jump to navigation

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ! 11 Ιουνίου, 2009

Posted by expaganus in σκάνδαλα, φύση, Εργολάβοι, Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Το Πεδίον του Άρεως το γνωρίζουν όλοι οι Αθηναίοι, και οι περισσότεροι έχουν κάποτε περάσει από κει, κι ας μην είναι κάτοικοι της περιοχής. Κι εγώ το είχα επισκεφτεί αρκετές φορές. Ήταν παρατημένο τα τελευταία χρόνια, καθότι στη φροντίδα μιας άφαντης υπηρεσίας, της ΕΤΜΟΑ. Θυμάμαι πόσο κακή εντύπωση μου είχε κάνει η εγκατάλειψή του, με τις μισές και παραπάνω βρύσες να μη λειτουργούν και με κάποια παμπάλαια και σκουριασμένα παιχνίδια να περιμένουν για θύματα στις παιδικές χαρές – όπως επίσης με τα βλακώδη συνθήματα χουλιγκάνων στις προτομές των ηρώων του ’21.
Φαντάζομαι όλοι θα έχετε κάπου ακούσει για τα διάφορα επεισόδια με συγκρούσεις κατοίκων της περιοχής με την αστυνομία, όταν υπήρχαν κάποια σχέδια ανάπλασης του πάρκου με κουτσούρεμα δέντρων και άλλα «οικολογικά» σχέδια.
Αλλά, αυτά που θα δείτε παρακάτω είναι φοβάμαι πέρα από κάθε φαντασία… Μου τα έστειλε κάτοικος της περιοχής, που θεωρώ φίλη και εκτιμώ ιδιαίτερα. Τα έχει φωτογραφίσει η ίδια και μου τα έχει στείλει πριν τις ευρωεκλογές, δυστυχώς όμως δεν είχα το χρόνο να τα αναρτήσω μόλις τα έλαβα. Ας δούμε πώς τα παρουσιάζει η ίδια και μετά… ουδέν σχόλιον από μένα αναγνώστες. Μια εικόνα λέει όσα χίλιες λέξεις!

Υ.Γ. Επειδή οι εικόνες ήταν μεγάλες (20 εκ. πλάτος και ανάλυση 96 dpi) και εγώ δεν είχα το χρόνο να τις μικρύνω, κόβονται στη δεξιά μεριά. Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ στην εικόνα που σας ενδιαφέρει και να επιλέξετε να τη δείτε, θα φανεί σε νέο παράθυρο ολόκληρη.

«Αγαπητέ μου expaganus,
αυτό το απόγευμα μου ήρθε η ιδέα να βγάλω βόλτα τα παιδιά στο πάρκο. Δηλαδή το Πεδίο του Άρεως, που για τους Κυψελιώτες είναι «το πάρκο μας». Βέβαια δεν θα κάναμε βόλτα σε όλο το πάρκο παρά μόνο σε ένα μικρό μέρος του, γιατί εδώ και πολύ καιρό έχουν περιφράξει το μεγαλύτερο μέρος λόγω «έργων» που τάχα θα γίνουν για την ανάπλασή του. Το τι είδους έργα ήταν αυτά, δεν ήξερα, όπως και πολλοί άλλοι δεν ήξεραν. Μερικοί έλεγαν ότι θα φτιαχνόταν το λιθόστρωτο, όπως έχει γίνει μπροστά και γύρω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου.
Με το που φτάσαμε λοιπόν σε κεντρικό σημείο του πάρκου, είδαμε κόσμο μαζεμένο να φωνάζει. Πλησιάσαμε. Ήταν κάποιοι κάτοικοι της περιοχής που έριχναν με φασαρία τα κάγκελα, τα οποία έκρυβαν τα «έργα». Πήγα κι εγώ κοντά όλο περιέργεια, με τα παιδιά από πίσω, και προχώρησα πίσω από τα περίφημα κάγκελα, που έπεφταν. Και τι είδαν τα μάτια μου! Αυτό που θα δουν τώρα και τα δικά σου! Τόσους μήνες μας έχουν αποκλείσει από το αγαπημένο μας πάρκο, μόνο και μόνο για να το καταστρέψουν και να το γεμίσουν με ακόμα περισσότερο τσιμέντο, όπως θα δεις κι εσύ! Και ούτε καν αυτή την τσιμεντοποίηση δεν μπορούν να τελειώσουν γρήγορα, για να μας αφήσουν επιτέλους να κάνουμε μια βόλτα σαν άνθρωποι – ή μάλλον δεν θέλουν να την τελειώσουν γρήγορα, γιατί όταν ο εργολάβος «συναντά δυσκολίες» και καθυστερεί, πληρώνεται επιπλέον, κατάλαβες;
Δεν μας έφτανε λοιπόν ο Κυριακού που επεκτείνει τον «Πανελλήνιο» σε βάρος του πάρκου, έχουμε και την «ανάπλαση» της πλάκας να το κατατρώει, αντικαθιστώντας μια μεγάλη έκταση όπου άνθρωποι μικροί και μεγάλοι συναντιούνταν κι έπαιζαν, με ένα τσιμεντένιο τέρας που μόνο να το βλέπεις ΘΑ μπορείς, όταν κάποτε τελειώσει… Δες και θαύμασε και μόνος σου, και σε παρακαλώ δημοσίευσέ τα. Κάνε το με τρόπο που να μπορεί ο καθένας να παίρνει τις φωτογραφίες και να τις βάζει και αλλού, να δουν όλοι τι ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΤΕΡΑΣ στήνουν τα συμφέροντα των διαπλεκόμενων εργολάβων στο πάρκο μας.
Σίγουρα το πάρκο χρειαζόταν μια φροντίδα. Σίγουρα δεν χρειαζόταν ΑΥΤΗ την φροντίδα. Χρειαζόταν κάποια καινούργια παγκάκια, κάποια περισσότερα δέντρα σε σημεία, περισσότερο φωτισμό τη νύχτα, περισσότερα παιχνίδια σε κάποιες παιδικές χαρές, περισσότερα συντριβάνια, ίσως με παπάκια και βατραχάκια να βλέπουν τα παιδιά, επιδιόρθωση στις αιώνια χαλασμένες βρύσες, περισσότερη καθαριότητα – αυτά θέλαμε εμείς που αγαπάμε το πάρκο. Η υπόλοιπη τσιμεντο-ανάπλαση να μας λείπει!

Μπροστά από το Άλσος του Οικονομίδη1

Μπροστά από το Άλσος του Οικονομίδη2

Μπροστά από το Άλσος του Οικονομίδη3

Μπροστά από το Άλσος του Οικονομίδη4


Τσιμεντένιος μπακλαβάς... που δεν τρώγεται με τίποτα1

Τσιμεντένιος μπακλαβάς... που δεν τρώγεται με τίποτα2

Τσιμεντένιου μπακλαβά συνέχεια... Θαυμάστε τον!

Τι μεγαλόπνοο έργο...

Σ' αυτό το δρόμο, μπροστά από την παιδική χαρά, συνηθίζαμε να τρέχουμε. Τώρα...

Τι μεγαλόπνοα έργα κρύβονταν πίσω από τα κάγκελα...

Και για πόσον καιρό κρύβονταν αλήθεια...

Είναι να μη διαολοστείλει ο ταλαίπωρος επισκέπτης του πάρκου;

Πόσες φορές δεν καθήσαμε σ' αυτά τα παγκάκια...

Πόσα ραντεβού κλείστηκαν σ' αυτά...

Εδώ ήταν κάποτε το συντριβάνι με τα βατραχάκια...

Τα δικά μου ερωτήματα: Ρώτησα τη φίλη πώς και δεν ήξερε τι ανάπλαση θα γινόταν στο πάρκο, αφού κυκλοφορούν εδώ και καιρό κάποια πολυδιαφημισμένα σχέδια για το άγαλμα της Αθηνάς κτλ. Η απάντησή της ‘ήταν: «Είχα δει κάποια σχέδια, και νόμιζα ότι θα στρωθούν με πλακάκια κάποια σημεία και θα φύγει η άσφαλτος από άλλα για να μπουν δέντρα. Όμως δεν χρειαζόταν για να πραγματοποιηθούν τα σχέδια να ξηλωθεί το ωραίο συντριβάνι. Ούτε και ο «βοτανικός κήπος» χρειαζόταν να γίνει από τσιμέντο, ένα υλικό με 100 χρόνια διάρκεια ζωής! Δηλαδή σε 100 χρόνια θα τον ξαναξηλώσουν; Μάλλον έτσι όπως το κάνουν, το Πεδίο του Άρεως θα γίνει μια τερατώδης προέκταση της πλατείας τσιμεντο-Πρωτομαγιάς… Στο τέλος-τέλος άλλο είναι να τα βλέπεις στη μακέτα κι άλλο από κοντά. Στη μακέτα κι αυτό το έκτρωμα η πλατεία Ομονοίας ωραία φαινόταν».

Σχόλια»

1. Νίκος ο Μετανοείτε - 14 Ιουνίου, 2009

Το ξέρεις ότι το θέμα με τις φωτογραφίες έχει γίνει ταινία στο Youtube;

2. expaganus - 9 Ιουλίου, 2009

Πολύ χαίρομαι γι’ αυτό Νίκο… Πρέπει να γνωστοποιούνται αυτά τα πράγματα. Μ’ αρέσει και το μουσικό background.

3. Δημήτρης Μπούκας - 10 Σεπτεμβρίου, 2009

Συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι αυτοί οι οίστροι είναι υπερβολικοί και χαρακτηριστικοί των αντιρρησιών που δυστυχώς επιβραδύνουν την ολοκλήρωση των έργων και την διάθεση του άλσους στο κοινό. Οι φωτογραφίες δεν δείχνουν παρά μόνο κάτι χαμηλά τσιμεντένια τετράγωνα που δεν είναι κατανοητό πώς θα χρησιμοποιηθούν. Εξ άλλου το παλαιό σιντρινάνι δεν ήταν κανένα μεγαλούργημα ή αριστούργημα που χάθηκε από τους βανδάλους. Οι εικόνες δεν δείχουν τίποτε άλλο που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως τσιμεντοποίηση ούτε επίσης κόψιμο δέντρων. Ο Τομπάζης δεν είναι κάποιος τυχαίος αρχιτέκτονας ούτε μόλις αποφοίτησε ούτε έχει εκτρώματα στο ενεργητικό του. Τέλος, πιστεύω ότι το πάρκο μπορεί μόνον να σωθεί α, το βράδυ κλείνει όπως ο Εθνικός Κήπος. Δεν είναι δυνατόν ονόματι δημοσίου χώρου το άλσος να παραμένει έρμαιο σε οποιονδήποτε χούλιγκαν ή ναρκομανή. Όλα τα σοβαρά πάρκα της Ευρώπης αλλά και ο Εθνικός Κήπος κλείνουν μετά κάποιαν ώρα.

4. expaganus - 13 Σεπτεμβρίου, 2009

Αγαπητέ Δημήτρη Μπούκα, θα συμφωνήσω για το κλείσιμο του πάρκου τη νύχτα. Τα χαμηλά τσιμεντένια τετράγωνα είναι ο «βοτανικός κήπος» που όπως σχολίασε και η φίλη «δεν χρειαζόταν να γίνει από τσιμέντο, ένα υλικό με 100 χρόνια διάρκεια ζωής! Δηλαδή σε 100 χρόνια θα τον ξαναξηλώσουν; «

5. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ - 27 Δεκεμβρίου, 2009

ΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΨΥΧΟΡΡΑΓΕΙ ΔΕΝ ΛΟΙΠΑΜΕ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΡΧ.ΜΗΧ ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΝΟΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ «ΛΙΝΑΤΣΑΣ-ΦΕΡΕΤΖΕ» ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ ΤΟ «ΒΑΛΤΟΠΕΔΙΟ του ΑΡΕΩΣ» ΠΑΝΤΟΥ.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ,
ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το 2008 η Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς εξέδωσε « Τοπογραφικό και Φυτοτεχνικό
Σχέδιο » στο πλαίσιο φακέλου της Μελέτης Αναπλάσεως του Πεδίου του Άρεως, προϋπολογισμού 9.150.000,- € στο οποίο μέσω πολλαπλών αδιευκρίνηστων χρωματισμών αποτυπώνονται «Γκρίζες Ζώνες» Σκληρές Επιφάνειες με διάστρωση δομικών υλικών καθώς και οικοδομικές εργασίες. Ακολούθως ανευ επίσημων αδειών άρχισαν οι εργασίες, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με το Πεδίο του Άρεως κλειστό και περιφραγμένο με επικάλυψη «λινάτσας» στο μεγαλύτερο μέρος του «λόγω έργων».
Ο βασικός νόμος περί Δημοσίων Έργων, Ν. 1418/84, άρθρο 1 παρ. 1 αναφέρει: «Τα δημόσια έργα είναι έργα υποδομής της χώρας που καλύπτουν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, συμβάλλουν στην ασφάλεια της χώρας και αποσκοπούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού».

Στην παρ. 4 «για την εκπλήρωση των επιδιωκόμενων στόχων στον τομέα των δημοσίων έργων οι διατάξεις του νόμου αυτού αποσκοπούν να καθιερώσουν τον κοινωνικό έλεγχο…θεσμοθετημένη συμμετοχή στις σχετικές διαδικασίες των ΟΤΑ και άλλων μαζικών φορέων….»

Το άρθρο 3 παρ. δ αναφέρει ότι ο κοινωνικές έλεγχος…. «εξασφαλίζει ιδιαίτερα την διαφάνεια των διαδικασιών, την τήρηση του σχεδιασμού και εφαρμογής της μελέτης, την τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής, την παρακολούθηση του κόστους του έργου, την αιτιολογημένη αποδοχή ενδεχόμενων τροποποιήσεων «Και τελικώς και ουσιαστικότερα την προστασία του περιβάλλοντος».
Δηλαδή, κάθε επέμβαση Σχεδιασμού και Υλοποίησης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις κείμενες διατάξεις.

Σχετικά με τα διαλαμβανόμενα το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Γενική Διεύθυνση Δασών Αθηνών, η Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης, το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης γραπτώς απεφάνθησαν κατηγορηματικά οτι με το αποκαλούμενο έργο ανάπλασης του Πεδίου Άρεως καταστρατηγείται και αγνοείται παντελώς το νομικό και δασικό καθεστώς του Πάρκου. Όλες αυτές οι αρχές επιβεβαιώνουν και υπογραμμίζουν τον δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα, χαρακτηρίζουν ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ τις προϋπάρχουσες κατασκευές (δρομίσκοι, πάροδοι, πλατείες, θέατρο Αλίκη, Γκρην Παρκ, λόφος Φινόπουλου, αναψυκτήρια, κτίριο Άλσους – Οικονομίδη, αυθαίρετα κτίσματα Πανελληνίου).

Οι ακούραστες χρονοβόρες και ανιδιοτελείς προσπάθειές μας για δημοσιοποίηση των παρανομιών που λαμβάνουν χώρα στον μεγαλύτερο κεντρικό αστικό πνεύμονα, είχαν ως αποτέλεσμα να υποβάλει η υπερνομαρχία μήνυση εναντίον μας, την οποία όμως απέσυρε λόγο αβάσιμων στοιχείων, κατηγοριών και αντίδρασης μας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες όμως, τις περισσότερες φορές καθυστερούν να απαντήσουν σε έγγραφα, επικεντρώνονται σε αναλύσεις της νομοθεσίας, αναλίσκονται σε αντιφάσεις και δεν συγκεκριμενοποιούν το πρακτέον και το «δια ταύτα».

Σημειώνουμε ότι εκκρεμεί δίκη στο 5. Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας εντός του 2010, αλλά εως τότε ατυχώς η «Ανάπλαση» θα έχει επιτελεσθεί, η δασική υπόσταση του Πεδίο του Άρεως θα έχει σημαντικά συρρικνωθεί πρός όφελος οχι φυσικά του απλού Αθηναίου πολίτη.

Παρ’ όλα αυτά, η υπερνομαρχία μέσω του εργολάβου, συνεχίζει απτόητη το « έργο » και μάλιστα προ-χώρησε σε επιχωματώσεις οικοδομικών έργων για αδιευκρίνιστους λόγους. Στο blog μας http://kyameftopedioareos.blogspot.com
έχουμε αποτυπώσει, εν μέσω σχολίων, ψηφιακά και φωτογραφικά μέρος των φαραωνικών έργων της ανάπλασης’.
Το έγγραφο 775/7-04-08 της Δνσης Δασών Αθηνών αναφέρει : “ Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και τη σχετική νομολογία, δεν ειναι επιτρεπτή η αλλαγή χρήσης και καμία επέμβαση στο ανωτέρω «Δάσος-Αλσος» παρά μόνο η εκτέλεση εργων ανάπτυξης, εμπλουτισμού και διατήρησης της βλάστησης και σχετικά εργα προστασίας του εδάφους¨.
Το Υπ. Γεωργικής Ανάπτυξης απεφάνθη ότι « πάσα σφράγιση εδάφους από δομικά υλικά καταστρέφει «το εδαφικό πορώδες προκαλώντας συμπίεση και ασφυκτικές συνθήκες με συνέπεια την βλάβη του ριζικού συστήματος και του πρασίνου», την δασικότητα, την αειφορία και τον προορισμό του Πεδίου του Άρεως» αναμφίβολα παραβιάζοντας τις αρχές και οδηγίες του Δικαίου του Περιβάλλοντος, της Δασικής Νομοθεσίας και των βασικών άρθρων του Συντάγματος. Αρχιτέκτονες, δασολόγοι, γεωπόνοι διαπιστώνουν ότι σύμφωνα με την «Φυτοτεχνική Ανάπλαση» και βάση αναλυτικών επιμετρήσεων, 60 δασικά στρέμματα παραχορούνται για έργα μπετόν και μαρμαροστρώσεων. Η υπερνομαρχία εξαρτά την αδειοδό-τηση των έργων της από την Πολεοδομία, ενώ για δασικές εκτάσεις υπεύθυνες είναι οι δασικές υπηρεσίες.

Γνωρίζουμε επιπροσθέτως οτι απο ανέκαθεν στην Ελλάδα ισχύει η ρήση ενός γνωστού πολιτικού, ότι «η οικοδομή είναι ατμάμαξα της οικονομίας μας», απόφθευγμα το οποίο επί δεκαετίες σφράγισε την αυθαίρετη και αδάμαστη δόμηση και την διαφθορά σε οργανισμούς του Δημοσίου (πολεοδομίες, Τοπική Αυτοδιοίκηση).
Ευελπιστούμε ο κανόνας αυτός σύντομα να καταρριφθεί σύμφωνα και με την καθολική απαίτηση του λαού και τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης.

Γεώργιος Παρασχάκης Δικαστικός Επιμελητής

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μ.ΕΔΕ.
Παν.Ρώμης Πειραιώς ΕΜΠ
Υπαλ.Δνσης Μελετών ΓΓΑ ΥΠΠΟ

6. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ « Somewhere Between the Sacred Silence and Sleep - 10 Ιανουαρίου, 2010

[…] ανάπλαση, δικαστήριο, κέντρο Αθήνας trackback Θυμάστε το ποστ για το Πεδίο του Άρεως; Πρόσφατα έλαβα νέες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, […]

7. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ - 27 Μαρτίου, 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Καλαντζόπουλο Αρχ.Μηχ.

Θέμα: Εργα Ανάπλασης στο Δασικό Πεδίον του Αρεως

Εις απάντηση στον κ. Γ.Καλαντζόπουλο σε άρθρο του της σελ.33 παρ.1 του τεύχους 20 Ιουλ, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου 2009 στα «Επωνύμως» του περιοδικού των Μηχανικών ¨Αρμός¨.
Ο γράφων ισχυρίζεται και καταγράφει στο άρθρο του οτι «διευκρινήστηκε οτι κάποιες φωτογραφίες με τσιμέντα που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα, αφορούσαν την εντός του εδάφους υποδομή για το δίκτυο ύδρευσης και τους χώρους των συντριβανιών και δεν επρόκειτο για θεμελίωση κτηρίου οπως ειχε διαδοθεί».
Ο γράφων δεν εχει ουδεμία εξειδίκευση με το θέμα και το ποιόν των εργοληπτικών εργων της Ανάπλασεως του Πεδίου του Αρεως σύμφωνα και με τον σχετικό τίτλο του άρθρου του «περι συντονισμού δράσης σε ζητήματα προστασίας Ελεύθερων Χώρων και ποιότητα ζωής στην Αθήνα».
Και ιδού το εύλογο ερώτημα: Πως θα πραγματοποιηθεί ο εν λόγω ¨συντονισμός και η προστασία¨ που επικαλείται, οταν στο μεγαλύτερο & κεντρικό πάρκο της πρωτεύουσας η δασική βλάστηση συρρικνούται σύμφωνα με συνταχθείσα Αναλ.Επιμέτρηση κατά 60 στρέμματα, ητοι το ¼ της επίσημης εκτασης ( 235 – 60 = 175 ), και που μεγάλο μέρος του ασφαλτοτάπητα σήμερα εχει αντικατασταθεί με μάρμαρα και οχι με χώμα και δεν προστίθενται ( αφού δεν χωράνε ) «χώροι πρασίνου»;; ( εν αντιθέσει με τα λεχθέντα της κας Υπερνομάρχου στο δελτίο του ΤΕΕ 2491 9-6-08 και στα ΝΕΑ της Κυψέλης, οπου αναφέρει: “δεν οικοδομούμε, δεν προσθέτουμε ουτε ενα κυβικό μέτρο τσιμέντο, αντικαθιστούμε την άσφαλτο με φιλικά στο περιβάλλον υλικά και ….με χώμα” ) : Και συνεχίζει ο συνάδελφος κος Καλαντζόπουλος και αναφέρει οτι «κατόπιν σχετικών αγώνων της Επιτροπής ειχαν αποτραπεί 2 προηγούμενα σχέδια ανάπλασης και οτι το τελευταίο σχέδιο ανάπλασης ( του αρχιτέκτονα κ.Α.Τομπάζη ) εγινε με βάση της προτάσεις της επιτροπής». Και καλά εύλογο ειναι το ερώτημα απο εμας, αυτή η αυτοδιαλυθείσα Επιτροπή αραγε τι ειναι και που κατατάγεται, στις Α.Ε. ΕΠΕ, ή ειναι κάποιο επιχειρηματικό σχήμα;;
Διευκρινίζουμε προς αποκατάστασην της αληθείας οτι η φωτογραφία με την βαρέλα εντός του δασικού προαυλίου χώρου του Green Park, δεν αφορά την εντός του εδάφους υποδομή για δίκτυο ύδρευσης οπως ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ μας μεταφέρει και ισχυρίζεται ο γράφων. Πρόκειται για μια γενικευμένη επίστρωση με σκληρά ΜΗ πορώδη και αντιοικολογικά υλικά εντός του περιφραγμένου δαπέδου απο τοιχία Ο.Σ υψους 1.00Μ πάχους 0.20 Μ και σε εκταση περίπου 2 Στρεμμάτων. Για ποίο δίκτυο λοιπόν ομιλούμεν;;
Οι αποτυπωμένες στα επίσημα σχέδια της Μελέτης Εφαρμογής κατασκευές σκυροδετημένων καναλιών στις κεντρικές εκτάσεις ¨Πλατάνια¨ και ¨Ροδώνα¨ ( βλ. Τοπογραφικό & Φυτοτεχνικό Σχέδιο εφαρμογής 2008 και που δεν ελέγχθηκαν απο τον γράφοντα ), τα ογκοδέστατα ¨2¨ φρεάτια στη θέση Πλατάνια, οι ογκοδέστατες «σκάφες – στέρνες» απο οπλισμένο σκυρόδεμα «στα πρώην βραχώδη μικρά συντριβάνια», αμφότερες σε βάθος εκσκαφής 1.50 Μ, η μία σε εκταση 200 τετρ.μ, η δε ετερη σε εκταση 755 τετρ.μ οπου εως το σημείο της στέψης των τοιχίων της επιχώθηκε, καλύφθηκε και ισοπεδώθηκε με χώμα τον Ιούνιο του 2009 για αγνώστους λόγους, καθώς και τα πολλαπλά σκυροδετημένα κανάλια κατά μήκος των κεντρικών δασικών παρόδων του πάρκου….. μας αναγκάζουν να εκφραστούμε και να δηλώσουμε οτι ………ειναι εντελώς αυθαίρετα καθ΄υπέρβασην και καθ΄υπερβολήν.
Συγχρόνως ο ΓΕΔΔ, γενικός επιθεωρητής δημοσίας διοίκησης κ.Λέανδρος Ρακιντζής, με το απο 15-6-09 Φ533/09/7552 εγγραφο του, απεφάνθη και συνέστησε προς τους εμπλεκόμενους φορείς οτι: «κάθε άλλη εργασία που πραγματοποιείται εκτός ερυθράς εστιγμένης γραμμής και Ο.Γ διατηρητέου κτιρίου και που απαιτεί Οικοδομική Αδεια ειναι……….πολύ απλά ΠΑΡΑΝΟΜΗ». Επιπλέον εις το άνω δρά υποστηρικτικά ( μαζί με τα εγγραφα των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης ) και το σχετικό εγγραφο του κ.Δασάρχη αρ. 1595/4-7-2008 οπου στην παρ.4 αναφέρεται οτι οι σχετικές υποδομές του πάρκου, οπως πλατείες ( πλατώματα ), δρομίσκοι, αναψυκτήρια, θέατρα, πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν χωρίς έγκριση της αρμόδιας δασικής αρχής και χωρίς εγκριθείσα αρμοδίως άδεια επεμβάσεως………τοιουτοτρόπως δηλαδή κατά την ταπεινή μας άποψη εννοεί οτι ολες οι άνω κατασκευές δημιουργήθηκαν παράνομα σε σημαντική αυτοφυή δασική εκταση και περιοχή.
Κατόπιν τούτου ολες οι προαναφερθήσες κατασκευές που συνεχίζονται «εν κρυπτώ & παραβύστω» να εκτελούνται μέχρι και των ημερών μας ακόμη και εκτός εγγεκριμένων Σχεδίων Μελέτης Εφαρμογής Ανάπλασης 2008 ειναι:
1 ) καθ¨υπέρβασην και καθ¨υπερβολήν και που ΜΟΛΟΝΟΤΙ ειναι γνωστό σε ολους οτι μια Δασική περιοχή ΦΙΛΤΡΑΡΕΙ, ΔΙΗΘΕΙ και ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ ΑΥΤΟΠΟΤΙΖΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ.
2 ) είναι κατα παράβασην της οδηγίας 85/337 ΕΟΚ «και οχι μονον» σχετικά: περι εκτιμήσεως των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων Δημοσίων & Ιδιωτικών εργων & Υποδομής, παρ. ε ) Εργα διευθέτησης { canalization } και ρύθμιση της ροής υδάτων και παρ. στ ) Φράγματα και λοιπές εγκαταστάσεις πρός συγκράτηση ή μονιμότερη αποθήκευση των υδάτων.
Εν κατακλείδι στα πλαίσια των πνευματικών αναζητήσεων και ερευνών μας περι της ¨Αρχής της Προφύλαξης¨ στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος, ειναι δυνατόν να υπωθούν τα εξής : Οταν η νομική διαφορά εκτυλίσσεται σε ενα περιβάλλον επιστημονικής αβεβαιότητας ( που σημαίνει οτι ο ρόλος της απόδειξης δηλ.«της δασικής συρρικνώσεως» ειναι να νομιμοποιήσει την απόφαση και οχι να επικυρώσει την μοναδική επιστημονική αλήθεια ), τότε ειναι επιτακτική ανάγκη να προηγηθεί η νομιμότητα σε σχέση με την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Μαρκαράς Πολύκαρπος
Διπλ.Αρχ.Μηχ.Παν.Ρώμης ΕΜΠ Πειραιώς.Δνση Μελετών ΓΓΑ ΥΠΠΟ.
http://kyameftopedioareos.blogspot.com

expaganus - 31 Μαρτίου, 2010

@Πολύκαρπε μπορείς να μας διαφωτίσεις τι συμβαίνει με το Green Park?

8. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ - 5 Απριλίου, 2010

2006 – 2010.
Αυτή η τετραετία των Παθών, άρχισε με μια δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων στην όμορη είσοδο με την καταπατημένη έκταση απο τον ΠΓΣ παραχωρηθείσα απο την ΚΕΔ και οπου τότε εγινε το «ελα να δείς». Βουλευτές, κάτοικοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι παρίσταντο για να υπρασπιστούν το μικρό δασικό κομμάτι και για να εναντιωθούν στη δημιουργία εισόδου – εξόδου οχημάτων του Π.Γ.Σ. Κάτοικος δενδροφυτευτής και ΟΥΧΙ τσιμεντοφυτευτής, ενημερώθηκε απο εργάτη της Υπερνομαρχίας «τσάμπα κουράζεσαι, πρόκειται να ανοιχθεί δρόμος για τον ΠΓΣ».
Δηλαδή οι παρανομίες σε αυτό το κεντρικό Πάρκο θα συνεχίζονται;; Πότε θα δούμε το πάρκο σαν Νόμιμα δασικό και ΟΧΙ σαν τα Τσιμεντένια Μαρμαρένια Αλώνια;;

Σχετικά με το Green Park το θέμα και για την Δικαιοσύνη υποψιαζόμαστε οτι ειναι «φλέγον και μια καυτή πατάτα»
Σε συμμετοχή μας στο Υπερνομαρχιακό Συμβούλιο απέναντι απο το Μετρό Αμυνας, είχαμε καταγγείλει αφού γράφτηκε και στα πρακτικά, τις διενεργηθείσες παρανομίες εντός της δασικής έκτασης ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ του περιβόλου του Green Park, δηλ. την κατασκευή διαζωμάτων και τοιχίων απο Μπετόν και την δαπεδόστρωση του άυλειου δασικού χώρου. Η κα Υπερνομάρχης μας ενημέρωσε οτι εκλεισε συμβόλαιο με τον ενοικιαστή – ιδιώτη αντί 21,000 Ευρώ μηνιαίως για νυκτερινό κέντρο!
Διερωτώμεθα λοιπόν δεν δρομολογούν αποκοπή της κοινοχρησίας σε όλο τον περίβολο του Green Park αφού τα τραπεζοκαθίσματα και οι περιφράξεις θα παρεμποδίζουν την διέλευση και αναμφίβολα θα επιτύχουν την δασική συρρίκνωση οπως εξάλλου αποτυπώνεται και στα υπογραφέντα σχέδια Μελέτης Εφαρμογής 2008 απο τους εμπλεκόμενους οπως αναφέρεται και στις πινακίδες του πάρκου.

Το ολο θέμα της εξυγίανσης, ανακαίνισης, αναζωογόνησης του Πεδίου του Αρεως θα είχε λυθεί οριστικά, εφόσον είχε διαταχθεί η Ανάπλαση με την λογική σειρά και Νόμιμη αλληλουχία, δηλαδή πρώτα αναδάσωση με τα υπόλοιπα να έπονται, ενώ τώρα δρομολογήθηκαν πρώτα τα υπόλοιπα δηλαδή ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΙΑΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΤΩΝ ΜΠΕΤΩΝ και ΜΑΡΜΑΡΟΣΤΡΩΣΕΩΝ και καθόλου……………………………..Αναδάσωση!

http://kyameftopedioareos.blogspot.com

9. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ - 25 Απριλίου, 2010

ΤΟ ΔΝΤ ως κηδεμόνας ειναι εδω ΤΟ ΓΚΕΤΟ στον σημαντικότερο ΔΑΣΙΚΟ πνεύμονα της ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΠΛΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ εχει διαμορφωθεί. Η ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ οπισθεν της Μπούρκας – φερετζέ καλπάζει πάνω στο άλογο που τρέφεται με τα 9150.000 ευρώ και με την Αναθεώρηση των τιμών ως Δημόσιο Εργο κόστος για τον φορολογούμενο πολίτη και τα δισεγγονα του πολυ παραπάνω.
Στο DAY AFTER πιθανολογείται να μπεί εισητήριο και για την προστασία των αυθαιρέτων προφανώς κάμερες. Και ιδού το ερώτημα γιατι δεν ασχολούνται με τα Νόμιμα δηλαδή την ανακατασκευή του κτιρίου εντός του κελύφους του Αλσους – πρώην Οικονομίδη και καταπιάνονται με τα αυθαίρετα ;;Πολλά απο τα εγγραφα μας ειναι γνωστό οτι εχουν μείνει αναπάντητα οπως αυτό που καταθέσαμε στην Υπουργό Περιβάλλοντος στις 4 – 2 – 2010. ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΛΛΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ και οτι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ;;;;;;;;;

10. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ - 21 Μαΐου, 2010

FOR YOUR EYES ONLY……………………………………..

ΔΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΨΗΝ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ η ΔΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΨΗΝ των ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ;;;;

ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ και ΛΑΕ της ΑΘΗΝΑΣ ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ…………………….
ΘΕΛΕΙΣ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝΔΡΑ για την ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΤΕΡΨΗΝ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ΣΟΥ η Μήπως ΘΕΛΕΙΣ ΜΠΕΤΑ δια ΤΗΝ ΤΕΡΨΗΝ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ( Ορισμένων ΜΟΝΟΝ ) …….συνανθρώπων μας ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

11. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ - 25 Ιουνίου, 2010

ΣΦΑΞΕ με ΑΓΑ ΜΟΥ ν» ΑΓΙΑΣΩ………..λέμε

Δυστυχώς αυτή η άκρως Μαζοχιστική συμπεριφορά, μας ακολουθεί ακόμη και τώρα στην εποχή του Υδροχόου και της «Προόδου».
Εδω και περίπου 3 έτη Μας στερούν την Νόμιμη χρήση του Κεντρικού Πάρκου μας ( εξωπραγματικό για τα Ευρωπαικά δεδομένα ), τάζοντας μας «Λαγούς με Πετραχείλια» απο την μιά και απο την άλλη αφαιρούν βλάστηση αφού σταδιακά ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, εκτιμητικά 5 – 6,000 κυβ.μέτρων μπετόν αρμέ στα ΔΑΣΙΚΑ ΣΩΘΙΚΑ του πάρκου μας, ητοι τα «προσθετικά εμφυτεύματα και τεχνητά όργανα» των οικοδομικών κατασκευών και δομικών υλικών, υποσχόμενοι απο την μιά και ευελπιστώντας απο την άλλη οτι ο οργανισμός του «Ασθενούς» θα ΥΠΟΒΟΗΘΗΘΕΙ και θα επανακτίσει την πρωτέρα φυσική του κατάσταση δηλαδή πρίν την ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ.

http://kyameftopedioareos.blogspot.com.

12. expaganus - 26 Ιουνίου, 2010

Υποτίθεται ότι σύντομα θα είναι έτοιμο. Για να δούμε…

13. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ - 22 Ιουλίου, 2010

Μήπως οι εκάστοτε παρεμβάσεις του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον & οι εν γένει οικονομικές δραστηριότητες δεν βρίσκονται σε αρμονία με την ηθική και δεν ειναι σύμφωνες οπως ανακαλύπτουμε με τα πορίσματα της επιστήμης και σίγουρα δεν ασκούνται μέσα στα πλαίσια και για ΄χαριν του δημοσίου συμφέροντος;;;;

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Υπάρχουν τόσα πολλά στον κόσμο για όλους μας, αν μόνο είχαμε μάτια να τα δούμε και καρδιά να τ¨αγαπήσουμε και χέρια να τα μαζέψουμε για μας …..!

Lucy Maud Montgomery 1874 – 1942

14. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. - 8 Αυγούστου, 2010

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ & ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ

Η πίστη στην αξιοπρέπεια στο ήθος, και στην ανιδιοτέλεια, καλεί τον άνθρωπο να υπερβαίνει τα όρια της ατομικότητας του. Καλεί διαρκώς σε σκέψη τον άνθρωπο να σπάει το κέλυφος του εγωισμού του και να μεταμορφώνεται απο άτομο σε πρόσωπο. Οταν ο άνθρωπος – άτομο μεταβάλλεται σε πρόσωπο, σημαίνει οτι εξέρχεται απο το εγωπαθές κέλυφος – φυλακή του εαυτού του, όπου είναι παγιδευμένος και εγκλωβισμένος και έρχεται να συναντήσει με ανιδιοτέλεια, κατανόηση, σεβασμό και αγάπη τον συνάνθρωπο ανεξάρτητα κομματικής ιδεολογικής, ταξικής τοποθέτησης ή επαγγελματικής ιδιότητας. Ετσι ο καθένας και μόνο απο το δικό του μετερίζι αγωνίζεται για τα κοινά.
Η πίστη στην αξιοπρέπεια στο ήθος, και στην ανιδιοτέλεια, καλεί.
Audio recording started: 1:30 μμ Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

expaganus - 9 Αυγούστου, 2010

@Πολύκαρπε να είσαι καλά. Συμφωνώ και επαυξάνω. Μήπως ήθελες να δώσεις λινκ για κάποιο ηχητικό αρχείο; Το λέω γιατί η τελευταία φράση σε κάτι τέτοιο παραπέμπει…

15. Agrolaiki Blog – Γνώση, Ενημέρωση, Ψυχαγωγία » Blog Archive » ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΣ & ΤΣΙΜΕΝΤΟ-ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ - 16 Αυγούστου, 2010

[…] του Άρεως της πρωτεύουσας. http://kyameftopedioareos.blogspot.com https://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews "Καί τούς πονηρούς μή ποτ' αύξαν' εν πόλει κακοί γάρ […]

16. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. - 22 Αυγούστου, 2010

Το χρήμα » έδειξεν ανθρώποις πανουργίας έχειν και παντός έργου δυσσέβειαν ειδέναι»

ΣΟΦΟΚΛΗΣ

17. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. - 30 Αυγούστου, 2010

ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΓΗς ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ

Ας είναι πάντα καλά ο κος Χ.Θεοπέμπτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος Κύπρου ο οποίος πάντα αναφέρεται στο Κοινοτικό και στη Κοινοτική ορολογία.
Και επειδή για μας η γνώση ειναι πνευματική ανάταση αναζήτηση της αληθείας …αλλά και δύναμη.

Στους αστικούς λοιπόν χώρους η τροποποίηση του αστικού αναγλύφου εξ αιτίας της σχεδόν πλήρους αντικατάστασης του απο τον παράγοντα δόμηση, επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη δομή και τις βιοχημικές ιδιότητες του εδάφους. Ετσι η οικολογική αξία του εδάφους περιορίζεται σημαντικά με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποιότητα και η λειτουργικότητα του ως υποστρώματος για την ανάπτυξη της φυσικής χλωρίδας. Τα αστικά εδάφη είναι σε σύγκριση με τα φυσικά πιό συμπιεσμένα, πυκνότερα, περισσότερο αλκαλικά, ευτροφικά και ρυπασμένα, σαφώς ξηρότερα λόγω υποβιβασμού του υδροφόρου ορίζοντα στα βαθύτερα στρώματα.

Σύμφωνα λοιπόν με το απαντητικό έγγραφο μας προς το Γ.Γ της Υπερνομαρχίας και που κοινοποιήσαμε και προς τον ΓΕΔΔ στην παρ.2 απαντήσαμε στις σχετικές απόψεις του Αρχ.Μηχ. της Τεχν.Υπηρεσίας της Υπερνομαρχίας.

«Αρχικά μας διευκρινίζει αφενός ότι εσωτερικά των γιγάντιων φρεατίων από οπλισμένο σκυρόδεμα «θα τοποθετηθούν τα αντλητικά συστήματα ανακυκλοφορίας των νερών της
( ανοικτής ) υδάτινης διαδρομής» και ότι «πρόκειται να γίνει εξοικονόμηση νερού», φράσεις που υποδηλώνουν δύο αντικρουόμενες έννοιες. ( Και πως άραγε θα πραγματοποιείται αυτή η πολυπόθητη εξοικονόμηση νερού γιατί προσωπικά υποψιαζόμαστε ότι ο ΠΓΣ διαθέτει εδώ και δεκαετίες δικιά του γεώτρηση μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα του Π.Α ) . Αφετέρου ο κος Οικονόμου παραδέχεται τις παρανομίες οι οποίες διαπράχτηκαν και συγκεκριμένα αναγνωρίζει ότι έχουν διαπραχθεί σκυροδετήσεις στη περιοχή Πλατάνια. ( Τούτο κατά την άποψη μας αποτελεί ευθεία παραβίαση των δασικών νόμων και επιφυλλασώμεθα δια τούτο ).
Εις το Υπόμνημα του Τοπογραφικού σχεδίου 2008 με κωδ.Υ04 είναι αποτυπωμένη η υδάτινη διαδρομή πλατάνια. Σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστήμης και της τέχνης, όταν χρωματίζεται με γαλάζιο χρώμα ένα τμήμα του σχεδίου, αυτό υποδηλώνει ότι θα ρέει ύδωρ. Το νερό για να σταθεροποιηθεί απαιτείται «στεγανό κανάλι με δομικά υλικά», ήτοι διαμόρφωση σκάφης στον πυθμένα και στα τοιχώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Οι συγκεκριμένες κατασκευές στο Ροδώνα και στα Πλατάνια ως κανάλια υδάτινης διαδρομής, εφόσον αποτυπώνονται στα σχέδια 2008 Φ.1 και Α.1.1 του Τοπογραφικού και Φυτοτεχνικού με κωδ. ένδειξης Τ08 – Υ04 αντιστοίχως, αποκαλούνται υπόσκαφες και δεν θεωρούνται υπόγειες, καθότι εφάπτονται της φυσικής στάθμης προκαλώντας σφράγιση εδάφους.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ολα τα ανωτέρω μήπως οι ειδικοί επιστήμονες, εμπειρογνώμονες μπορούν να μας διαφωτήσουν πως θα πραγματοποιείται η συλλογή του βρόχινου ύδατος «αφου εκεί όπου τελειώνουν οι μαρμαροσφραγίσεις αρχίζουν τα φρεάτια» και να μας ενημερώσουν σχετικά με την οικολογική εξισσορόπηση και βιώσιμη μελλοντική ύπαρξη του χαρακτηρισμένου δασικού ΠΕΔΙΟΥ του ΑΡΕΩς ;;;

18. Αρης - 8 Σεπτεμβρίου, 2010

φαίνεται δεν έχεις περάσει έξω απο το πεδίο του άρεως απο την πλευρά της Αλεξάνδρας (άγαλμα Αθηνάς) και απο την πλευρά της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού ,,,

μπάζα, χώματα σκάμτα τσιμέντα σκαλωσιές και εργοτάξια παρατημένα ….

η παραγματική εικόνα ειναι οτι το πάρκο ειναι παρατημένο σκαμένο και άσχημο …

την αναμόρφωση που ειδες θάθελα να ξέρω …

πες μου απο ποτε έπρεπε να είχαν τελειώσει τα έργα ? ποσα χρονια διαρκούν ?

απλά ενα μπουρδέλο …. γιατι δεν το λες ?

πες το ευλογημένε !!

expaganus - 9 Σεπτεμβρίου, 2010

@Άρη όχι, δεν έχω περάσει εδώ και καιρό. Πρόσφατα πήγε ένας φίλος και μου είπε ότι σε πολλά σημεία έχει μπάζα, αλλού έχει ολοκληρωθεί η πλακόστρωση με μάρμαρο κι έχουν φτιάξει ένα ποταμάκι σε τσιμεντένια κοίτη με βότσαλα, και κάτι άλλο με νερό που γύρω γύρω έχει παγκάκια. Πρέπει κι εγώνα πάω να δω κάποια στιγμή.

19. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. - 26 Σεπτεμβρίου, 2010

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ & ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ

Έννοια της κατάστασης των επιστημονικών γνώσεων και που περιλαμβάνει τόσο την κυρίαρχη, όσο και τις μειοψηφούσες επιστημονικές απόψεις.
Απο την στιγμή που στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει έστω και Μία Μόνο απομονωμένη φωνή { η οποία όμως μας διδάσκει η ιστορία της επιστήμης μπορεί να γίνει συν τω χρόνω η κοινή άποψη } { π.χ di Pietro και κάθαρση της Μαφίας } και που υποστηρίζει ότι υφίσταται ελάτωμα ή κίνδυνος απο την χρήση ενός προιόντος {ή την εφαρμογή ενός έργου }, τότε ο παραγωγός δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο κίνδυνος ήταν απρόβλεπτος.

ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Εισαγγελέα G.Tesauro
23 – 1 – 1997 εις το ΔΕΚ¨{Δικαστήριο Ευρωπαικών Κοινοτήτων }
ΔΕΚ 29 – 5 – 1997…….Συλλογή 1997.

20. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. - 4 Οκτωβρίου, 2010

ΚΕΝΟΝ ΝΟΜΟΥ

Η Πολιτεία μετατρέπει σε γραπτό Δίκαιο τούς άγραφους Ηθικούς νόμους.
Τι θα γίνει όμως όταν η Πολιτεία αρνείται ή αμελεί «εσκεμένα» ή οχι να θέσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κανόνες του παιγχνιδιού;;
Είναι σαφές πως η αυθαιρεσία προκύπτει όταν η συντεταγμένη πολιτεία εφαρμόζει την νομιμότητα, δηλαδή εφαρμόζει και παρακολουθεί την εφαρμογή των κανόνων που έχουν τεθεί απο το κοινωνικό σύνολο.
Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή η πολιτεία δεν είναι σε θέση να πράξει τα παραπάνω, δεν μπορούμε να ορίσουμε την αυθαιρεσία, αφού πολύ απλά ο καθένας δρά αυτοβούλως και χωρίς κανόνες.

Lawabiding. και ο λαός πληρώνει για να έχει Νόμους.

Επομένως η απόφαση της πολιτείας να ελέγξει τις κατασκευές και τα έργα, σύμφωνα με τους κανόνες που τίθενται, αποτελεί την λυδία λίθο και μπορεί να επιλύσει όποιο πρόβλημα αυθαιρεσίας ενδέχεται να προκύψει στο μέλλον. Για το παρελθόν εφόσον η πολιτεία δέν ήλεγχε και δεν ελέγχει, εχει υποχρέωση να επιλύσει όποια προβλήματα έχουν προκύψει με γνώμονα ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ και και ΟΧΙ το συμφέρον μιάς ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ.
Κοινωνικό συμφέρον, παράμετροι του οποίου είναι: το Περιβάλλον, η Κοινωνική συνοχή, οι Οικονομικές συνθήκες και η …….βούληση για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων.

21. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. - 7 Νοεμβρίου, 2010

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ & ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ του ΑΡΕΩΣ των ΑΘΗΝΩΝ

Ως τις μέρες μας το Π.Α διοικείται από ένα υβρίδιο μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας – Δασών και του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτές οι δύο, εξ΄αντιδιαστολής αντίθετες υπηρεσίες, που η μία έχει ως ενασχόληση την ανάπτυξη – προστασία του πρασίνου, ή δε άλλη την κατασκευή οικοδομικών – χωματουργικών και οδοποιίας εργασιών, αντιπροσωπεύουν την Διοίκηση του συγκεκριμένου πάρκου σήμερα. Συγκεκριμένα στο Π.Α συνευρίσκονται απο την μία ο Δντής του πάρκου, που είναι υπάλληλος του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και πληρώνεται και εκτελεί εντολές ως υπάλληλος του ΥΠΕΧΩΔΕ και από την άλλη υποτίθεται νομικά ότι το υπουργείο Δασών, νύν ΥΠΕΚΑ, προστατεύει την δασικότητα. Αναρωτιόμαστε που ήταν το υπουργείο δασών πρίν την δρομολόγηση του συγκεκριμένου δημοσίου έργου της αναπλάσεως ούτως ώστε να παρέμβαινε εγκαίρως και πρίν την παράλειψη σκόπιμα ή όχι του όρου Αναδάσωση;; Είναι φανερό και κατανοητό ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ και υποψιαζόμαστε άλλο τόσο και η Υπερνομαρχία που ασκεί την Δνση – Διαχείριση, να μήν ενδιαφέρονται γιά την δασική βλάστηση, ενώ είναι δεσμευτικό γιά το υπουργείο δασών να τήν διασφαλίζει. Τώρα όλοι οι αντίστοιχοι Νόμοι – ΦΕΚ και αποφάσεις ΣτΕ, αναλύουν το πώς πρέπει να προστατεύεται και να διασφαλίζεται βιώσιμα και αειφορικά ένας δασικός «ελεύθερος χώρος» – πνεύμονας πρασίνου. Τοιουτοτρόπως διαπιστώσαμε ότι η παρουσία – ύπαρξη του ΥΠΕΧΩΔΕ εντός των πάρκων – αλσών, είναι ανεπίτρεπτη – ανθυγιεινή και δεν συνάδει με την επιβάλουσα δασική προστασία τους.
Διαβλέπουμε όμως ότι ένεκα της κατάργησης του θεσμού της Υπερνομαρχίας, αρμόδια θα είναι για τήν διοίκηση του πάρκου μας η Περιφέρεια και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τούτο σημαίνει, ότι αρμόδιοι για την διοίκηση του πάρκου μας θα είναι δύο θεσμοί οι οποίοι από το παρελθόν ΟΥΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ επέδειξαν για την δασικότητα του, αλλά και ουδεμίαν διαμαρτυρία εξέφρασαν κατά τα παρελθόντα έτη. Ευελπιστούμε ότι εφόσον η διαχείριση του πάρκου τεθεί εις το καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΚΑ ο κυρίαρχος χαρακτήρας του πάρκου, δηλαδή η δασικότης θα προστατεύεται, αλλά και κάθε είδους δομικές – οικοδομικές κατασκευές, θα απομακρύνονται και η συντήρηση του θα διασφαλίζεται από μόνιμους ειδικούς υπαλλήλους.
Κατόπιν τούτου ζητάμε να ανατεθεί η επιμέλεια του συγκεκριμένου πνεύμονα πρασίνου αποκλειστικά και ΜΟΝΟ είς την εκ φύσεως αρμόδια υπηρεσία, το ΥΠΕΚΑ, με την προυπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η συντήρηση του με μόνιμο προσωπικό. Τουτέστιν μία απάντηση ακόμη και γιά όσους αιτούνται προεκλογικά, να αποδωθεί η διαχείριση του Π.Α στον Δήμο Αθηναίων, δέν γνωρίζουν και αναρτούν «παραπλανητικά» στο Διαδίκτυο φωτογραφίες ή αεροφωτογραφίες του πώς ήταν παλιά στο παρελθόν και όχι πώς είναι τώρα, δηλαδή μετά το 2010.

Κάτοικοι – Θαμώνες

Πόλ Μαρκαράς Αρχ.Μηχ.

Γεώργιος Παρασχάκης Δικαστικός Επιμελητής

22. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. - 12 Νοεμβρίου, 2010

Από τά αρχικά στάδια της Αναπλάσεως 08, πολλαπλές υπήρξαν οι οχλήσεις μας πρός κόμματα – παρατάξεις, ΜΜΕ αλλά με κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ

Γιά όσους δέν γνωρίζουν ο καθ΄ύλην αρμόδιος Αρχ.Μηχ περί των οικοδομικών έργων της αναπλάσεως, στήν δασική έκταση του Π.Α, Αλέξανδρος Τομπάζης, έθεσε υποψηφιότητα με την παράταξη του κου Καμίνη, ΠΑΣΟΚ, και τους καθ΄ύλην αρμόδιους περι τά περιβαλλοντικά …Οικολόγους Πράσινους.

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ

23. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. - 25 Νοεμβρίου, 2010

Αρ.πρωτ.κατάθεσης. 1230 ημερ.4/2/2010 & δεν εχει μέχρι στιγμής απαντηθεί.

Προς την
Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ
grammateia@gryp.minenv.gr),
Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ.
Οδός Γ΄Σεπτεμβρίου 135 Αθήνα 11251 polmarkaras@hotmail.com pmarkaras@yahoo.gr.

Θέμα: Έργο ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως στην Αθήνα

Κυρίες και κύριοι,

απευθυνόμαστε στην υπηρεσία σας ως αρμόδιας για θέματα περιβάλλοντος προσδοκώντας την πρόληψη και παρέμβασή σας στο παρακάτω ζήτημα. Οι εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης, ότι θα δέχεται όλες τις καταγγελίες πολιτών και θα προσπαθεί να θεραπεύσει τα κακώς κείμενα, μας δίνουν την ελπίδα ότι θα επιληφθείτε εγκαίρως του θέματος. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί προσφυγή δικηγόρου, η οποία θα εκδικασθεί εντός του 2010,σήμερα με αναβολές το 2011, αλλά θα είναι πλέον αργά.

Απευθυνόμαστε στην υπηρεσία σας επειδή πρόκειται, εκτός από περιβαλ-λοντική παρεκτροπή, και για οικονομικό θέμα κατασπατάλησης εθνικών και κοινοτικών πόρων, οι οποίοι παρέχονται για συγκεκριμένους σκοπούς (π.χ. Ανάπλαση δημοσίων πάρκων Ελεύθερων Χώρων αναψυχής) αλλά καταλήγουν να χρηματοδοτούν τον κατασκευαστικό κλάδο. Είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη τη χώρα με πρωταγωνιστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού και προκαλεί την αγανάκτηση και αντίσταση των πολιτών που δημιουργούν επιτροπές κατοίκων και αγωνίζονται με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν ενάντια στη δημόσια διοίκηση, λοιδωρούμενες και διωκόμενες, ακόμα και με μηνύσεις ή υπαγορευόμενα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ.

Το θέμα που μας απασχολεί είναι το πάρκο «Πεδίο του Άρεως» στο κέντρο της Αθήνας. Το αιωνόβιο αυτό κεντρικό πάρκο δημιουργήθηκε το 1902 με Βασιλικό Διάταγμα της 10.12.1902 και χαρακτηρίστηκε δασική και αναδασωτέα έκταση με την απόφαση 108424/1934 του Υπουργού Γεωργίας. Έχει έκταση 235 στρεμμάτων και συνορεύει με τις οδούς: λεωφόρο Αλεξάνδρας, Μαυρομματαίων, Ευελπίδων, Πριγκηποννήσων, Κυπριανού, Παράσχου και Μπούσγου.

Η διεύθυνση και διοίκησή του καθώς κι οι οιεσδήποτε επεμβάσεις σ’ αυτό υπόκεινται στους περιοριστικούς όρους των άρθρων 24 και 117 παρ. 3 του Συντάγματος και στον νόμο 998/1979, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων. Οιαδήποτε επέμβαση σε τέτοιες εκτάσεις προϋποθέτει την έγκριση της δασικής υπηρεσίας.

Ο δασικός και αναδασωτέος χαρακτήρας του Πεδίου του Άρεως και η υπαγωγή του στις διατάξεις του ν. 998/1979 έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (2568/1981) και τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών (έγγραφα αρ. 775/7-4-2008 και 1595/4-7-2008), αλλά και από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (έγγραφο 102226/4725/16-12-2008).

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών-Πειραιώς εγκαταστάθηκε στη διεύθυνση και διαχείριση του Πεδίου του Άρεως δυνάμει του προεδρικού διατάγματος 98/2000. Αδιαφορώντας επιδεικτικά για το νομικό και πραγματικό καθεστώς του αμφισβητεί τον δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα και τις συνακόλουθες αυτονόητες υποχρεώσεις κατά την άσκηση οιασδήποτε αρμοδιότητάς της, διακηρύσσει ότι το Πεδίο του Άρεως ΔΕΝ είναι δασική και αναδασωτέα έκταση, αλλά κοινόχρηστος χώρος εκτός αρμοδιότητας των δασικών υπηρεσιών, υπαγόμενος αντιθέτως στην Πολεοδομία. Αποτελεί αυτό προσφιλή τακτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού όταν σκοπεύει να υψώσει κατασκευές μέσα σε άλση και πάρκα. Επί της «απόψεως» αυτής η Ν.Α. Αθηνών-Πειραιώς βάσισε το διεξαγόμενο σχέδιο «αναπλάσεως του Πεδίου του Άρεως», το οποίο κατεκύρωσε με την απόφαση αρ. 40/2007 στην εργολήπτρια εταιρία «Καπετανίδης ΑΤΕ». Το έργο περιλαμβάνει πλήθος επεμβάσεων που διενεργούνται μέχρι σήμερα, αφενός παραβαίνοντας την υποχρέωση αναδάσωσης (δηλ. αποκατάσταση της βλάστησης, αποξήλωσης της σκυρόστρωσης, καθαίρεσης των αυθαίρετων κτισμάτων, μπετονένιων κατασκευών και χαρτογράφησης), αφετέρου κατ’ ανεπίτρεπτη μεταβολή του δασικού προορισμού.
Σημειώνουμε ότι από το συνολικό ποσό του προυπολογισμού των 9.150.000,00 € (περιλαμβ. ΦΠΑ) που είναι το κόστος της ανάπλασης, το 59%, ήτοι 4.495.000,00 € διατίθενται για έργα δομικά – πολιτικού μηχανικού, το 32%, ήτοι 2.473.000,00 € για έργα ηλεκτρολογικά και υδραυλικά και μόλις 9%, ήτοι 721.000,00 € για έργα φυτοτεχνικά.
Ενδεικτικά επισημαίνουμε τις ακόλουθες παράνομες επεμβάσεις (όπως αναφέρονται και σε άλλα έγγραφά μας), άλλες από τις οποίες προβλέπονταν από τα μετεξελιγμένα σχέδια Μελέτης Εφαρμογής της Αναπλάσεως, αφού ενσωματώθηκαν στο Τοπογραφικό και Φυτοτεχνικό Σχέδιο του 2008 και άλλες που διεξήχθηκαν – και συνεχίζουν να διεξάγονται ακόμη και εκτός διάρκειας συμβάσεως– εντελώς αυθαίρετα κατά την εκτέλεση του έργου, αγνοώντας σχετικές μηνύσεις της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών και το υπάρχον επίσημο αρχείο αεροφωτογραφιών της ΓΥΣ και ΥΠΕΧΩΔΕ.
Κατά τη διάρκεια των εκτελούμενων εργασιών έχουν αποκοπεί πολυάριθμα δέντρα που αντιστοιχούν σε δεκάδες στρέμματα πυκνής βλάστησης (πρωτόκολλο μηνύσεων Δ/νσης Δασών Αθηνών, έγγραφο 1086/27-5-2008). Επίσης έχει πραγματοποιηθεί σκυρόστρωση και μαρμαρόστρωση μεγάλων εκτάσεων εντός του Πεδίου του Άρεως κατά παράβαση της υποχρεώσεως μη σφραγίσεως του εδάφους. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε την εδαφολογική στρατηγική της Ε.Ε., COM 2006/231 και COM 2006/232 αλλά και παραπέμπουμε στις επανειλημμένες δημόσιες εξαγγελίες της Υπερνομάρχου, ότι «όλοι οι δρόμοι θα στρωθούν με χώμα» και ότι «δεν θα κοπεί ούτε ένα δέντρο». (βλ. ιστοσελίδα της υπερνομαρχίας ypernomarhia.gr ) καθώς επίσης και κατά παράβαση του σκεπτικού της παρ. 5 & 6 σελ. 7 της απόφασης 688/2009 της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναφέρει οτι: α) «σημαντικές επιφάνειες που σήμερα καλύπτονται απο άσφαλτο και τσιμεντένιες κατασκευές θα αντικατασταθούν απο σκληρές χωμάτινες επιφάνειες» β) «τα έργα που πραγματοποιούνται επικεντρώνονται κυρίως στην αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα του δικτύου, από χώμα».

Υπό το κτίσμα και εκτός ερυθράς εστιγμένης Ο.Γ του κτιρίου Αλσους Οικονομίδη (Σχετ.οικ. άδεια 183/09 Πολεοδομίας Δήμου Αθηναίων: «επισκευή και εσωτερικές αναδιαρρυθμίσεις του υπάρχοντος κτιρίου άλσους περιγεγραμμένου με κόκκινη γραμμή και χωρίς στο Πεδίο του Άρεως» ) έχει πραγματοποιηθεί εκσκαφή υπόγειου γκαράζ χωρίς οιαδήποτε άδεια αρμόδιας αρχής, πράγμα εντελώς ανεπίτρεπτο εντός δασικής εκτάσεως σε αναγνωρίσιμο βάθος από τη φυσική στάθμη του εδάφους 4,50μ. σε μήκος 15.00μ. και πλάτος 5,00μ., αφού συνιστά διακοπή των υδροφόρων οριζόντων και της συνέχειας των υδάτινων ρευμάτων.
Στη θέση Πλατάνια κατασκευάστηκαν 2 αντλιοστάσια σε βάθος από οπλισμένο σκυρόδεμα, για τα οποία η Δ/νση Τεχν. Υπηρεσιών της Υπερνομαρχίας σε σχετικά διαφορετικά έγγραφά της μας διευκρίνιζε ότι στο εσωτερικό αυτών των γιγάντιων φρεατίων «θα τοποθετηθούν τα αντλητικά συστήματα ανακυκλοφόρησης των νερών της (ανοικτής) υδάτινης διαδρομής» παρ.A και Ε της 07/07/09 εγγράφου της Ν.Α Αθηνών – Πειραιώς προς ΓΕΔΔ) (αντιπλημμυρική προστασία των δυτικών του Π.Α περιοχών της Αθήνας) και ότι «πρόκειται να γίνει εξοικονόμηση νερού», φράσεις που υποδηλώνουν δυο αντικρουόμενες έννοιες, ΜΟΛΟΝΟΤΙ είναι γνωστό σε άπαντες, οικολόγους και μη, ότι μια δασική περιοχή ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ και ΔΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ ΑΥΤΟΠΟΤΙΖΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ.
Σε κεντρικά σημεία του πάρκου σύμφωνα με τα σχέδια Μελέτης Εφαρμογής και με ενδειξη τον γαλάζιο χρωματισμό, καθαιρέθηκαν 2 μικρών διαστάσεων συντριβάνια και στη θέση τους κατασκευάστηκαν ογκοδέστατες σκάφες με πυθμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα …. (πάχους 0.20μ ), η πρώτη σε έκταση 755 τετρ.μ σε βάθος 1.00μ. και η δεύτερη σε έκταση 200 τετρ.μ και σε βάθος 1.00μ., (οι φάσεις της κατασκευής τους αποτυπώνονται και σε ψηφιακές φωτό και σε ιστοσελίδα Blog ). Σύμφωνα με τα σχέδια ακόμη πρόκειται να κατασκευαστούν στις θέσεις Ροδώνα & Πλατάνια δύο ογκωδέστατα κανάλια επίσης από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Στη διαχρονικά καταπατηθείσα δασική έκταση του περιβόλου του Green Park κατά-σκευάστηκαν στο παρελθόν διαζώματα, κακότεχνοι εγκιβωτισμοί δένδρων από μπετόν και τοιχία περίφραξης από οπλισμένο σκυρόδεμα ( πάχους 0.20μ. ) σε ύψος 1.00μ. σε σημαντική έκταση, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της χρήσης του περιβόλου εντός του Π.Α.
Σύμφωνα με την απόφαση 688/2009 της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απορίας άξιον είναι η αφαίρεση της Ανακαίνισης – Ανακατασκευής του κτ.Green Park απο την Εργολαβία της Ανάπλασης του Π.Α των 9.150.000 €. ενω είχε ήδη εκμισθωθεί «παράνομα» σε ιδιώτη αντί μηνιαίου μισθώματος 21.000 €.
Κατά των έργων της ανάπλασης έχουν αντιδράσει εγγράφως και σαφώς τόσο η Δ/νση Δασών Αθηνών (έγγραφο 2261/12-9-2008) δια του οποίου ζητείται από την Ν.Α Αθηνών – Πειραιώς η διακοπή των εργασιών της ανάπλασης ), όσο και η Γενική Δ/νση Προστασίας και Ανάπτυξης Δασών του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης (έγγραφο 98426/21–4– 2009 ).
Ταυτοχρόνως πλήθος περιοίκων και πολιτών έχουν αντιταχθεί με απολύτως νόμιμα μέσα στο σχέδιο και τη διεξαγωγή της απολύτως παράνομης ανάπλασης με δημοσίευση στοιχείων, ενημέρωση των περιοίκων και προσφυγή στις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές. Επισυνάπτεται κείμενο 42 υπογραφών πολιτών από τους οποίους οι 25 είναι νομικοί, καθηγητές Πανεπιστημίων και ένας ομότιμος καθηγητής και τ. υπουργός, ο κ. Αλέξανδρος Μαγκάκης. Πάγια είναι επίσης και η αρνητική άποψη δρομέων- αθλητών που δεν εγκρίνουν την διάστρωση «κακότεχνων» κυβόλιθων, δομικών υλικών, τσιμεντένιων και μαρμάρινων σκληρών επιφανειών» , που σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη μελέτη μας αποτυπώ-νονται αδιευκρίνιστα στα επίσημα σχέδια Μελέτης Εφαρμογής του 2008. Όλοι αντιτάσσονται στο έργο της «ανάπλασης» και υπερασπίζονται τον δασικό χαρακτήρα του Πεδίου του Άρεως, ζητώντας την υλοποίηση της αναδασώσεως.
Πολλαπλές είναι οι διενεργηθείσες επιτόπιες επισκέψεις στο παρανόμως περιφραγμένο με συρματόπλεγμα και επικαλυμμένο με λινάτσα, μετατραπέν σε «εργοτάξιο οικοδομής» Πεδίο του Άρεως, πλήθος επίσης και οι ψηφιακές φωτογραφίες των παράνομων έργων που αποδεικνύουν προδήλως τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

Ως αρχιτέκτων-μηχανικός συμμετείχα κατ΄εντολή του ΓΕΔΔ και απο την πλευρά των κατοίκων σε αυτοψία με το κλιμάκιο δασολόγων του Δασαρχείου στις 21.12.2009 και συνέταξα τεχνική έκθεση σχετικά με τις καταστρεπτικές συνέπειες της «ανάπλασης» στον δασικό μνημειακό και ιστορικό χαρακτήρα του Πεδίου του Άρεως, την οποία συνυπέβαλα στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο πλαίσιο εκκρεμούσας δίκης. Λειτουργώ ηλεκτρονικό ιστότοπο (blog) που ενημερώνω συνεχώς με πληροφορίες και φωτογραφίες στη διεύθυνση
http://kyameftopedioareos.blogspot.com
και έχω παραστεί σε προανακρίσεις με πλήθος αναφορών στις αρχές, μεταξύ των οποίων προς την Εισαγγελία Αθηνών στην οδό Ευελπίδων, κτίριο 16, προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τον Συνήγορο του Πολίτη. Η δραστηριότητα αυτή κινείται απολύτως στο πλαίσιο της νομιμότητας και στηρίζεται σε κατοχυρωμένα θεμε-λιώδη δικαιώματα { άρθρο 24 παρ.1 του Συντάγματος, άρθρο 2 του ν.998/1979, άρθρο 14 παρ.1 του Συντάγματος, άρθρο 8 της ΕΣΔΑ, άρθρο 5Α παρ.1 και 2 του Συντάγματος, άρθρο 5 παρ.5 του Συντάγματος }. Ωστόσο η στοχοποίηση και ο εκφοβισμός των «αντιφρονούντων» πολιτών που δραστηριοποιούνται κατά της παρανομίας της «ανάπλασης» είναι εντυπωσιακός ( δεδομένης της ύπαρξης πολλαπλών εγγράφων και οχλήσεων μας εδω και 2 ετη ): η υπερνομαρχία τροφοδοτεί αναληθή και κακόβουλα δημοσιεύματα, δημοσιοποιώντας το όνομα του δικηγόρου Δημητρίου Φαρμακίδη-Μάρκου (επειδή έχει προσφύγει στο ΣτΕ) και το δικό μου π.χ. στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ (25-4-09, 18-6-09 και 8-11-09) και αργότερα στην εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ ή αποκόπτοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας και παρέμβασής μας στα ΜΜΕ, μολονότι αρκετοί δημοσιογράφοι είχαν επισκεφθεί τον εργοταξιακό χώρο προς αναγνώριση και επιβεβαίωση των τεκταινόμενων». Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη «ανάπλαση» αποτελεί σημαντικό ¨Δημόσιο Τεχνικό Έργο¨, προϋποθέτει την ευρεία ενημέρωση του κοινού μέσω ανάρτησης στο διαδίκτυο ή αλλού των βασικών σχεδίων της Μελέτης Εφαρμογής (Τοπογραφικό – Φυτοτεχνικό). Συγχρόνως η υπερνομαρχία επικαλείται το συσταθέν «Μέτωπο Μνημόνιο Συνεργασίας των 12 Φορέων», μεταξύ άλλων του ΤΕΕ, της ΓΣΕΕ, του Πολυτεχνείου κ.α, για το το οποίο σε έγγραφά μας στο παρελθόν δηλώσαμε οτι:
Όσον αφορά στη Συνεργασία των «Φορέων για το Περιβάλλον» «12+1» (Μνημόνιο Συνεργασίας Προέδρων, Πρυτανικών Αρχών, Υπερνομαρχίας, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΤΕΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΔΣΑ, ΔΣΠ κ.ά.) παρατηρούμε ότι, σύμφωνα με την μελέτη της υπάρχουσας νομοθεσίας και των ΦΕΚ πουθενά δεν αναφέρεται οτι μια τέτοια μορφή άτυπης πρωτοβουλίας έχει ποτέ συσταθεί ή λάβει χώρα. Εχομε την εντύπωση οτι η συγκεκριμένη άτυπη κίνηση νομικά δεν λογοδοτεί σε κανένα και δεν δεσμεύεται ενώπιον του Νόμου, διαχέοντας μια μορφή νομικής εκεχειρίας καθότι οι νόμοι που προστατεύουν τη δασική εκταση και το πράσινο ελάχιστες φορές εφαρμόστηκαν στη Χώρα μας.
Σε περιόδους «ισχνών αγελάδων» για τη χώρα μας, η σπατάλη δεν έχει τέλος. Και εύλογο το ερώτημα, πώς να γνωρίζει ο « αμήχανος» πολίτης πού πάνε τελικά τα τεράστια αυτά ποσά σε περίοδο κρατικής υπερχρέωσης και κοινοτικής στήριξης;; Σημαντικές εκτάσεις σήμερα εντός του ΠτΑ σφραγίζονται, συμπιέζονται και ενδεχομένως αλλοιώνεται η σύσταση των εδαφών π.χ. η έκταση στο πρώην Φυτώριο 8 ½ στρεμμάτων, πρόσωπο με την οδό Μπούσγου, όπου βρίσκονται και δύο μικρά αυθαίρετα κτίσματα 20 τετρ.μ. το καθένα, δεν περιλαμβάνεται στον εν λόγω προϋπολογισμό και, αυτονόητα, ούτε στα σχέδια «Μελέτης Εφαρμογής» της Ανάπλασης 08 (και πιθανόν και στις υποχρεώσεις της Διαχειριστικής Αρχής του Π.Α από την έναρξη της ανάληψης καθηκόντων της το 2000 έως σήμερα ), η δε έκταση των κτιρίων Διαχείρισης, πρόσωπο με την οδό Ευελπίδων, αποτυπώνεται ως αποκλεισμένη, περιφραγμένη και τελικά μη κοινόχρηστη.
Παραθέτω Ανακοίνωση της Ε.Ε. που εξηγεί τις συνέπειες των δομικών έργων σε δασική έκταση και τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και στο κλίμα της πόλης.
Κατά τη γνώμη μας μια πραγματική ανάπλαση θα κόστιζε ελάχιστα, θα περιοριζόταν στην αποξήλωση όλων των παλαιών τοιχίων, ρείθρων και κτισμάτων, με αντικατάσταση ασφάλτου των δρόμων με χώμα, με αναδάσωση και τοποθέτηση νέων σωλήνων ηλεκτροφώτισης και ποτίσματος (ένα δάσος χρειάζεται ελάχιστο πότισμα, μόνο των λουλουδιών, και όχι αποχέτευση – καθότι διηθεί – συγκρατεί τα όμβρια ύδατα και τα αξιοποιεί στο υπέδαφος ) και αντικατάσταση των πάγκων και των κατεστραμμένων παιχνιδιών στις ήδη Μόνον υπάρχουσες παιδικές χαρές. Αυτά τα έργα θα ωφελούσαν το δάσος και όχι τους πολιτικούς μηχανικούς και τους εργολάβους.

Περί Σφραγίσεως Εδάφους.

Σχετικά με την COM ( 2002 ) τελικό.
Ανακοινώσεις της Επιτροπής των Ε.Κ προς το Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών.
Θεματική Στρατηγική για την Προστασία του Εδάφους.

Κύριες απειλές του εδάφους:

3.1 Διάβρωση
Η διάβρωση πυροδοτείται από συνδυασμό παραγόντων π.χ. ακατάλληλη χρήση γης (νταμαρόχωμα) ή το είδος της φυτικής εδαφοκάλυψης π.χ. αραιά βλάστηση. Συχνά ορισμένα εδάφη κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την διάβρωση λόγω των εγγενών χαρακτηριστικών τους, π.χ. λεπτή στιβάδα φυτικών γαιών, ή εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε οργανική ύλη.

3.2 Η μείωση της οργανικής ύλης
Η οργανική ύλη στο έδαφος αποτελείται από οργανικά υλικά ( υπολείμματα φυτικών ριζών, φύλλα, περιττώματα ), έμβιους οργανισμούς ( βακτήρια, μύκητες, γαιοσκώληκες και άλλη εδαφική πανίδα ) και από το γνωστό Χούμο, που είναι το σταθερό τελικό προϊόν της αποδόμησης της οργανικής ύλης στο έδαφος συνεπεία της αργής δράσης των εδαφόβιων οργανισμών. Η οργανική ύλη λοιπόν συγκεντρώνεται και αποδομείται συνεχώς με αποτέλεσμα να ελευθερώνεται άνθρακας στην ατμόσφαιρα ως Διοξείδιο του άνθρακα που εν συνεχεία επαναδεσμεύεται μεσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.
Η οργανική ύλη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση, στην διάβρωση και την εδαφική γονιμότητα και συμβάλλει στον περιορισμό της ρύπανσης που διαχέεται από το έδαφος στο νερό.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το οργανικό υλικό του εδάφους από την αποδόμηση συχνά δεν αντικαθίσταται. Η συγκέντρωση οργανικής ύλης είναι χρονοβόρα διαδικασία (πολύ βραδύτερη από την μείωση της οργανικής ύλης). Ο άνθρακας αποτελεί μείζονος σημασίας συστατικό της
οργανικής ύλης στο έδαφος, που με τη σειρά της διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον όλο κύκλο του άνθρακα.

3.3 Η ρύπανση του εδάφους
Η είσοδος ρύπων στο έδαφος έχει σαν αποτέλεσμα να πληγούν ή απωλεσθούν πολλές από τις λειτουργίες των εδαφών και έμμεσα συνεπάγεται τη ρύπανση των υδάτων.

3.3.2 Διάχυτη εδαφική ρύπανση
Η διάχυτη ρύπανση εν γένει σχετίζεται με ατμοσφαιρικές εναποθέσεις, ορισμένες γεωργικές πρακτικές, την ανεπαρκή ανακύκλωση και επεξεργασία των αποβλήτων και του νερού. Οι ατμοσφαιρικές εναποθέσεις οφείλονται σε εκπομπές από τη βιομηχανία,
την κυκλοφορία οχημάτων και την γεωργία. Η εναπόθεση αερομεταφερόμενων ρύπων έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται στο έδαφος ρύποι που προκαλούν οξύνιση ( π.χ SO2 NOx ) βαρέα μέταλλα ( π.χ κάδμιο, μόλυβδος, αρσενικό, υδράργυρος) και πολλές οργανικές ενώσεις ( π.χ διοξίνες, PCB, PAH ). Οι παράγοντες που προκάλουν οξύνιση σταδιακά μειώνουν τη ρυθμιστική ικανότητα του εδάφους. Η οξύνιση διευκολύνει την απόπλυση θρεπτικών στοιχείων με αποτέλεσμα να περιορίζεται η γονιμότητα του εδάφους και να εμφανίζονται προβλήματα ευτροφισμού στους υδατικούς πόρους.

3.4 Η σφράγιση του εδάφους
Η κάλυψη του εδάφους για οικιστικούς σκοπούς, κατασκευή οδικού δικτύου ή άλλων έργων αξιοποίησης των υφιστάμενων εκτάσεων, είναι γνωστή ως σφράγιση του εδάφους. Στις σφραγιζόμενες εκτάσεις περιορίζονται οι επιφάνειες που εκτε-λούν τις εδαφικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης των ομβρίων υδάτων για παροχέτευση και διήθηση. Επιπλέον οι σφραγιζόμενες εκτάσεις ενδέχεται να έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις σε παρακείμενο έδαφος διότι μεταβάλλουν τις συνήθεις ροές ύδατος και επιδεινώνουν τον κατα-κερματισμό της βιοποικιλότητας, φαινόμενο μη ανεπιστρεπτό. ( Π τ Α ). Η εξέλιξη στον τομέα της σφράγισης του εδάφους ως επί το πλείστον καθορίζεται από τις στρατηγικές χωροταξικού προγραμματισμού στις οποίες δεν λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι συνέπειες της απώλειας αναντικατάστατων εδαφών. Όπως και για
άλλους κινδύνους που απειλούν το έδαφος, παρατηρείται έλλειψη ενημέρωσης και συνήθως δεν διατίθενται πληροφορίες σχετικά με το είδος του σφραγιζόμενου εδάφους, σφράγιση η οποία επηρεάζει αρνητικά την αειφόρο ανάπτυξη.

3.5 Η συμπίεση του εδάφους
Παρατηρείται όταν το έδαφος υφίσταται μηχανική πίεση λόγω της χρήσης βαρέων μηχανημάτων ή της υπερβόσκησης, ιδίως μάλιστα όταν αυτό είναι υγρό. Η συμπίεση μειώνει τους πόρους μεταξύ των σωματιδίων του εδάφους, με αποτέλεσμα τη πλήρη ή μερική απώλεια της απορροφητικής τους ικανότητας.
Η υποβάθμιση της εδαφικής δομής του εδάφους λόγω συμπίεσης περιορίζει τη δυνατότητα ανάπτυξης των ριζών, την αποθηκευτική ικανότητα προς το νερό, τη γονιμότητα, τις βιολογικές δραστηριότητες και τη σταθερότητα.
Επιπλέον όταν σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις δυσχεραίνεται η διήθηση του νερού στο έδαφος. Μεγάλες ποσότητες μη απορροφούμενου νερού επιτείνουν τον κίνδυνο διάβρωσης.

3.6 Η μείωση της βιοποικιλότητας στο έδαφος.
Το έδαφος αποτελεί το οικολογικό ενδιαίτημα για πολυποίκιλους έμβιους οργανισμούς. Η μείωση της εδαφικής βιοποικιλότητας καθιστά το έδαφος ευπαθέστερο έναντι άλλων διαδικασιών υποβάθμισης.

3.7 Αλάτωση
Η συσσώρευση στο έδαφος υδατοδιαλυτών αλάτων νατρίου, μαγνησίου και ασβεστίου έχει σαν αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση της εδαφικής γονιμότητας, ιδίως μάλιστα στις περιοχές όπου οι χαμηλές βροχοπτώσεις, η υψηλόρυθμη εξάτμιση – διαπνοή ή τα χαρακτηριστικά της υφής του εδάφους παρεμποδίζουν την απόπλυση των αλάτων που ως εκ τούτου συγκεντρώνονται εν συνεχεία στις επιφανειακές στιβάδες του εδάφους.

Με εκτίμηση

Μαρκαράς Πολύκαρπος
Παπαδοπούλου Ζωή
Παπαχρυσάνθου Ερση

Συννημένα φωτό & έγγραφα

expaganus - 25 Νοεμβρίου, 2010

@Πολύκαρπε ευχαριστώ πολύ γι’ αυτές τις πληροφορίες. Οπτκά τουλάχιστον, το ποταμάκι και το κανάλι στους ροδώνες μου φάνηκαν όμορφα (αν εξαιρέσουμε τα κουνούπια). Είναι καλό όμως να γνωρίζουμε κι αυτές τις παραμέτρους που θίγετε εδώ.

24. ΗΜΙΤΕΛΗΣ ΦΑΡΑΩΝΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗΡΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ στην ΑΘΗΝΑ | News.kozaninet.gr - 4 Ιανουαρίου, 2011
25. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ.TEE 46487 κάτοικοι θαμώνες - 16 Μαΐου, 2011

«AΝΑΠΛΑΣΗ» ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: in «Post Mortem»

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ.

Στην ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ των μετά παρέλευση «3» ετίας αποκλειστικά εκτελεσθέντων «Οικοδομικών Εργασιών» τόννων ΜΠΕΤΟΝ ήτοι ενταφιασμού 6,000 κυβ.μ , Ισοδύναμων με τον όγκο του οπλισμένου σκυροδέματος «6» 6 όροφων πολυκατοικιών, Προϋπολογισμού το έτος 2006: 9,150.000 $ . δηλ. σήμερα 10.000.000 ευρώ $ και δηλωθείσα κατά τα άλλα παραδοθείσα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ στην πινακίδα του τοίχου στη κεντρική είσόδο πλησίον του μνημείου της Αθηνάς…….ΑΠΑΝΤΟΥΝ οι αρμόδιοι όπως διορατικότατα είχαμε προβλέψει και δηλώσει με………………………. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.!!!

Με βαρύγδουπο τίτλο στην εφημερίδα τα Νέα της Κυψέλης Απρίλιος 2011, αναφέρεται ότι από την Περιφέρεια Αττικής θα διατεθούν επιπλέον 5,100,000 $ εκατ.ευρώ, που θα κατευθυνθούν και θα απορροφηθούν για τα έργα στο Αττικό Άλσος και το Πεδίον του Αρεως.

Αναρωτιόμαστε εφόσον η Ανάπλαση ολοκληρώθηκε σύμφωνα και με επίσημες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ-Blogs – εφημερίδες και σύμφωνα με την ανηρτημένη πινάκιδα, τότε πως δέν ολοκληρώθηκε, ? δεδομένου ότι: τα διατηρητέα κτίρια Αλσος Οικονομίδη ειναι γιαπί – Green Park γιαπί και οχετός εστία μόλυνσης – ενα μέρος των περιφερειακών δρόμων περιμένει τις παλέτες των μαρμάρων.
Οι δύο κτιστές τουαλέτες του πάρκου να μην λειτουργούν και η μία να είναι γιαπί, οι δε χημικές να είναι κορεσμένες & μαζί με τις σπασμένες βρύσες σύντομα ανύπαρκτες.
Η κεντρική είσοδος της λεωφ.Αλεξάνδρας προς το μνημείο Αθηνάς περιφραγμένη ερμητικά με λαμαρίνες εργοταξιακού τύπου, τις δε βραδυνές ώρες να απαγορεύεται η πρόσβαση. Το Φυτώριο να παραμένει αλάνα και η υποσχεθείσα κομποστοποίηση να παραμένει ως όραμα θερινής νυκτός ( τα χρήματα όμως να έχουν ήδη διατεθεί και ήδη απορροφηθεί !!). Οι επεμβάσεις στο χώρο Αλίκη μολονότι παράνομες κατά την άποψη μας, σήμερα για τα γύρωθεν δένδρα καταστροφικά ανολοκλήρωτες.

Επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι μέρος των άνω χρημάτων θα διατεθεί για την αποπεράτωση των δύο διατηρητέων, Αλσος,Οικονομίδη – Green Park και λοιπές αποπερατώσεις, αναρωτιόμαστε τι είδους συντήρηση θα παρασχεθεί στο πολύπαθο αιωνόβιο Πεδίον του Αρεως, αφου απο το άνωθεν δεύτερο κονδύλι, πολύ απλά ελάχιστα ΜΟΝΟΝ ψίχουλα θα απομείνουν, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Εν κατακλείδι μπορούμε να δηλώσουμε απορούντες: Γιατί να είμαστε όλοι εμει΄ς οι Ελληνες βουτηγμένοι μέσα εκεί που επικαλείται ο κύριος {που ματιάσανε} απο την Τρόικα – ΔΝΤ και… γιατί να τα έχουμε φάει όλοι μαζί…. εμείς οι Έλληνες ?;;;;;;;;;;;;;

Ας ανασκουμπωθούμε σήμερα λοιπόν εμείς όλοι οι ‘Ελληνες και ας δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να πειθόμεθα «τοις κείνων ρήμασι»!!!!

ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ

http://kyameftopedioareos.blogspot.com

Παρασχάκης Γεώργιος Δικαστικός Επιμελητής

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ

expaganus - 27 Ιουνίου, 2011

@Πολύκαρπε αυτό με τις σπασμένες βρύσες μου το μετέφεραν πρόσφατα. Επίσης άλλο ένα τραγελαφικό περιστατικό έγινε την άνοιξη, όπου ένα ζευγάρι πήγε μεσημέρι, είδε τα μισά φώτα αναμμένα κι έψαχνε κάποιον αρμόδιο να τα σβήσει… Τελικά ανακάλυψαν έναν τύπο μέσα σε αυτοκίνητο πίσω από το παλιό σπιτάκι της ΕΤΜΟΑ. Αυτός τους είπε ότι η υπηρεσία του είχε διαλυθεί και αργότερα που θα ερχόταν κάποιος ΘΑ του έλεγε για το θέμα μήπως τα έσβηνε εκείνος… Νωρίς το απόγευμα που το ζευγάρι ξαναπέρασε, τα φώτα ήταν ακόμα αναμμένα. Και μετά σου λένε περιορίστε τις σπατάλες!

26. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ.TEE 46487 κάτοικοι θαμώνες - 3 Ιουλίου, 2011

Και βρύσες δεν υπάρχουν και τουαλέτες δεν υπάρχουν και κατά τα άλλα δαπανήθηκαν 10.000.000 $ Ευρώ.!

Επειδή όμως Μάρμαρα διαστρώθηκαν σε χαρακτηρισμένη δασική έκταση και επειδή ο συνάδελφος – φίλος και συναγωνιστής μου Γιώργος Παρασχάκης Δικαστικός Επιμελητής Νομικός αποκαλούσε την κεντρική πλατεία όπου είχαν πέσει 760 κυβ.μ Μπετόν Τάφους των κουνελιών……..και με την ολοκλήρωση του ΕΚΘΑΜΒΩΤΙΚΟΥ έργου ,,,Μαρμαροδρόμιο γιατί οι 9 πίδακες των συντριβανιών δεν λειτουργούν…..Θεωρώ ότι το παρακάτω ποιήμα είναι άκρως επίκαιρο.

Τι είπε ο χρυσός στο μάρμαρο.

Είπε ο χρυσός στο μάρμαρο
Εγώ οδηγώ στα σκοτεινά του κλέφτη μου το χέρι.
Εγώ ακονίζω του φονιά το δίκοπο μαχαίρι.
Εγώ αγοράζω την τιμή και την πουλώ στο δρόμο.
Εγώ νικώ την αρετή καταπατώ τόν νόμο.
Περίσσιες είναι οι χαρές μου και η δύναμη μου τόση
Θρόνους γκρεμίζει απο εκεί θρόνους εδώ στεριώνει.

Και το ερωτά: κι εσύ τι κάνεις μάρμαρο ?;;;
Και του απαντά εκείνο
Εγώ σε τάφους σκοτεινούς την δύναμη σου κρύβω.

Κωστής Παλαμάς

Κορυφαίος Έλληνας ποιητής. Επωνομάσθηκε εθνικός Ποιητής. Γεννήθηκε στην Πάτρα το έτος 1859 και πέθανε στην Αθήνα τόν Φεβρουάριο του 1943… όταν η χώρα μας – η Ελλάδα μας τελούσε υπό ΓερμανοΙταλική κατοχή.

expaganus - 19 Ιουλίου, 2011

@Πολύκαρπε καλά λες, ούτε τουαλέτες υπάρχουν. Μόνο κάτι πάτι πλαστικές από αυτές που στήνουν στις λαϊκές, σε μαύρο χάλι.

27. In “BREACH of the Forest Laws & PLANNING REGULATIONS” | pol's space - 25 Ιουλίου, 2011
28. ΠΟΛ ΜΑΡΚΑΡΑΣ ΑΡΧ.ΜΗΧ κάτοικοι - θαμώνες Μέλη Σωματείου ΑΘΗΝΑ Π.Α. - 25 Αυγούστου, 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΙΑΣ & ΔΑΣΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΆΡΚΟΥ

Εν ετει 2011 ενημερώσαμε το ΣτΕ, ότι οι δημιουργηθέντες από το απώτερο παρελθόν άνευ αδείας οδικοί άξονες εντός της δασικής εκτάσεως του Πεδίου του Αρεως Δεν είναι διαστρωμένοι με χώμα, όπως το Δικαστήριο έχει & είχε την εντύπωση, σύμφωνα και με το σκεπτικό της πράξεως υπ.αρ.688/2009 της Επιτροπής Αναστολών
{ αντικατάσταση των ασφαλτοστρωμένων και τσιμεντένιων όγκων & επιφανειών} αλλά η εν λόγω επίστρωση οπλισμένων σκυροδεμάτων ειναι ολωσδιόλου Μη πορώδης, άρα και Μη οικολογική, αφού παρεμποδίζει την διαπνοή του εδαφικού ενδιαιτήματος.

Ως είναι εύλογο κάκιστα παράγωγα αυτού είναι:

Η αύξηση της απορροφούμενης ηλιακής ακτινοβολίας { λόγω και των διαμορφωμένων πολλαπλών ξέφωτων}, από τα θερμοαπορροφητικά δομικά υλικά και απόδοσης της ως θερμότητα στο περιβάλλον.

Επι των ελαχίστων βροχοπτώσεων και Μη λειτουργίας του επιφανειακού ευτελούς αρδευτικού συστήματος διασωλήνωσης συνεπώς και της εκτεταμένης Σφράγισης εδάφους – γης {Soil Sealing http://eusoils.jrc.ec.europa.eu/library/themes/Sealing/ }, ουδεμία διύγρανση του εδάφους πραγματοποιείται με αποτέλεσμα οι ρίζες των δένδρων να στερούνται της βασικής τους τροφοδοσίας.

???????????????????????????

Ο πρώην δασάρχης του Πεδίου του Αρεως κος Αμοργιανιώτης, νυν Ειδικός Γραμματέας Δασών ΥΠΕΚΑ {με την σημερινή κυβέρνηση} και σύμφωνα με το υπ.αρ.117840/1514/8/4/2011 σκεπτικό του εγγράφου του αναρτηθέν και εις τον διαδικτυακό κόμβο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, υποστηρίζει – δηλώνει ότι αυτό ειναι το Νόμιμο και το οποίο αναποκρίνεται απόλυτα στο βάσιμο-ουσιαστικό και τυπικό γίγνεσθαι.

Σύμφωνα όμως με προγενέστερα έγγραφα του, ήτοι τα υπ.αρ.2603/2/12/2009-2673/13/01/2010-310/17/2/2009 και με το εισηγητικό έγγραφο του.υπ.αρ.162/28/1/2009 και εγκριθέν απο την Περιφέρεια Αττικής έγγρ.αρ.250/29/1/2009, είχε εγκρίνει την Φυτοτεχνική Μελέτη Αναπλάσεως που σύμφωνα με τα Αρχιτεκτονικά σχέδια αποτυπώνει, υλοποιεί, ενταφιάζει οικοδομικές επεμβάσεις όγκου τουλάχιστον 6.000 κυβ.μέτρων Μπετόν και που αφαιρεί το ¼ της Δασικότητας. Συνεπώς σύμφωνα με το σκεπτικό του εγγράφου του το 2011 και το οποίο αναιρεί και παύει να υποστηρίζει τα όσα δηλώθηκαν εις το παρελθόν, ανασκευάζει, ανατρέπει και ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι σύμφωνα με τους Υποστηρικτικούς νόμους, ήτοι ως αναφέρεται σύμφωνα με το Θέμα: Τήν επιτακτική προστασία κοινοχρήστων χώρων πρασίνου-Αλσών-Πάρκων…..είναι το βάσιμο, Νόμιμο και πραγματικό.
Συνεπώς Δέν αιτιολογεί με Νόμιμα αποδεικτικά και βάσιμα στοιχεία που στηρίζονται οι αβάσιμες προυφιστάμενες εσφαλμένες απόψεις του αφου {ορισμένες ως γνωστόν οικοδομικές επεμβάσεις σύμφωνα και με προγενέστερα έγγραφα του ιδίου απο το αρχείο του απαγορεύονται απο την Δασική Νομοθεσία}.

Συνεπώς φάσκει και αντιφάσκει αφού Δέν παραθέτει τα τυχόν Νέα και πραγματικά και Νόμιμα στοιχεία με επαρκή αιτιολόγηση της αντιφατικής ευρηματικής άποψης του. Ετσι ώστε να αυτοαναιρείται, να διαψεύδεται, και να εκθέτει εαυτόν και την πρώην Υπηρεσία του στην οποία προίστατο. Βάσιμος και νόμιμος λόγος, που δημιουργεί έυλογο και δυσεξήγητο ερωτηματικό από τις εσφαλμένες αβάσιμες, ατεκμηρίωτες και «μη νόμιμες» απόψεις του, κατά την άποψη μας πάντα, κατά τις οποίες Διαστρέφεται και Κακοποιείται η Νόμιμη Τάξη και η Αλήθεια.
Καλείται λοιπόν να μας απαντήσει και να εξηγήσει πότε εσφάλη και πότε υπήρξε σύμφωνος με την ………Νόμιμη Τάξη.

http://kyameftopedioareos.blogspot.com
http://polmarkarch.wordpress.com

οι κάτοικοι θαμώνες

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ.

Παρασχάκης Γεώργιος Νομ.Δικαστικός Επιμελητής

29. polmarkarch - 10 Ιουλίου, 2013

2007 – Ιουλ.2013

Το Πεδίον του Αρεως διαμέσου των αιώνων και η εκρεμής υπόθεση στο ΣτΕ που δεν εχει τελεσιδηκισει!!!!

Είναι Δασική έκταση όπως όλα τα πάρκα της Επικράτειας με αρμόδιο όργανο εποπτείας τόν Δασάρχη.
Διέπεται απο όλους τους Νόμους που συναποτελούν το «Δίκαιο του Περιβάλλοντος» με επιστέγασμα στην κορυφή της πυραμίδος τα άρθρα 24 – 25 του Συντάγματος και 117 περι αναδασώσεων , και τον επι τα οικολογικά ασχολούμενο ν.998 ΦΕΚ 79.

Μολονότι σε δασικές εκτάσεις απαγορεύονται οι οικοδομικές κατασκευές – κτίσματα, εν τούτοις διαχρονικά με Π.Δ (προεδρικά διατάγματα) ή χωρίς, υλοποιήθηκαν παρεκκλίσεις απο τους άνω Νόμους καθώς και απο άλλους σχετικούς.

Αναλύουμε μερικούς ….ΦΕΚ 201/27-7-1887 δηλαδή αμέσως μετά την ένοπλη απελευθέρωση της Ελλάδος απο τον Κολοκοτρώνη και απο την εποχή κιόλας του Βασιλέως Γεωργίου Α’ , διατάσσεται η διαμόρφωση του Πεδίου του Αρεως ως τόπου αναψυχής – πρασίνου και χαράσσονται τα σχέδια του εν σχέσει με τον περίγυρο, δηλ. αποτυπώνεται επι χάρτου και διαμορφώνεται επίσης απαράβατο καθεστώς ισχύουσας Χρήσης Γής, ούτως ώστε να παραμείνει για πάντα Πάρκο σε αρμονία με το Σύνολο.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 133/16-10-1934 εξελίσσεται σε πιο μοντέρνο πάρκο δηλ. απο μία κηπώδη έκταση και με αυτοφυή δένδρα αποτελούμενη, σε μία Δασική Εκταση δηλ. Αλσος – Πάρκο, Διατηρώντας ΟΜΩΣ πάντα τον Δασικό του χαρακτήρα και απο Νομικής και Πραγματικής πλευράς.

Στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του ΦΕΚ 289 νόμου 998/79 αναφέρεται ότι η μέριμνα – βελτίωση – αναδάσωση – προστασία ανήκει στους ΟΤΑ, ή στον εκάστοτε νομίμως τοποθετηθέντα Διαχειριστή.

Σύμφωνα λοιπόν με τα άνω άρθρα του Συντάγματος και τους ανω Νόμους αλλά και με την ΠΡΑΚΤΙΚΗ υπο την Νομική Εννοια, λόγω της μεγάλης προσέλευσης κοινού για αναψυχή, οι επισκέπτες – θαμώνες κατέστησαν το πάρκο ως ενα κοινόχρηστο δημόσιο πνεύμονα πρασίνου αλλά και μνημειακό τόπο, λόγω της ύπαρξης Ιστορικών μνημείων όπως τον Τάφο του Υψηλάντη με το σχετικό άγαλμα του.

Δυστυχώς, διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις, υπο το πρόσχημα αναπλάσεων – εξωραισμών – εκδηλώσεων – εκθέσεων παραβίαζαν(ουν) με τους Νόμους τους, τούς ήδη υγιείς υπάρχοντες και το Σύνταγμα.

Λόγω της ύπαρξης λοιπόν του ΔΕΛΕΑΡ των ανεξέλεγκτων κοινοτικών κονδυλίων, { διΕΣΠΑσθησαν }….ενεργοποιήθηκαν διάφορες δήθεν αναπλάσεις.

Στήν υπάρχουσα διαχρονική αλληλογραφία μεταξύ κατοίκων και αρμοδίων ανεξάρτητων αρχών – φορέων του δημοσίου και ΟΤΑ απο έτη 2007-2013, στα σκεπτικά των εγγράφων των εκπροσώπων της Πολιτείας, εντοπίστηκαν σοβαρές αναλήθειες – ασύστολοι ισχυρισμοί – ανυπόστατες αιτιολογήσεις – ασάφειες – αοριστίες, με ηλίου φαεινώτερο συμπέρασμα, ότι: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
{ ιδέ αρχείο Blog http://kyameftopedioareos.blogspot.com } ως Δασικής Κηπώδους Κοινόχρηστης περιοχής, αλλά επιθυμεί την δημιουργία μιας αλάνας για την εκτόνωση των υπεράριθμων λαθρομεταναστών και για οργάνωση εκδηλώσεων – φιεστών – εκθέσεων,……… Οχι για το καλό του κοινωνικού συνόλου αλλά για απορρόφηση κοινοτικών – κρατικών κονδυλίων.

Σαφέστατα η φυσιογνωμία του πάρκου αυτά τα χρόνια αλλοιώθηκε – επιδεινώθηκε, αφού κατά την διάρκεια των οικοδομικών αναπλάσεων και κατά παρέκκλιση των δηλώσεων και ισχυριγμών των αρμοδίων, και δένδρα κόπηκαν και δομικά υλικά – τσιμέντα σημαντικού όγκου προστέθηκαν, και χρήματα ΕΣΠΑ εξαερώθηκαν.!!!

Μία συντριπτική πλειοψηφία, κατοίκων και θαμώνων, επιφανείς καθηγητές Πανεπιστημίων – πρώην Υπουργός– νομικοί – επαγγελματίες – στρατιωτικοί, οι οποίοι εστερήθησαν όλα αυτά τα έτη την πρόσβαση, ενυπογράφως και με δημοσιεύσεις αντέδρασαν στα σχέδια των αναπλάσεων. ( Συλλογή υπογραφών – Δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ).

Από οικολογικής απόψεως ουδεμία ασφάλεια και αποτελεσματικότητα επετεύχθη, αφού σαφέστατα η ποιότητα του παρεχόμενου οξυγόνου στον αέρα απομειώθηκε λόγω της σταδιακής εξαφάνισης της δασοκαλύψεως. { Γνωμοδότηση Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών }. !!!!
Και αφου η Δασοκάλυψη ειναι το ζητούμενο, με την διάστρωση δομικών υλικών, επήλθε εκτεταμένη σφράγιση γής.
Μή χρήσιμα έργα εκτελέστηκαν ( μάρμαρα – οικοδομικά υπερ-κατασκευαστικά έργα από Μπετόν Αρμέ ) εναποτέθησαν πάνω στη Δασική περιοχή, με αποτέλεσμα τόν περιορισμό της σκίασης, λόγω αύξησης της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας και μετατροπή του πάρκου……………… σε……………………………………………..θερμοφόρα.!!!

Ορατός επίσης ο κίνδυνος για την ασφάλεια – δημόσια υγεία των πολιτών – χρηστών του πάρκου απο την ολισθηρότητα των τεράστιων συμπαγών μαρμάρινων επιφανειών που τοποθετήθηκαν απ’ άκρου εις άκρον και την τοποθέτηση επίσης μαρμάρινων κλιμάκων κατά παράβαση των Νόμων περι μέριμνας ΑΜΕΑ. Νόμος.ΦΕΚ 2621/31/12/09 άρθρο 1 «Προσβασιμότητα Κοινοχρήστων Χώρων Αλσων-Παρκών» απο τα ¨ΑΜΕΑ.¨

Αναμφίβολα τοποθετήθηκε στο Πάρκο όγκος φαραωνικών οικοδομικών κατασκευών πλέον των 6.000 κυβ.μ μπετόν αρμέ ( τουτέστιν η ισοδύναμη ποσότητα ¨6¨ σε αριθμό – 6όροφων πολυκατοικιών) …….Μελέτη – σχεδιασμός – υλοποίηση, εξ’αρχής προαποφασισμένα και αποτυπωμένα στα αρχικά Αρχιτεκτονικά Σχέδια της Μελέτης του 2007, οπως επίσης και στο αντίστοιχο Φυτοτεχνικό σχέδιο. Προυπολογισμού ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με το υπ.αριθμ.1595/4/7/08 έγγραφο του κ.Δασάρχη, απο συστάσεως του Πεδίου του Αρεως, {19ο αιώνα } κατασκευάστηκαν άνευ αδείας και εις βάρος της δασικότητας και διευρύνθηκαν δρόμοι – δρομίσκοι – μονοπάτια, τα οποία διαστρώθηκαν με συμπαγή δομικά υλικά, όπως επίσης και εγκαταστάθηκαν πολλές αυθαίρετες κατασκευές – κτίσματα. { ιδέ υπαίθριο ελλειπτικό, σατανιστικού τύπου τέμενος, του 1997 }.
Συνεπώς: πιστοποιήθηκε η πρωτοφανής αλλοίωση – απομείωση του κοινόχρηστου ισοζυγίου του συγκεκριμένου ελεύθερου δημόσιου χώρου, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ πάντα του κοινόχρηστου Δασικού.
Δέν επετεύχθη ουδεμία περιβαλλοντική ευαισθησία, αφου το ¼.των 235.στρεμμ. { 60 και πλέον στρεμμ.} ποσοστό της επιφανείας της συνολικής εκτάσεως του Πεδίου του Αρεως διαστρώθηκε με δομικές κατασκευές.
Αποτέλεσμα:
1) Οτι σκόπιμα πιά παρελήφθη ο ευκόλος εννοούμενος, πλήν όμως πάντα εννοούμενος, μη ευνοούμενος όρος : Αναδάσωση – Αναδασωτέο….και
2 ) Περιορίστηκε η χρηστικότητα απο τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, σύμφωνα και με το άρθρο 8 παρ.1 της ΕΣΔΑ. της ¨Ευρωπαικής Συμβάσεως Δικαιωμάτων του Ανθρώπου¨, αφου ¨παραλείφθηκε η επανόρθωση τυχόν βλαβών και ελλείψεων της δασικής υφής του πάρκου¨ { σκεπτικό αποφάσεως ΣτΕ 677/2010 }.
Και ενω ειναι γνωστό ότι μιά χαρακτηρισμένη Δασική περιοχή αποστραγγίζει απο μόνη της τα βρόχινα ύδατα, αυτοποτιζόμενη παράλληλα, εδώ στο Πεδίο του Αρεως, στο αποκορύφωμα της κακοτεχνίας, λόγω ανύπαρκτων επιβλέψεων, επιβεβαιώνονται δύο τινά:
Ελέγχοντας τους εσωτερικούς και περιφερειακούς δρόμους του πάρκου, διαπιστώνουμε ανύπαρκτο εντοπισμό φιλικών υλικών προς το περιβάλλον, αφού με την αντικατάσταση των ασφαλτοταπήτων των δρόμων από συμπαγείς επιφάνειες μαρμάρων και με πλάκες απο μπετόν αρμέ, σημαντικού πάχους, χωρίς αρμούς, επήλθε Σφράγιση γης, ήτοι το υπέδαφος – κάτω απο τους δρόμους – στερήθηκε την αναπνοή του, καθώς και την ύγρανση του.!!!

Εύλογο και κατανοητό είναι ότι: τα χρήματα του ¨φορολογούμενου χρήστη¨δέν αξιοποιήθηκαν με οικολογικό τρόπο, αλλά με………. Μπετόν Αρμέ τρόπο, και εις βάρος επιφανειών που ήσαν ακόμη δασικές και φυτευμένες.

Περί του Παρανόμου όλων των κατασκευασθέντων έργων απεφάνθη ο κος Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοικήσεως Αεροπαγίτης Λέανδρος Ρακιντζής, { ΓΕΕΔ Φ.553/09/7552 της 15-6-2009 } ο οποίος θεωρεί ως μόνη Νόμιμη Οικοδομική κατασκευή την ανακατασκευή του κελύφους του κτιρίου του πρώην Αλσους – Οικονομίδη, καθώς και των εσωτερικών χώρων του.
Κάθε δε άλλη εργασία ή έργο, άνευ αδείας, στην υπόλοιπη έκταση του Πεδίου του Αρεως, ………………..ως …. ΠΑΡΑΝΟΜΗ – ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ.
…………………………………………………………………………………………………………………………..
Με την διακήρυξη του Σεπτ.2005 της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Αθηνών – Πειραιώς, πρώην Υπερνομαρχίας, εγκρίθηκε – προκηρύχθηκε ανοικτή δημοπρασία για την επιλογή αναδόχου του έργου «Ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως» προυπολ. 9.150.000 ευρώ$$, συμπεριλαμβανομένης αναθεώρησης και ΦΠΑ.
Το 2007 κατακυρώθηκε η Δημοπρασία «Μελέτης – Κατασκευής» στήν εταιρεία Α.Καπετανίδης ΑΤΕΕ.
Σήμερα, εν ετει 2013, μετά απο αρκετά χρόνια, όπως βλέπετε, αυτά τα δαπανηρά εξαγγελθέντα έργα παραμένουν ανολοκλήρωτα – σαφέστατα εκτός επίσημου Χρονοδιαγράμματος και ουδέποτε περαιωθέντα – ουδέποτε παραδοθέντα.

Η Διευθύνουσα Υπηρεσία, αντί να τροποποιήσει και να προσαρμόσει επι το βέλτιστον την Μελέτη, υπολογίζοντας ένα νέο ¨οικολογικότερο – λιγότερο δαπανηρό¨ σχεδιασμό – κόστος και αντιστοίχιση χρηματοδότησης του έργου, προτίμησε να κρατήσει σε πέπλο μυστηρίου τις σχετικές δαπάνες και τα διατεθέντα κονδύλια τα οποία εις ουδένα Ελληνα φορολογούμενο πολίτη έχουν μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί. !!!
Εμφαίνεται σήμερα λοιπόν μία αδράνεια της Διαχειρίστριας Περιφέρειας Αττικής, η οποία κατά την άποψη μας, απο το διάστημα αναλήψεως της ευθύνης της, 2010 – 2013, όφειλε να είχε αποφύγει την ανοικοδόμηση νέων κτιρίων, να είχε μεριμνήσει για την δενδροφύτευση, για την μεταφορά νέων ποσοτήτων υγειούς κηποχώματος, καθώς και γιά άρδευση προς αναζοωγόνηση της βλαστήσεως.
Ενέργειες που όφειλε να πράξει αφού εκ του Νόμου η αγορά δενδρυλλίων και κηποχώματος τυγχάνει για τους ΟΤΑ δωρεάν η’ έστω σχεδόν δωρεάν.

Οσο δε για το απαιτούμενο για τις συγκεκριμένες εργασίες προσωπικό, ειναι ήδη γνωστό ότι είχε εγκριθεί η πρόσληψη 35 ατόμων των σχετικών ειδικότήτων.

Σήμερα εν έτει 2013, η εργολήπτρια ανάδοχος επιχείρηση εξοστρακίστηκε απο τα έργα μέσω των μεθόδων «κήρυξης της ως Εκπτωτης και ως πτωχής».

Εμείς όμως παραμένουμε έκπληκτοι απο τα εξής:

Η Περιφέρεια Αττικής, όλως προσφάτως ανήρτησε στο διαΔίκτυο «Διαφάνεια – Διαύγεια» το έγγραφο της Οικονομικής Επιτροπής της, {απόφαση υπ.αρ.155/2013} εις το οποίο αποτυπώνεται στην 4η Συνεδρίαση το ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΑΝΑΒΟΛΩΝ – ΠΑΡΑΤΑΣΕΩΝ & ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ του Αναδόχου για τα Οικοδομικά έργα του Πεδίου του Αρεως, καθώς και την ¨Εξέταση έγκρισης χορήγησης οριακής προθεσμίας περαίωσης χωρίς αναθεώρηση¨.

Σύμφωνα λοιπόν με την παρ.6 του Ιστορικού του άνω εγγράφου, όλο το συνολικό ποσό είχε απορροφηθεί – ( πιθανότατα ) πληρωθεί, ενω τα έργα ακόμη εν ετει 2010 δέν είχαν ολοκληρωθεί και δέν ακολουθούσαν λογικά άλλες εγκρίσεις πληρωμών π.χ….2Ο ΑΠΕ – 3οΑΠΕ – 4ΟΑΠΕ……κ.λ.π.

Συνεπώς: λεφτά υπάρχουν…..και τύποις απορροφώνται………… αλλά…………χρήσιμα έργα δέν πραγματοποιούνται για το Πάρκο, δίδονται δε αφειδώς παρατάσεις επι παρατάσεων και πάντα ταύτα με τη ροή του Χρόνου εις βάρος του Πάρκου.

Με εξαιρετική τιμή

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ.Παν.Ρώμης.
ΤΕΕ 46487
M.sc. Ενέργεια – Περιβάλλον. Παν.Πειραιώς-ΕΜΠ.
¨Δίκαιο Περιβάλλοντος¨.

Παρασχάκης Γεώργιος Δικαστικός Επιμελητής Νομ.
¨Δίκαιο Περιβάλλοντος¨

Σχετ.
http://kyameftopedioareos.blogspot.com
http://polmarkarch.wordpress.com


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: