expaganus in Ορθοδοξία.
Tags: ,
trackback

Στην αρχή μου φάνηκε σχεδόν απίστευτο… Κι όμως, είναι αληθινό! Η ομάδα του «Ιού’ της Ελευθεροτυπίας έκανε ένα ρεπορτάζ το δεύτερο μέρος του οποίου σας παραθέτω. Το βρήκα εδώ και γράφει τα εξής:

«Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τον Χριστό»

Ο αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Σιαμάκης γεννήθηκε στην Τερπνή Βισαλτίας Σερρών το 1946. Το 1971 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1979 έως το 1995 υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Αυγουστίνου Καντιώτη.

Τον Ιούνιο του 1980 εκάρη μοναχός, τον Ιανουάριο του 1981 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και πήρε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη. Επιμελήθηκε 46 βιβλία του Καντιώτη και έχει ο ίδιος γράψει δέκα βιβλία με εκκλησιαστικά θέματα, πέρα από τις μελέτες του για την αρχαία ελληνική μουσική.

Ο Καντιώτης σφράγισε μια ολόκληρη περιοχή με την εκρηκτική προσωπικότητά του και τη μαχητική ποιμαντική δράση του που είχε ταυτίσει την ορθοπραξία με τον φανατισμό. Ζητήσαμε από τον Αθανάσιο Σιαμάκη μια σύντομη αποτίμηση του καντιωτικού πνεύματος μέσα στην Εκκλησία:

«Γνώρισα τον Αυγουστίνο ως εκλεγμένο μητροπολίτη και με κάλεσε να έρθω κοντά του. Ηρθα το 1969 και εργάστηκα με όλες μου τις δυνάμεις. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος αυτός έκανε αυτό που έβγαινε μέσα από την ψυχή του. Το έκανε από μία διάθεση να πολεμήσει για την εκκλησία με τον τρόπο που ο ίδιος το πίστευε.

»Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι είχε κάποια άλλα κίνητρα. Ισως από χαρακτήρος, πίστευε ότι μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του. Είχε διατελέσει, άλλωστε, και στρατιωτικός ιερέας. Ισως θεωρούσε ότι ο λαός χρειάζεται κάποια παιδαγωγία η οποία να πονάει και λίγο. Πάντως, στην 30ετή σταδιοδρομία κοντά του είχα την ευκαιρία να ζω δίπλα σε μια ισχυρή προσωπικότητα.

»Σας είπα, όμως, ότι εγώ πιστεύω στην ελευθερία. Εχουμε χρέος να κηρύττουμε τον Χριστό, δεν έχουμε δικαίωμα να επιβάλλουμε τον Χριστό. Αν επιβάλλουμε τον Χριστό γινόμαστε Ιησουΐτες, γινόμαστε κράτος. Η ορθόδοξη εκκλησία δεν ήταν ποτέ κράτος. Δεν έχουμε τέτοια δικαιώματα. Και ο Χριστός κήρυττε. Οποιος ήθελε τον ακολουθούσε. Οι περισσότεροι δεν τον ακολούθησαν. Και σιγά σιγά έγινε η ζύμωση του κηρύγματός του με τις λαϊκές προσδοκίες και έγινε αυτό που έγινε.

»Και άθεος να είναι κάποιος και σκεπτικιστής, πρέπει να γίνεται σεβαστός. Είναι άνθρωπος. Δεν μπορούμε εμείς να τον αποκλείουμε. Ο Κύριος δεν ήταν αυτός που συναναστρεφόταν με πόρνες, με τελώνες, με κλέφτες, με αδίκους; Αυτό είναι το χρέος μας. Κάθε έναν με τα λόγια μας και με τη βιωτή μας να τον εμπνεύσουμε και να γνωρίσει αληθινά τον Χριστό. Αν αρχίσουμε να κάνουμε διακρίσεις, τότε δεν είμαστε Χριστιανοί.

»Εμείς είμαστε οφειλέτες. Ετσι λέει ο Απόστολος Παύλος. Σε όλους χρωστάμε. Δεν μας χρωστάει κανείς. «Ελα να σε κατηχήσω, έλα να σε κάνω χριστιανό», αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο. Ακόμα και στα εθνικά ζητήματα καταλαβαίνετε πόσο κακό κάνει. Δεν μπορείς εσύ να λές ότι είσαι ο χριστιανός και οι άλλοι είναι «αχρίστιανοι» ή ότι εσύ είσαι ο «εθνικός ανήρ» και ότι θα μεταδώσεις στους άλλους πνεύμα πατριωτισμού. Πρέπει να υπάρχει ο σεβασμός της προσωπικότητας. Την ελευθερία την έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο, δεν μπορεί να την παραβιάσει κανένας άνθρωπος».

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο παραπάνω κληρικός τα λέει τόσο ειλικρινά, όμορφα και απλά. Χαίρομαι και επειδή ο κληρικός αυτός είναι ο πρώην γραμματέας του Αυγουστίνου Καντιώτη. Δεν έχω να πω άλλο τίποτα, γιατί εκείνος τα είπε όλα…

Για όσους θέλουν να μάθουν αξιόλογα πράγματα από τη συνέντευξη του παραπάνω κληρικού σχετικά με την αρχαία ελληνική μουσική, θα τα βρουν στο πρώτο μέρος του ρεπορτάζ εδώ:

Advertisements

Σχόλια»

1. Suspect - Σεπτεμβρίου 14, 2008

μπραβο σου για την καταχωρηση σενιορ.
τοσο πολυ σε ζηλεψα που λεω να «το κλεψω»
και εγω! 🙂

2. expaganus - Σεπτεμβρίου 14, 2008

Κλέψε, δεν πειράζει!

3. Theoprovlitos - Οκτώβριος 6, 2008

Σωστο μεν. Απλα μερικες φορες το χρησιμοποιούν σαν άλλοθι εκ του πονηρου εκεινοι που ζητουν να επιβαλλουν την Αθεϊα και οχι την Ανεξιθρησκεια

4. expaganus - Οκτώβριος 6, 2008

Πράγματι το χρησιμοποιούν. Αλλά νομίζω ότι γρήγορα οι προθέσεις τους γίνονται φανερές, ειδικά όταν δείχνουν πολύ μεγάλη βιασύνη…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: