jump to navigation

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ 10 Ιανουαρίου, 2010

Posted by expaganus in φύση, Επικαιρότητα, Σύγχρονα προβλήματα, Uncategorized.
Tags: , , , , , ,
trackback

Θυμάστε το ποστ για το Πεδίο του Άρεως; Πρόσφατα έλαβα νέες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, καθώς και τρεις φωτογραφίες, που θέλω να μοιραστώ μαζί σας (οι τονισμένες φράσεις είναι δική μου επέμβαση):

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ,
ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το 2008 η Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς εξέδωσε «Τοπογραφικό και Φυτοτεχνικό
Σχέδιο» στο πλαίσιο φακέλου της Μελέτης Αναπλάσεως του Πεδίου του Άρεως, προϋπολογισμού 9.150.000,- € στο οποίο μέσω πολλαπλών αδιευκρίνιστων χρωματισμών αποτυπώνονται «Γκρίζες Ζώνες» Σκληρές Επιφάνειες με διάστρωση δομικών υλικών καθώς και οικοδομικές εργασίες. Ακολούθως ανευ επίσημων αδειών άρχισαν οι εργασίες, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με το Πεδίο του Άρεως κλειστό και περιφραγμένο με επικάλυψη «λινάτσας» στο μεγαλύτερο μέρος του «λόγω έργων».
Ο βασικός νόμος περί Δημοσίων Έργων, Ν. 1418/84, άρθρο 1 παρ. 1 αναφέρει: «Τα δημόσια έργα είναι έργα υποδομής της χώρας που καλύπτουν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, συμβάλλουν στην ασφάλεια της χώρας και αποσκοπούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού».

Στην παρ. 4 «για την εκπλήρωση των επιδιωκόμενων στόχων στον τομέα των δημοσίων έργων οι διατάξεις του νόμου αυτού αποσκοπούν να καθιερώσουν τον κοινωνικό έλεγχο…θεσμοθετημένη συμμετοχή στις σχετικές διαδικασίες των ΟΤΑ και άλλων μαζικών φορέων….»

Το άρθρο 3 παρ. δ αναφέρει ότι ο κοινωνικές έλεγχος…. «εξασφαλίζει ιδιαίτερα την διαφάνεια των διαδικασιών, την τήρηση του σχεδιασμού και εφαρμογής της μελέτης, την τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής, την παρακολούθηση του κόστους του έργου, την αιτιολογημένη αποδοχή ενδεχόμενων τροποποιήσεων «Και τελικώς και ουσιαστικότερα την προστασία του περιβάλλοντος».
Δηλαδή, κάθε επέμβαση Σχεδιασμού και Υλοποίησης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις κείμενες διατάξεις.

Σχετικά με τα διαλαμβανόμενα το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Γενική Διεύθυνση Δασών Αθηνών, η Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης, το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης γραπτώς απεφάνθησαν κατηγορηματικά οτι με το αποκαλούμενο έργο ανάπλασης του Πεδίου Άρεως καταστρατηγείται και αγνοείται παντελώς το νομικό και δασικό καθεστώς του Πάρκου. Όλες αυτές οι αρχές επιβεβαιώνουν και υπογραμμίζουν τον δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα, χαρακτηρίζουν ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ τις προϋπάρχουσες κατασκευές (δρομίσκοι, πάροδοι, πλατείες,ογκώδεις γούρνες και σκάφες απο μπετόν, θέατρο Αλίκη, Γκρην Παρκ, λόφος Φινόπουλου, αναψυκτήρια, κτίριο Άλσους – Οικονομίδη, αυθαίρετα κτίσματα Πανελληνίου).

Οι ακούραστες χρονοβόρες και ανιδιοτελείς προσπάθειές μας για δημοσιοποίηση των παρανομιών που λαμβάνουν χώρα στον μεγαλύτερο κεντρικό αστικό πνεύμονα, είχαν ως αποτέλεσμα να υποβάλει η υπερνομαρχία μήνυση εναντίον μας, την οποία όμως απέσυρε λόγο αβάσιμων στοιχείων, κατηγοριών και αντίδρασης μας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες όμως, τις περισσότερες φορές καθυστερούν να απαντήσουν σε έγγραφα, επικεντρώνονται σε αναλύσεις της νομοθεσίας, αναλίσκονται σε αντιφάσεις και δεν συγκεκριμενοποιούν το πρακτέον και το «δια ταύτα».

Σημειώνουμε ότι εκκρεμεί δίκη στο 5Ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας εντός του 2010, αλλά εως τότε η «Ανάπλαση» ατυχώς θα έχει επιτελεσθεί, η δασική υπόσταση του Πεδίου του Άρεως θα έχει σημαντικά συρρικνωθεί και πρός όφελος όχι φυσικά του απλού Αθηναίου πολίτη.

Παρ’ όλα αυτά, η υπερνομαρχία μέσω του εργολάβου της, συνεχίζει απτόητη το «έργο» και μάλιστα προχώρησε σε επιχωματώσεις οικοδομικών έργων για αδιευκρίνιστους λόγους. Στο blog μας http://kyameftopedioareos.blogspot.com έχουμε αποτυπώσει, εν μέσω σχολίων, ψηφιακά και φωτογραφικά μέρος των φαραωνικών έργων της ανάπλασης’.
Το έγγραφο 775/7-04-08 της Δνσης Δασών Αθηνών αναφέρει : “ Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και τη σχετική νομολογία, δεν ειναι επιτρεπτή η αλλαγή χρήσης και καμία επέμβαση στο ανωτέρω «Δάσος-Αλσος» παρά μόνο η εκτέλεση εργων ανάπτυξης, εμπλουτισμού και διατήρησης της βλάστησης και σχετικά εργα προστασίας του εδάφους¨.
Το Υπ. Γεωργικής Ανάπτυξης απεφάνθη ότι «πάσα σφράγιση εδάφους από δομικά υλικά καταστρέφει «το εδαφικό πορώδες προκαλώντας συμπίεση και ασφυκτικές συνθήκες με συνέπεια την βλάβη του ριζικού συστήματος και του πρασίνου», την δασικότητα, την αειφορία και τον προορισμό του Πεδίου του Άρεως» αναμφίβολα παραβιάζοντας τις αρχές και οδηγίες του Κοινοτικού Δικαίου του Περιβάλλοντος, της Δασικής Νομοθεσίας και των βασικών άρθρων του Συντάγματος. Αρχιτέκτονες, δασολόγοι, γεωπόνοι διαπιστώνουν ότι σύμφωνα με την «Φυτοτεχνική Ανάπλαση» και βάση αναλυτικών επιμετρήσεων, 60 δασικά στρέμματα παραχορούνται για έργα μπετόν και μαρμαροστρώσεων. Η υπερνομαρχία εξαρτά την αδειοδό-τηση των έργων της από την Πολεοδομία, ενώ για δασικές εκτάσεις υπεύθυνες είναι οι δασικές υπηρεσίες.

Γνωρίζουμε επιπροσθέτως οτι απο ανέκαθεν στην Ελλάδα ισχύει η ρήση ενός γνωστού πολιτικού, ότι «η οικοδομή είναι ατμάμαξα της οικονομίας μας», απόφθευγμα το οποίο επί δεκαετίες σφράγισε την αυθαίρετη και αδάμαστη δόμηση και την διαφθορά σε οργανισμούς του Δημοσίου (πολεοδομίες, Τοπική Αυτοδιοίκηση).
Ευελπιστούμε ο κανόνας αυτός σύντομα να καταρριφθεί σύμφωνα και με την καθολική απαίτηση του λαού και τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης.

Γεώργιος Παρασχάκης Δικαστικός Επιμελητής

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μ.ΕΔΕ.
Παν.Ρώμης Πειραιώς ΕΜΠ
Υπαλ.Δνσης Μελετών ΓΓΑ ΥΠΠΟ

Σκυροδέματα στο Green Park

Δεν ξέρω αν έχετε έρθει ποτέ στην περιοχή ΓΥΡΩ από το Πεδίο του Άρεως. Όλες αυτές οι τσιμεντόπληκτες περιοχές χρειάζονται έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου, όχι ένα μέρος με ακόμα περισσότερο τσιμέντο και με λίγα δέντρα που θα κινδυνεύει από «βλάβη του ριζικού συστήματος και του πρασίνου». Κάτι πρέπει να γίνει πριν είναι πολύ αργά!

Σχόλια»

1. Γαριβάλδι - 12 Ιανουαρίου, 2010

Αγαπητέ Ex Paganus, εμένα μου λές! Τυγχάνω κάτοικος της γύρω περιοχής και..τα βλέπω. Πάντως χρήσιμη η επισήμανση σου, καθώς τα ξεχνάμε εύκολα
Σε προσκαλώ και στο http://www.democracycrisis.com (με ποιό διοικητικά θέματα, αυτή την περίοδο)
Καλή σου μέρα

expaganus - 29 Ιανουαρίου, 2010

@Γαριβάλδι, πέρασα μια βόλτα κι από κει, ενδιαφέρον και καλοστημένο φαίνεται.

2. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. - 9 Σεπτεμβρίου, 2010

ΑΙΤΗΣΗ
Κατοίκων Θαμώνων
Πεδίου του Άρεως

Φορείς του δικαιώματος
στο Περιβάλλον απορρέοντος
εκ της ιδιότητας των Ελλήνων & Ευρωπαίων πολιτών.
άρθρο 8 παρ. 1 της ΕΣΔΑ:

1) Μαρκαρά Πολύκαρπου
Αρχ. Μηχ.
Δνση: Γ’ Σεπτεμβρίου 135
Αθήνα 112 51
2) Παρασχάκη Γεωργίου
Δικαστικού Επιμελητού

Αθήνα

ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Μεσογείων 289
Πληροφορίες: Α. Αγγελόπουλο
αρ.εγγρ.1576/18/8/10

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1)Υπουργείο Εσωτερικών
Δ/νση Σχέσεως Κράτους-Πολίτη
Τμήμα Προστασίας Πολιτών
Βασ. Σοφίας 15.Αθήνα
αρ.πρωτ.εγγ.1576/18/8/10
2) Υ.Α.Α.Τ – ΥΠΕΚΑ
Γενική Δ/νση Προστασίας/Ανάπτυξη Δασών
Χαλκοκονδύλη 31
Τ.Κ.10432/Αθήνα. αρ.πρωτ.εγγ.202066/19/8/10
3) ΓΕΔΔ
Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
Υπόψη κ. Νικολάου Μπούρτζινου
Ειδικό-Επιθεωρητή. αρ.πρωτ.εγγρ.13303/18/8/2010
4) Συνήγορο του Πολίτη
Χειριστές: Ζωή Ρώσσιου
Χρήστος.Τσαϊτουρίδης.αρ.εγγ. 29755/18/8/2010
5) Δήμο Αθηναίων
Δ/νση Πολεοδομίας
Σωκράτους,57 Αθήνα/αρ.πρωτ.εγγ.26206/19/10

ΣΧΕΤΙΚΑ:
1) Το κοιν. έγγραφο του κου Μαρκαρά Π. με αρ. πρωτ. 26768/19-2-2010 προς Συνήγορο του Πολίτη.
2) Το 15471/24-11-09 έγγραφο του κου Μαρκαρά Π. προς ΓΕΔΔ.
3) Το με αρ. πρωτ. εγγράφου 806/14-4-09 Θαμώνων και Κατοίκων προς Δασάρχη κο Αμαργιανιώτη.
4) Αναλύσεις, Μελέτες Δασολόγου Περιβαντολόγου και Αρχ. Μηχανικού περί Προβλεπόμενης Δασικής Συρρικνώσεως και μείωσης της Δασοκαλύψεως του Πεδίου του Άρεως, σύμφωνα με την δρομολογηθείσα «Ανάπλαση».

Υποστηρικτικά Έγγραφα – Σχέδια

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
(2603/2/12/2009 & 702/11/5/2010 & ΠΕ 2673/13/01/2010) του ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ.

Αναφορικά με τα τις παρ. 1 και εις απάντηση στα διαβιβασθέντα έγγραφα του Δασάρχη κου Αμοργιανιώτη, ο συγκεκριμένος πολίτης Πολύκαρπος Μαρκαράς όπως δηλώνεται τυγχάνει να είναι ελεύθερος επαγγελματίας Αρχ. Μηχ εδώ και 24 έτη διαθέτων επιπλέον ως Δημόσιος Υπάλληλος το έννομο συμφέρον και την ελεύθερη βούληση «αμφισβητώντας», να καταγγέλει τα τεκταινόμενα στην προέκταση της γειτονιάς του και που αφορούν την προβλεπόμενη «Δασική Συρρίκνωση κατά 1/4 της Αναδασωτέας έκτασης, του κεντρικού Πεδίου του Άρεως της Αθήνας». Συνέταξε επίσης υπολογιστική ανάλυση η οποία βασίστηκε στα σχέδια «Μελέτης Εφαρμογής» της Αναπλάσεως και στην συνέχεια συνέταξε «Αναλυτική Επιμέτρηση περί σφράγισης συμπίεσης γης». (Ν.998/1979).
Σχετικά με τα διαλαμβανόμενα της παρ. 2 επικεφαλής του κλιμακίου στην ενεργηθείσα αυτοψία της 21/12/2009, από την πλευρά του Δασαρχείου δηλώνουμε ότι δεν παρουσιάστηκε ο ίδιος ο Δασάρχης, οπως ισχυρίζεται, μολονότι υπογράφει το σχετικό έγγραφο, αλλά οι δασολόγοι κ. Αγγελόπουλος, κ. Καράγιαμπας, κ. Φλώτσιος. Από την πλευρά των κατοίκων παρών ήταν ο Αρχιτέκτων Μηχ. Π. Μαρκαράς συνοδευόμενος από 4 νομικούς και άλλους κατοίκους. Από πλευράς Εργολάβου και ενώ δεν απαιτείτο παρευρέθη ως εμφαίνεται από το κοινοποιηθέν μήνυμα E-mail του ΓΕΔΔ και ο εργοταξιάρχης μαζί με ένα νεαρό υπάλληλό του. Κατά την διάρκεια της περιήγησης εντός του εργοταξιακού περιφραγμένου χώρου του Π.Α παρατηρήθηκε ότι οι αρμόδιοι δασολόγοι δεν μερίμνησαν να προσκομίσουν τα απαιτούμενα επίσημα υποστηρικτικά σχέδια προς επισήμανση, προσδιορισμό και επιβεβαίωση των καταφανών αυθαιρέτων, δηλαδή «Το επίσημο Τοπογραφικό και Φυτοτεχνικό σχέδιο Αναπλάσεως 2008» παρά μόνον ένα σχέδιο της διάταξης, μεγέθους Α3. Αντιθέτως τα συγκεκριμένα επίσημα σχέδια Αναπλάσεως, προσκομίστηκαν και επιδείχθηκαν από τον Αρχ. Μηχ. της ομάδας των κατοίκων.
Παρουσία κατοίκων & δασολόγων προσδιορίστηκαν: α) οι αυθαίρετες εκείνες κατασκευές από πλευράς καταστρατήγησης της Δασικής Νομοθεσίας, καθώς και εκείνες που πραγματοποιούνται εκτός εγκριθέντος Φακέλου Αναπλάσεως 2008. (Υποστηρικτικός Νόμος 4173/19-6-1929 τεύχος 1ον άρθρο 215 παρ.1 και άρθρο 216 όλον) και (Αφαιρεθείσα δασική βλάστηση και κατασκευή σκάφης- κτιρίου A11 απο οπλισμένο σκυρόδεμα σε δασικό τμήμα του Π.Α στα κατάντι της Πλατείας Πρωτομαγιάς. (Αρχείο φωτό 60-61), καθώς επίσης β) η πρόσθετη σκυροδέτηση που ελάμβανε χώρα με παρουσία ¨βαρέλας¨ ενώπιον του αρμόδιου εργοταξιάρχη στην ήδη αυθαίρετη μπετονένια σκάφη των 755 τ.μ. βάθους 1.50 μ. Στιγμιαίως διατάχθηκε από τον εργοταξιάρχη η διακοπή των εργασιών, ο δε ίδιος συμπεριφέρθηκε σαν να μην γνώριζε μέχρι τότε τίποτα περί μηνύσεων απο το Δασαρχείο. ( αρθρο 36-38 του ν.1845/1989 ).
Εις απάντηση στα της παρ.3 έχουμε να δηλώσουμε τα εξής: Σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό «Αναδασωτέα έκταση», απορίας άξιον είναι γιατί δεν προβήκαν σε αναδασώσεις πριν και μετά την εντολή της «Αναπλάσεως» δια μέσου της Υπερνομαρχίας;;(άρθρο 79 παρ.1 του ΔΚΚ και άρθρο 5 του ν.998/79).
Σύμφωνα με την αναλυτική σπουδή των ΦΕΚ αποδεικνύεται ούτως ή άλλως οτι και πρό του 1941 το Π.Α εχρησιμοποιείτο πραγματικά ως Δασωτέα από το 1902 και ως Αναδασωτέα έκταση από το 1934, πάρκο αναψυχής των κατοίκων και επροστατεύετο Νομικά από τα αντίστοιχα ΦΕΚ (www.asda.gr/elxoroi Νομοθεσία του Πεδίου του Άρεως). Παρατηρούμε δε ότι την τελευταία δεκαπενταετία το Φυτώριο ανέστειλε την λειτουργία του.
Στην παρ. 4 ενώ ο κ. Δασάρχης πράγματι αναφέρεται στην παρ. της αποφάσεως του ΣτΕ 2568/1981 που περιγράφει το κτ. Άλσος πρώην Οικονομίδη, όλως δια μαγείας υπό μορφή λογοπαιγνίου μεταπηδά, ισχυρίζεται και συμπεραίνει πλέον ως προσωπική του άποψη (χωρίς όμως τούτο να αναφέρεται πουθενά στην απόφαση), ότι όλες οι υποδομές του ΑΛΣΟΥΣ του Πεδίου του Άρεως εξυπηρετούν ως λειτουργικά προσαρτήματα του υφιστάμενου πρασίνου, διατηρούν τον αναδασωτέο χαρακτήρα του Π.Α και δεν προκαλούν μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης του Π.Α.
Αποκαθιστούμε την αλήθεια δηλώνοντας αναφορικά ότι με το θέατρο Άλσος – Οικονομίδη, ότι η απόφαση του ΣτΕ εννοεί ΜΟΝΟΝ το διαμορφωθέν κατά την αρχική δημιουργία κτιριακό κέλυφος και ουχί τον περιβάλλοντα προαύλιο χώρο του, ο οποίος ως είναι γνωστό εις την πλειονότητα των περιοίκων και θαμώνων διεμορφώθη εις χώρον θεαμάτων προς αποκέρδισιν «όλα αυτά τα χρόνια» χρημάτων, ενώ δε η απόφαση διευκρινίζει ότι το άνω αρχικό κτιριακό κέλυφος, προορίζεται ως Κυλικείον, Εστιατόριον, Κέντρο αναψυχής και διασκεδάσεως προς εξυπηρέτησην του κοινού χωρίς να παρακωλύει ή αναιρεί την κοινή χρήση, επιτρέποντας την προσπέλασιν των χρηστών του πάρκου και εκ των τριών διευθύνσεων. Κατόπιν τούτου προκύπτει ότι ουδεμία επέμβαση επιτρέπεται εις τον περιβάλλοντα χώρο του κτιριακού κελύφους ο οποίος οφείλει να παραμείνει δασικός μη επιστρωμένος και κοινόχρηστος και εκ των τριών διευθύνσεων προσβάσιμος, όπως τούτο έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις από την Πολεοδομία Αθηνών, τον ΓΕΔΔ, αλλά και από έγγραφο του ιδίου αναιρούντος εαυτόν (παρ.4, 1595/4/7/08). Συνεπώς ο εν λόγω ισχυρισμός τυγχάνει ολωσδιόλου αβάσιμος και ενάντιος εις την εν λόγω απόφαση 2568/1981 ΣτΕ, την οποία επεξηγεί λανθασμένα.
Σύμφωνα με την παρ.5 του εγγράφου, ο όρος «εκμετάλλευσης» είναι ατυχής, διότι εξ αρχής από τον προηγούμενο αιώνα ίσχυε για το Π.Α η δωρεάν χρήση και για αυτό το λόγο άλλωστε δημιουργήθηκε για δωρεάν χρήση από τους κατοίκους, τη βοηθεία απαλλοτριώσεων ιδιοκτησιών (ΦΕΚ 214 της 10/7/1934 αρθ.1).
Σχετικά με την εξέλιξη της πορείας του φακέλου Αναπλάσεως 2008, σύμφωνα με την παρ.3 σελ.3 του με αρ. πρωτ. 2673/5/1/2010 (είτε του 1292/26-1-2010) εισερχόμενου του ΓΕΔΔ εγγράφου, ενημερωθήκαμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών – Πειραιώς με την από 3979/11-12-2008 αίτησή της κατέθεσε φάκελο που συνόδευε την φυτοτεχνική μελέτη, το δε Δασαρχείο «όλως αστραπιαίως» συνέταξε και διαβίβασε «εν μία νυκτί», στις 12/12/2008 «Έκθεση Ελέγχου της υπηρεσίας» προς θεώρηση και έγκριση από την Δ/νση Δασών Περιφέρειας! Επι προσθέτως, θεωρούμε ως απορίας άξιον την σχετική καθυστέρηση έως και «δυστοκία» (έως την 12/12/08 ημερομηνία που συντάχθηκε η έκθεση ελέγχου), ήτοι τον προσδιορισμό και την σχετική επισήμανση των γκρίζων αυθαίρετων ζωνών στα αρχικά σχέδια του Τοπογραφικού Διαγράμματος και της Φυτοτεχνικής Μελέτης από τον Μάρτιο του 2008. Σχέδιο ΦΥΤ Φ1.5! (παρ.α εγγράφου 1488/2/07/2009 του Δασάρχη προς ΓΕΔΔ ). Τελικώς η μελέτη εγκρίθηκε και έδωσε το έναυσμα για την καταστροφή της δασικότητας του Πεδίου του Άρεως. (Αρχή προληπτικότητας και άρθρα 36-38 του ν.1845/1989).

3. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. - 9 Σεπτεμβρίου, 2010

Αναφορικά με την Φυτοτεχνική Μελέτη αναφέρουμε επιπλέον ότι η συγκεκριμένη τυγχάνει απαράδεκτη, καθότι ένα μεγάλο μέρος της δασικής έκτάσεως εκχωρείται σύμφωνα με τα υπό πρόθεση σχέδια «Ανάπλασης» για πλακόστρωση υπέρ του Ι. Ναού των Ταξιαρχών και γενικότερα «σφραγίζονται» με τόνους μπετόν και μαρμαροκαλύψεων σημαντικές δασικές εκτάσεις.
Ουδόλως άστοχες όμως προκύπτουν και οι διατυπωθείσες απόψεις στο υπ. αρ. έγγραφο 98390/1086/16 – 3 – 09 του Προϊσταμένου της Γενικής Δ/νσης Δασολόγου Σταύρου Σαγρή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – Φυσικού Περιβάλλοντος & Προστασίας Δασών και που απευθύνεται προς την Περιφέρεια Αττικής – Δ/νση Δασών Αθηνών και που κοινοποιείται προς τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής – Δ/νση Δασών Περιφέρειας και στον Δικ. Δημ. Φαρμακίδη, σύμφωνα με τις οποίες εμμέσως πλην σαφώς α) αιτείται «να επιβληθεί έλεγχος των σχετικών επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρόν άλσος μετά το έτος 1975» (πόσο μάλλον των πρόσφατων!). β) Εκφράζει ενστάσεις και αμφισβητήσεις σχετικά με την διαδικασία εγκρίσεως της Φυτοτεχνικής Μελέτης αφού δηλώνει ότι: «Μας βρίσκει αντίθετους ο τρόπος έγκρισης της, αφού από την Μελέτη Αναπλάσεως του Πεδίου του Άρεως εγκρίθηκαν τα φυτοτεχνικά έργα της μελέτης, χωρίς να εκφραστεί άποψη για τα υπόλοιπα που ενδεχομένως θίγουν την μορφή του Άλσους». και επιπροσθέτως δηλώνει γ) «για να πληρείται η έννοια του άλσους θα έπρεπε να προκρίνονταν (γεγονός που υποδηλώνει το αντίθετο) κατά το μέγιστο υψηλά φυτικά είδη»
Σύμφωνα με την ενδελεχή ανάλυση μας εάν έκαστος επιμελώς αντιπαραβάλει το Φυτοτεχνικό Σχέδιο με το Τοπογραφικό της Μελέτης Εφαρμογής, θα αναρωτηθεί: άραγε είναι δυνατόν να αποτυπώνεις δένδρα στο Φυτοτεχνικό σχέδιο ενώ «σημειακά» στην αυτή θέση επί του Τοπογραφικού σχεδίου να υπάρχουν μαρμαροστρώσεις – σκυροδέματα ;;
Σύμφωνα με την παρ.6, επισημαίνουμε μια σαφέστατη ανακρίβεια, καθότι ουδεμία φύτευση – αναδάσωση (ως οφείλετο) πραγματοποιήθηκε την τελευταία 15ετία.
Σύμφωνα με την παρ.7, καθίσταται ανεδαφικός ο ισχυρισμός της δήθεν φύτευσης χιλιάδων δένδρων, καθότι ανεδαφική θα είναι η δήθεν φύτευση…..η οποία μέλλει να πραγματοποιηθεί κυριολεκτικά πάνω σε πλάκες μπετόν & οπλισμένου σκυροδέματος, πλακοστρώσεις και μαρμαροκυβολιθοστρώσεις. (ανάλυση μελέτης Φυτοτεχνικού Σχεδίου 08). Αναφορικά δε με τη αποτύπωση της υφιστάμενης βλάστησης, σας αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά μετά από 70 τουλάχιστον χρόνια λόγω της διαχρονικής αραίωσης και ελλιπούς πύκνωσης της βλαστήσεως άνετα από το κέντρο του πάρκου έκαστος μπορεί να παρατηρήσει «ιδίοις όμμασι» στους περιμετρικούς δρόμους την κίνηση των οχημάτων, αραίωση η οποία τοιουτοτρόπως αναιρεί ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της βλαστήσεως, δηλαδή την επιθυμητή ηχοαπορρόφηση του θορύβου και Ουχί Μόνον.
Σχετικά με το υπ. Αρ. πρωτ. 2603/2/12/2009 έγγραφο του κου Δασάρχου προς τον Δικ. κ. Φαρμακίδη κ.λπ. το οποίο αποτελεί απάντηση σε αίτημα μας περί ανακλήσεως αποφάσεως του Γ.Γ.Π.Ν.Α, αναφορικά με την Φυτοτεχνική Μελέτη του Π.Α, σχολιάζουμε:
1) Η συγκεκριμένη απόφαση διέτασσε Αναδάσωση σε κάθε απώλεια δένδρου. Πλην όμως γνωρίζουμε ότι ουδεμία Αναδάσωση εξετελέστη (αρχείο φωτό & μαρτυρίες). 2) Η συγκεκριμένη απόφαση διέτασσε επίσης και καταμέτρηση όλων των δένδρων και θάμνων, καθώς επίσης και την ακριβή σημειακή αποτύπωση της θέσης τους κατά είδος σε χάρτη κλίμακας 1/500 χωρίς όμως να αποτυπωθεί εις το σχέδιο η επιφάνεια που καλύπτει η κόμη τους. 3) Μηχανικός και Δασολόγος πιστοποίησαν με τις αναλύσεις και μελέτες τους ότι εφόσον υλοποηθεί η προταθείσα «Μελέτη Εφαρμογής» της Αναπλάσεως 2008, η απώλεια της Δασοκαλύψεως για την συνολική έκταση των 235 στρεμ. θα αγγίζει ποσοστόν ανώτερον του ¼! Αυτήν την 1/4 αφαίρεση της Δασοκαλύψεως φιλοδοξούν να την αναπληρώσουν με την σκιάν που θα ρίχνουν τα εναπομείναντα υπάρχοντα γειτνιάζοντα δένδρα στις περιοχές που έμειναν εκχερσωμένες και σφραγισμένες από σκυροδέματα.
Δεόντως επίσης συνηγορούν και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα κάτωθι:

• Το άρθρο 24 παρ.1 του Συντάγματος (Αρχή Βιωσιμότητος): Οτι απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού δασών και δασικών εκτάσεων.

• Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ.4 του ν.998/1979 τα εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών πάρκα – άλση καθώς και οι εκτάσεις που κηρύσσονται ή έχουν κηρυχθεί με πράξη της αρμόδιας αρχής ως δασωτέες ή αναδασωτέες είναι Δάση. Διατάξεις του ιδίου νόμου εξειδικεύοντας την συνταγματική επιταγή για προστασία του περιβάλλοντος υπάγουν την υπο μορφήν άλσους εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως δασική βλάστηση σε προστατευτικό καθεστώς. Η προστασία αυτή έχει την έννοια οτι εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής και όχι της πολεοδομικής νομοθεσίας
( διαχείριση και προστασία απο τις δασικές υπηρεσίες, αρμοδιότητα δασικών οργάνων ).

• Συνεπώς υπάρχον σε σχέδιο πόλης πάρκο ή άλσος δεν μπορεί σύμφωνα με τις άνω διατάξεις να μεταβάλλει προορισμό ή χρήση. Δηλαδή, δεν μπορεί να μετατραπεί εν όλω ή εν μέρει σε δομήσιμο χώρο. Η απαγόρευση της μεταβολής της κατά προορισμό χρήσης του πάρκου ή άλσους ισχύει και για τα πάρκα και άλση που δεν χαρακτηρίζονται ως τέτοια απο το σχέδιο πόλεως, αλλά έχουν αποκτήσει «εν τοις πράγμασι» (de facto) τέτοιο χαρακτήρα. Επίσης η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τα τμήματα πάρκου ή άλσους τα οποία είναι μερικώς ή ολικώς ασκεπή, ακάλυπτα ή βραχώδη συνδεόμενα όμως οργανικά με το σύνολο του πάρκου ή άλσους με την έννοια οτι συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσικής υπηρεσίας του συνόλου και στην αποστολή του ΣτΕ 1118/1993.

• Τα έγγραφα σύστασης και ελέγχου των καταγγελλομένων του ΓΕΔΔ (αναφορικά με τα εκτελούμενα οικοδομικά έργα εντός της δασικής έκτασης του Πεδίου του Άρεως) της 15/6/2009 και 20/11/09 και που απευθύνονται προς την Υπερνομαρχία και το Δασαρχείο.
• Τα διατυπωθέντα στην παρ.7 του εγγράφου της 15-6-2009 του ΓΕΔΔ. Φ.553 /09/7552 όπου πιστοποιείται και βεβαιούται ότι « η μόνη οικοδομική άδεια η οποία έχει εκδοθεί για τον χώρο του κτ. Άλσους – Οικονομίδη είναι η υπ. αρ. 183/09 και που αφορά επισκευή και εσωτερικές αναδιαρρυθμίσεις του υπάρχοντος κτιριακού κελύφους, περιγεγραμμένου με κόκκινη γραμμή και χωρίς στο Πεδίο του Άρεως και επομένως λογικά προκύπτει ότι κάθε άλλη εργασία που πραγματοποιείται και έχει πραγματοποιηθεί και απαιτεί Οικοδομική Άδεια είναι παράνομη.
• Το σχετικό έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών Φυσικού Περιβάλλοντος και Αλλαγής Χρήσης με αρ. πρωτ. 105817/3823 της 26 -10 – 2009 προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και κοινοποιηθέν προς τον ΓΕΔΔ σύμφωνα με το οποίο το Πεδίον του Άρεως είναι α) Δασώδης & Δασωτέα έκταση και β) αναφέρεται ότι δεν μπορούν να κατασκευαστούν εκείνα τα έργα που προβλέπονται στην 255/15-2-1998 απόφαση έγκρισης ΓΠΣ Δήμου Αθηναίων, τα οποία δεν συνάδουν με τον αναδασωτέο χαρακτήρα του Άλσους και αλλάζουν την χρήση από Κοινόχρηστο Πράσινο.
• Τα διατυπωθέντα στο σχετ. έγγραφο 1595/4/7/08 της παρ.4 της Γενικής Δ/νσης Περιφέρειας – Δνσης Δασών Αθηνών και που απευθύνεται στο Δικ. Δ. Φαρμακίδη και όπου βεβαιούται ότι σύμφωνα με την παρ.4 «οι υφιστάμενες σήμερα εγκαταστάσεις και πάσης φύσεως κατασκευές που έγιναν στο παρελθόν επί αναδασωτέας εκτάσεως του πεδίου του Άρεως, όπως δρόμοι, πλατείες, αναψυκτήριο, θέατρο κ.τ.λ. εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου που εντάχθηκαν στο εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων (Π.Δ.28/5 1977 ΦΕΚ Δ 189 και 1868/30/13-2-1990 ΦΕΚ 289Α 29-12-1979 απόφαση Νομάρχη Αθήνας), έγιναν χωρίς έγκρισης της αρμόδιας δασικής αρχής και χωρίς άδεια επέμβασης εγκριθείσα αρμοδίως…………….. τοιουτοτρόπως ΠΑΡΑΝΟΜΑ.

Δεδομένου λοιπόν ότι ο Ελεγκτής και Συνήγορος του Πολίτη έχει ήδη αποφανθεί υπεράνω των αναλυομένων και λόγω της πληθώρας εγγράφων μας για τυχόν ευρισκόμενα κτίσματα που εντός της δασικής έκτασης είναι παράνομα, τότε και εμείς οφείλουμε να δηλώσουμε ότι έχουν διαπραχθεί παράνομες πράξεις, μεταγενέστερες των κοινοποιηθέντων όπως αρχικά είχαν αποτυπωθεί και στην «Αναλυτική Επιμέτρηση».
Κατόπιν τούτου κάθε κατασκευή η οποία διαχρονικά πραγματοποιήθηκε και συνεχίζεται να πραγματοποιείται μεταγενέστερα των άνω εγγράφων των άνω υπηρεσιών λογικά είναι παράνομη (και που πιστοποιείται με ημερολογιακές ψηφιακές «φωτό») αφού αντιβαίνει το σκεπτικό των άνω εγγράφων.
Ως εκ τούτου με βάση το συγκεκριμένο σκεπτικό, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ως ΠΑΡΑΝΟΜΑ τα κάτωθι:

4. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. - 9 Σεπτεμβρίου, 2010

Παρατηρήσεις επί των καταγγελλομένων ανά θέση.

Θέση Νο 1
Η εμφανιζόμενη έκταση του Φυτωρίου 81/2 στρ. με τα αυθαίρετα 2 μικρά κτίσματα, προκύπτει ότι δεν προβλέπεται να διατηρηθεί δενδροφυτευμένη, σύμφωνα με τα σχέδια Ανάπλασης και το εγκριθέν από την Δνση της Υπερνομαρχίας , τα δηλωθέντα του Δασάρχη, τον Περιφερειάρχη, Φυτοτεχνικό Σχέδιο μελέτης 2008. Εν τούτοις όπως έχουμε προαναφέρει στα έγγραφα μας και επιμένουμε για την εν λόγω έκταση καθώς και για το σύνολο των 235 στρεμ., η Αναδάσωση είναι υποχρεωτική εκ του Νόμου, άρα και Δεσμευτική για τον εκάστοτε ασκούντα την Διαχείριση, έστω και προσωρινά. Επιπροσθέτως έχουμε να δηλώσουμε ότι δεν εννοείται να πραγματοποιείται «Ανάπλαση» ενός Άλσους και να μην λαμβάνεται υπόψη το κυριότερο μέρος του Άλσους, που είναι το Φυτώριο. Δηλαδή κατά την γνώμη μας είναι σαν να πραγματοποιείς ανέγερση πολυκατοικίας χωρίς να προβλέπεις την τοποθέτηση ανελκυστήρα ή σιδηρού οπλισμού στα σκυροδέματα.

Θέση Νο 2
Περιμετρικά του Κτ. Άλσους – Οικονομίδη και το υπόσκαφο Δασικό τμήμα. Αναφορικά και περιμετρικά του κτ. του Άλσους – πρώην Οικονομίδη, σύμφωνα με τα σχέδια «Ανάπλασης 2008», πλακοστρώνεται και αφαιρείται δασική βλάστηση νόμιμα χαρακτηρισμένη από το απώτατο παρελθόν 2375 τ.μ ήτοι 2½ στρεμμάτων και όπως έχει προαναφερθεί επανειλημμένως στα έγγραφα μας, πραγματοποιήθηκε εκσκαφή τεραστίων διαστάσεων – «ράμπα» και ήδη προετοιμάζεται γενική πλακόστρωση του περιβάλλοντα χώρου , γεγονός ως προαναφέραμε Παράνομο.
Θέση Νο 3
Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω δενδρώδης Χ02 Παιδική Χαρά 3850 τ.μ στα κατάντι της πλατείας Πρωτομαγιάς είχε & έχει φυσικό έδαφος χωμάτινο και η προταθείσα επίστρωση της με χαλίκια ή άλλη σκληρή επιφάνεια σύμφωνα με τα σχέδια της Ανάπλασης θα την καταστήσει ως μη δασική. Σχετικό είναι και το σκεπτικό της παρ.8 σελ.6 ΣτΕ 3142/2006. Συγχρόνως σύμφωνα με αντιπαραβολή του Τοπογραφικού σχεδίου με το Φυτοτεχνικό παρατηρείται μία παράνομη επέκταση-μεγιστοποίηση της συγκεκριμένης παιδικής χαράς (παρόλο τον υπερκορεσμό από παιδικές χαρές εντός του Π.Α) εις βάρος της κοινόχρηστης δασικής εκτάσεως του Π.Α. Κατά συνέπεια πραγματοποιήθηκε ¨αυθαίρετη μετατόπιση¨ και ανέγερση, αρχάς του 2010 με σκοπό την κατασκευή του Α11 Κτιρίου Αντλιοστασίου, επεξεργασίας νερού από οπλισμένο σκυρόδεμα 50 κυβ. μέτρων μπετόν εκτιμητικά διαστ. (10.00 × 5.00 μ × 4.00 μ) , σε εντελώς διαφορετική θέση από την εγκριθείσα από τον Περιφερειάρχη και ουδόλως σύμφωνη με τα σχέδια Μελέτης Εφαρμογής του επίσημου φακέλου και ούτος ή άλλος την επιπλέον επιβάρυνση της ωφέλιμης δασοκάλυψης με όγκους σκυροδεμάτων. Κτίριο Αντλιοστασίου για την ανακύκλωση του νερού – τροφοδοσία των υδάτινων μπετονένιων καναλιών ( Ροδώνα – Πλατάνια ) και οχι για την εξυπηρέτηση του πάρκου, ( άρδευση ), αλλά για σκοπό διαφορετικό του προορισμού του. Επι πλέον στο μέτωπο του πρανούς με την πλατεία Πρωτομαγιάς και σε εκτιμούμενο μήκος 50.μ, γιατί άραγε να υπάρχουν δύο ράμπες αναπήρων;;
Όλες οι ως άνω συσσωρευμένες επεμβάσεις συνιστούν την μετατροπή της χρήσης του πάρκου, καθώς και την μεταβολή του προορισμού του.

Θέση Νο 4 P 36/
Σφράγιση δασικής επιφάνειας για την δημιουργία πεζοδρόμου προσπέλασης προς πλατεία Πρωτομαγιάς.
Είναι αναληθές και ολωσδιόλου ψευδές περί «υφιστάμενου δρόμου», αναφορικά με την εν λόγω θέση καταπατήσεως σε περίπου 1/2 στρεμ. Ο δήθεν δρόμος ήταν από ανέκαθεν δασικό φυσικό μονοπάτι για τους περιπατητές, σε φυσική αρμονία με την δενδρώδη βλάστηση και ουδείς άλλος δρόμος υπήρχε, πόσω μάλλον πλακοστρωμένος και μαρμαροστρωμένος.
Τον Ιούλιο του 2010 στην οδό Ηρώων του 21, εντός του Π.Α τσιμεντοστρώθηκαν ( βάθος σκυροδέματος 15 εκ. πλάτος 80 εκ. μήκος 4.00 μ. ) και τα περάσματα πρόσβασης για κατάθεση των στεφάνων έμπροσθεν των πολλαπλών μνημείων και εκατέρωθεν του κεντρικού οδικού άξονα.

Θέση Νο 5
Σκυροδέτηση εκτάσεως θέσεως σιντριβανιού με κωδ. Y03 σε επιφάνεια 200 τετρ. μ. σε βάθος 1.50 μ, και με διάστρωση περίπου 100 κυβ. μέτρων μπετόν εκτιμητικά. Αναφορικά με την προϋπάρχουσα κατάσταση του, τούτο ακόμη και οι ληφθείσες ψηφιακές φωτογραφίες και αεροφωτογραφίες το διαψεύδουν. Συνεπώς εις την θέση του προϋπάρχοντος φυσικού χλοοτάπητα και μικρού σιντριβανιού που αποξηλώθηκε, τοποθετήθηκε τεράστια σκάφη από μπετόν, αποκόπτοντας τη δασικότητα του εδάφους, (αρχείο φωτό), καθότι τα δένδρα πρέπει να συμβαδίζουν με το φυσικό χώμα άλλως η σφράγιση του εδάφους επιφέρει αλλοίωση της δασικής υφής, καταστροφή του δάσους, και αναίρεση της έννοιας της αειφορίας.

Θέση Νο 6 Πλατάνια
Το προς σκυροδέτηση Υδάτινο κανάλι ως αναφέρεται σήμερα είναι ήδη σκυροδετημένο σε επιφάνεια 300 τ.μ και εκτιμητικά με 100 κυβ. μ. μπετόν!
Ορθώς μας υπενθυμίζει τον σχετικό Νόμο τον οποίο και γνωρίζουμε, πλην όμως παρόλες τις υποβληθείσες μηνύσεις, απορούμε, «Δεδομένου ότι υποχρεωτικά εκ του Νόμου κοινοποιήθηκε ο φάκελος Ανάπλασης του Π.Α από τον Μάρτιο του 2008 (και όπως τούτο αναγνωρίζεται) όπου εις το σχετικό Τοπογραφικό Διάγραμμα αποτυπώνονταν πασιφανώς οι επερχόμενες οικοδομικές επεμβάσεις οι οποίες ούτως ή άλλως θα αφαιρούσαν (με τον γαλάζιο χρωματισμό) μεγάλο τμήμα της δασικής εκτάσεως των Πλατανιών, (αρχείο διαχρονικών αεροφωτογραφιών). (Αρχή προληπτικότητας)

Θέση Νο 7 Ροδώνας
Το προς σκυροδέτηση Υδάτινο κανάλι ως αναφέρεται, σήμερα είναι ήδη σκυροδετημένο σε βάθος 2.00 – 3.00 μ. με 3,000 κυβικά μέτρα μπετόν, εκτιμητικά, σε έκταση 2 στρεμ. ως εμφαίνεται σύμφωνα και με αντιπαραβολή με τις ληφθείσες ψηφιακές φωτό και εν μέσω πολλαπλών περιφράξεων.
Σύμφωνα με το σχετικό αρχείο φωτό, διαχρονικά προέκυψε εκτεταμένη εκχέρσωση δένδρων, θάμνων, λουλουδιών εις την ευρύτερη περιοχή εν έτη 2007 έως και σήμερον. Οι κυριότερες εργασίες εκσκαφών μαζί με τις εργασίες ξυλοτύπων και την έκχυση του μπετόν, πραγματοποιήθηκαν αρχάς του 2010.

Θέση Νο 8
Περιφραγμένη έκταση λυόμενων κτιρίων Διοίκησης εντός του Π.Α.
Απαντάμε ότι σχετικά για το συγκεκριμένο κτίριο κατασκευασθέν εν έτη 2010 και προταθέν ως Υποσταθμός Α10, διαστάσεων (8.00 × 8.00 μ. × 4.00 μ.Η) από οπλισμένο σκυρόδεμα 50 κυβ. μέτρων μπετόν εκτιμητικά, πλησίον της καθαιρεθείσας περίφραξης του πεζοδρομίου της οδού Ευελπίδων, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής: α) Εις την περίπτωση δημιουργίας Υποσταθμού αν και έχουμε τις δικές μας απόψεις για το Π.Α, δεν διαφωνούμε. β) Σε περίπτωση όμως μη δημιουργίας Υποσταθμού, αλλά ελεγχόμενης εισόδου – εξόδου (βλ. Ψηφιακές φωτό), με η χωρίς καταβολή αντιτίμου ,ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ. γ) Έχουμε την εντύπωση ότι εις την συγκεκριμένη περιοχή των Διοικητηρίων του Π.Α πολλές από τις υπάρχουσες κατασκευές τυγχάνουν παράνομες και εκ του περισσού. Τούτο αποδεικνύεται από την ανάλυση των Αεροφωτογραφιών όχι μόνο της επικληθείσας του 1981 αλλά και των προγενεστέρων π.χ. 1979 και 1965. Άρα και πριν ακόμα το χρονικό όριο του Ιουνίου 1975 εμφαίνεται ότι δεν υπήρχε κτίριο στην αυτή αντίστοιχη θέση.

Θέση Νο 9
Χ03 Νέα Παιδική Χαρά πλησίον πρώην περιπτέρου
Ουδέποτε υφίστατο και με αφορμή ενός προϋπάρχοντος ξύλινου κιοσκίου, τριών πάγκων, σκάμματος (δαπέδου χωμάτινου, συνεπώς δασική) ευελπιστούν ταχύτατα να την μεταλλάξουν σε παιδική χαρά και επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι: Πραγματοποιείται σφράγιση γης και επιβαρύνεται δασική έκταση του Π.Α με Νέα 4η προς κατασκευή Παιδική Χαρά με κωδ. Χ03 και διαστρώνεται το δάπεδο της με αδιευκρίνιστη σκληρή επιφάνεια σύμφωνα με τα σχέδια της Ανάπλασης σε 900 τετρ. μ. η δε προταθείσα επίστρωση της με χαλίκια ή άλλη σκληρή επιφάνεια, θα επιφέρει μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Σχετικό είναι και το σκεπτικό της παρ.8 σελ.6 ΣτΕ 3142/2006, το οποίο επισημαίνει ότι οποιαδήποτε αποψίλωση και επίστρωση με χαλίκια συνιστά ανεπίτρεπτη αλλαγή προορισμού του πάρκου αλλά και παρεμπόδιση της κοινοχρησίας.

Θέση Νο 10
Πλάτωμα σκληρής επιφάνειας στη θέση της επιχωμένης σκάφης 755 τ.μ πλησίον Γαρδένιας.
Η συγκεκριμένη θέση ήταν από ανέκαθεν δασική, καθότι περιμετρικά του πρώην κεντρικού σιντριβανιού διαμέτρου 4.00 Μ υπήρχε μεγάλου μεγέθους χωμάτινος δακτύλιος φυσικού χλοοτάπητα. (αρχείο ψηφιακών και αεροφωτογραφιών). Σύμφωνα με τα σχέδια της «Αναπλάσεως 2008» σήμερα πραγματοποιήθηκε γενική εκσκαφή (στο όριο του κρασπεδορείθρου του πρώην χλοοτάπητα) και σε βάθος 1.50μ. Αυθαιρέτως οικοδομήθηκε η κυκλική κατασκευή σκάφης 755 τ.μ από οπλισμένο σκυρόδεμα 700 κυβ.μ. ήτοι σκάφη – γούρνα μπετόν, με σκοπό την πλήρωση της με ύδατα (γαλάζιο χρωματισμό στά σχέδια) και η οποία κατά την φάση κατασκευής τροποποιήθηκε κατά παρέκκλιση των σχεδίων εφαρμογής, το δε σύνολο της επιφάνειας μαζί με τον ομόκεντρο περιμετρικό δρόμο καλύφθηκε με μαρμαρο κυβόλιθους σε συνολική έκταση 1589.62 τετρ. μ.
Ορθώς εξάλλου μας υπενθυμίζει τον σχετικό Νόμο περι «πρωτοκόλλου μηνύσεως» τον οποίο και γνωρίζουμε και απορούμε. Υποχρεωτικά λοιπόν εκ του Νόμου κοινοποιήθηκε ο φάκελος Ανάπλασης του Π.Α εις το Δασαρχείο από τον Μάρτιο του 2008 και όπου σύμφωνα με το Τοπογραφικό Διάγραμμα αποτυπωνόντουσαν πασιφανώς οι επελθούσες οικοδομικές επεμβάσεις οι οποίες ούτως ή άλλως θα αφαιρούσαν εκεί όπου και σήμερα αφαιρούν μεγάλο τμήμα της δασικής εκτάσεως.

5. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. - 9 Σεπτεμβρίου, 2010

Θέση Νο11.
Έκταση θέσεων πρώην «Περιπτέρου Ενηλίκων» Η01
Στο συγκεκριμένο σημείο του πρώην κατά τα άλλα παράνομου περιπτέρου, πράγματι η βάση όπου και εδράζετο ήταν και μόνο διαστάσεων 3.00 χ 3.00 μ. από σκυρόδεμα. Σύμφωνα όμως με το σχέδιο Αναπλάσεως, σήμερα Αύγουστος 2010 σε συνέχεια της εκτάσεως των μαρμαροκυβολίθων ( έμπροσθεν της θέσεως Νο 10 ) σκυροδετείται στο αυτό σημείο και σε έκταση 737τ.μ. αυθαίρετο ογκωδέστατο κτίσμα – περιπτέρου, διαστάσεων ( 4.00 × 14.00 × 4.00 Μ ) απο υποστυλώματα και δοκούς εκ μορφοσιδήρου, με βάση θεμελίωσης Ο.Σ σε 60 τετρ.μ εντός Δασικής εδώ και ενα αιώνα χαρακτηρισμένης εκτάσεως!

Θέση Νο 12
101/Προβλεπόμενες κατασκευές θεάτρου στη νησίδα Αλίκη. Ητοι οι αποτυπωμένες στη Μελέτη Εφαρμογής διαστρώσεις και κατασκευές θεάτρου Ι01 στη δασική νησίδα Αλίκη σε έκταση 2027 τετρ.μ. Καλώς καθαιρέθηκε και ακόμη καλύτερα καλώς να δενδροφυτευθεί. Αλλά δεν θα μπορούσε να είχε δενδροφυτευθεί εδώ και 3 συναπτά έτη από ενάρξεως δηλαδή της Αναπλάσεως;;

Θέση Νο 13
Δασική παραχώρηση για πλακόστρωση στον υπάρχοντα περίβολο του Ι. Ναού Ταξιαρχών σε επιφάνεια 450 τετρ.μ.
Υπενθυμίζουμε πως ομιλούμεν για την υπό πρόθεση παραχώρηση 450 τ.μ δασικής έκτασης για πλακόστρωση – προέκταση σύμφωνα και με τα σχέδια Ανάπλασης, από το σημείο του κωδωνοστασίου του αύλειου χώρου του υπόψιν Ι. Ναού. Επίσης οι βοηθητικοί χώροι τυγχάνουν παράνομοι σύμφωνα με αεροφωτογραφίες (1965 & 1979) και μαρτυρίες και ανεγέρθησαν πολύ αργότερα του χρονικού ορίου του Ιουν.1975. Και ο λόγος καθότι σύμφωνα με το υπ. αρ. φύλλο 4΄τεύχος 4ο της 10/1/73 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος σε άρθρο ΜΟΝΟΝ υπ.αρ.4 αναφέρεται ότι η ανώτατη στάθμη επικάλυψης των βοηθητικών χώρων των ως άνω αναγερθησομένων υπογείων αποθήκης δωματίων αφοδευτηρίου του Ι. Ναού τα οποία όπως προκύπτει από αεροφωτογραφίες ανεγέρθηκαν μεταγενέστερα, εις ουδέν σημείον αυτών επιτρέπετο να υπέρκεινται της φυσικής στάθμης του εδάφους, σημεία αυθαιρεσίας τα οποία μέχρι σήμερα δεν ερευνήθηκαν από την Διοίκηση.


Θέση Νο 14
Δρομίσκος εισόδου προς την «όμορη καταπατημένη έκταση των 51/2 στρεμμάτων» απο τον Πανελλήνιο Γ.Σ.
Διευκρινίζουμε και αποσαφηνίζουμε ότι δεν υπήρξε ποτέ καν δρομίσκος πόσο μάλλον πλακοστρωμένος, αδιάψευστος μάρτυς οι μαρτυρίες θαμώνων – κατοίκων καθώς και η αεροφωτογραφία του 1979.

Θέση Νο 15
Χ01/Παιδική Χαρά
Η συγκεκριμένη παιδική χαρά εδημιουργήθηκε κατόπιν παρεμβάσεως της πρώην Επιτροπής Κατοίκων, για την προστασία του πάρκου από τις επεκτατικές βλέψεις του ΠΓΣ και ετέθη ως Μέση Λύση – Χρυσή Τομή ώστε να αποφευχθούν οι προστριβές. Η συγκεκριμένη θέση ήταν δασική (αρχείο φωτό αεροφωτογραφίες 79 – 81 καθώς και μαρτυρίες) και θεωρούμε τραγικό να πάψει να υφίσταται ως Δασική.

Θέση Νο 16
Μνημείου Ν.Μπότσαρη: Περί δηλώσεων διατήρησης της εδαφικής χωμάτινης έκτασης.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την ενημέρωση, το παρακολουθούμε και θα είμαστε σε εγρήγορση.

Θέση Νο 17
Σήμερα εν έτη 2010 και κατόπιν 3 ετών διάρκειας Αναπλάσεως ο ευρύτερος Περίβολος πέριξ του Green Park ειναι ήδη σκυροδετημένος με τοιχία και διαζώματα.
Υποχρεωτικά λοιπόν εκ του Νόμου κοινοποιήθηκε ο φάκελος Ανάπλασης του Π.Α από τον Μάρτιο του 2008 όπου εις το σχετικό «Τοπογραφικό Διάγραμμα» αποτυπωνόντουσαν πασιφανώς οι επελθούσες οικοδομικές επεμβάσεις και οι οποίες ούτως ή άλλως θα αφαιρούσαν, εκεί όπου και σήμερα αφαιρούν μεγάλο τμήμα της δασικής εκτάσεως και μέσω του εντοιχισμού του προαύλιου χώρου με τοιχία ύψους 1.50 Μ, Ο.Σ, είναι δεδομένο οτι μελλοντικά θα αποκλείσουν, περιορίζοντας, την κοινοχρησία.


Θέση Νο 42
Καταπατηθείσα έκταση Πανελληνίου Γ.Σ και εν μέσω πλήρους εγκατάλειψης.
Ούτως ή άλλως το σύνολο του Πεδίου του Άρεως, είναι εντός του Ρυμοτομικού Σχεδίου της Αθήνας και η Υπηρεσία έχει αρμοδιότητα. σχετ. παρ.4 1595/4/7/08 έγγραφο του Δασαρχείου. Και συγκεκριμένα διερωτώμεθα, που ήταν η δυναμική αντίδραση του Δασαρχείου όταν ο Πανελλήνιος. Γ. Σ. καθ’ υπέρβασην και κατά παράβαση καταχράστηκε τους όρους που του ετέθησαν από την παραχωρήτρια ΚΕΔ, η οποία έθεσε ως απαράβατο όρο την μη κοπή θάμνων – δένδρων, ενώ ο ΠΓΣ παρέβη τους όρους που του ετέθησαν και πραγματοποίησε ότι ήθελε αυτός με ένα και μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση του, δηλαδή την ανέγερση κεντρικού λυόμενου κτιρίου και αργότερα την κατασκευή κτιριακών προσθηκών καθώς και διαδρόμου «ταρτάν». Σχετικό είναι και το έγγραφο της 1ης Απριλίου 2009 με αρ.πρωτ. 19525 του πρώην Υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου με Θέμα: «Κοπή δένδρων στο Πεδίο του Αρεως», προς τη Βουλή των Ελλήνων, Δ/νση Κοιν/κου Ελέγχου – Τμήμα Ερωτήσεων.

Θέσεις από Νο 18 έως και Νο 41.
Δίκτυο πεζοδρόμων και δρομίσκων.
Και εμείς ατυχώς το αυτό «όνειρο» είχαμε, αφού μας διαβεβαίωσε ούτως ή άλλως και η Τεχνική Υπηρεσία της Υπερνομαρχίας και η ίδια η κα Υπερνομάρχης Μπέη εις απάντηση σε έγγραφο μας στο δελτίο των Μηχανικών του ΤΕΕ (ΤΕΕ 2491 9-6-08 και στα τοπικά ΝΕΑ της Κυψέλης), δηλαδή σχετικά με την επιθυμητή αντικατάσταση του συνόλου του ασφαλτοτάπητα με χώμα για την διαπνοή του εδάφους, πλην όμως όχι μόνο Δεν αντικαταστάθηκαν αλλά διανοίχτηκαν και νέοι δρόμοι και δρομίσκοι εκτός σχεδίων Αναπλάσεως 2008, τουτέστιν παντελώς αυθαίρετα ! Καταγγέλλουμε επίσης εντός του ΄εργοταξιακού χώρου¨ την αφαίρεση – απομάκρυνση (με άγνωστο προορισμό) σημαντικής ποσότητας μαρμαρένιων κρασπεδορείθρων και μαντεμένιων πυλώνων φωτισμού με μαρμαρένια βάση (του Μηχανοποιείου Βασιλειάδης «εν Πειραιεί» ) και αντικατάσταση τους με άλλα του εμπορίου ποιοτικά υποδεέστερα και ευτελούς αξίας, καθώς επίσης και ως παράνομο το επιπλέον δίκτυο πεζοδρόμων και δρομίσκων, ήτοι την εκ νέου αλλά και την εκ του μηδενός αποψίλωση, διάνοιξη των και συγκεκριμένα έμπροσθεν της δασικής εκτάσεως της οδού Μπούσγου (ΦΕΚ 998/79) και της περιοχής Ι. Ναού Αγ. Χαραλάμπους ( διάνοιξη 4 οδών σε ενιαίο μέτωπο μήκους 150 μ.) (αρχείο φωτό).

6. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. - 9 Σεπτεμβρίου, 2010

Εις απάντηση στα Συμπερασματικά

Λυπούμεθα αλλά η προσωπική μας γνώμη, η γνώμη καταξιωμένων επαγγελματιών, Δασολόγων, Γεωπόνων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μηχανικών, Ανεξάρτητων Αρχών, 35 νομικών – περιοίκων, καθηγητών Παν/ων. καθώς και του Δικηγ.Ποινικολόγου κ. Αλέξανδρου Μαγκάκη τέως Υπουργού – καθηγητού, είναι ακριβώς η αντίθετη, ότι δηλαδή είναι Ηλίου Φαεινότερο ότι όταν από τα 235 στρεμ, δάσους κοντά στις ήδη υπάρχουσες κατασκευές, συσσωρεύονται ακόμη και νέες με τις «ευλογίες ορισμένων», τότε τι θα απομείνει από τον Συρρικνούμενο Δασικό Πνεύμονα (επισήμανση στην αρχή του εγγράφου) τον οποίο έχουμε ανάγκη και οι δύο πλευρές;;
Όσον αφορά για τις επεμβάσεις ηπίου χαρακτήρα όπως τις αποκαλείτε, αποτελούν πλαστογράφηση της πραγματικότητας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, καθότι ο εκτιμητικά ογκομετρικός υπολογισμός των σκυροδεμάτων συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διαστρώθηκαν ως μπετόν εξομάλυνσης εντός της Δασικής έκτασης του Πεδίου του Άρεως, καταδεικνύει την ποσότητα των 5-6,000 κυβ. μέτρων. Συγχρόνως, βάση υπολογισμών η ενδεικτική τιμή των 202 Ευρώ/κυβικό μέτρο (2010) που εμπεριέχει τον ξuλότυπο και το οπλισμένο σκυρόδεμα για κατασκευή, αντιστοιχεί στις τιμές των εγκεκριμένων αναλύσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ και περιέχει εργολαβικό όφελος 18% και ΦΠΑ 21% με εφαρμοστέα εκπτωση 30% , αναλύσεις που θέτουν πολλαπλά ερωτήματα και προβληματισμούς.
Και ιδού το ερώτημα: ήταν προ – απαιτούμενο να ανέβει τόσο ψηλά ο πήχης των σκυροδεμάτων σε ΝΟΜΙΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΕΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.Α. ;; Και γιατί άραγε να σφραγιστούν Δασικές εκτάσεις νόμιμα χαρακτηρισμένες τις οποίες επιπλέον εχει ανάγκη ο Ελληνικός Λαός, απο τεράστιες ποσότητες δομικών υλικών και να καταξοδευθούν περίπου 10,000.000 Ευρώ ;;;
Όσον αφορά για την «προβλεπόμενη λήψη φυτοϋγειονομικής προστασίας»
Πως άραγε η συγκεκριμένη θα επιτευχθεί, αφού θα μας θυμίζει την φυτοϋγειονομική προστασία των ανύπαρκτων τριχών – δένδρων………….. ενός πλέον φαλακρού ανδρός !
Όσον αφορά την σχετική αναφορά περί αντικατάστασης των επιφανειών που σήμερα καλύπτονται από άσφαλτο και τσιμεντένιες κατασκευές με δήθεν χώμα , τούτο είναι παντελώς αναληθές καθότι έχουν ήδη επιστρωθεί (και συνεχίζονται να επιστρώνονται εντός του 2010 μέχρι και των ημερών μας) με μαρμαροκυβόλιθους και κυβόλιθους σημαντικές εκτάσεις του Π.Α. (Θέσεις Νο 18 έως και Νο 41).
Συγχρόνως απο κατασκευαστικής απόψεως, παρατηρείται μεταβολή του πάχους της σφραγίσεως γής – εδάφους στους οδικούς άξονες των μαρμαροκυβόλιθων, εκτιμητικά κατά 15εκ. με αποτέλεσμα η στάθμη τους να βρίσκεται στην αυτή στάθμη του εδαφικού χώματος των παρτεριών, αφενώς και αφετέρου ( λόγω της «εξαφάνισης» του ρείθρου) , κατά την βροχόπτωση, θα αφαιρείται το υγιές εδαφικό λασπώδες χώμα απο τα παρτέρια και κατά μήκος του «άστοχου» μαρμάρινου οδικού άξονα, θα κατευθύνεται στα κατάντι της εκτάσεως του Π.Α.
Επιπροσθέτως το συγκεκριμένο έγγραφο που προσπαθεί να ωραιοποιήσει αυτή την Εργοληπτική «Ανάπλαση» ενώ στο παρελθόν η προηγουμένη είχε αναβληθεί και ακυρωθεί, (έγγραφο 21- 4-2003 Δντή κ. Πετσιμέρη & Δασ.Ντούρου του Υπουργείου Γεωργίας, Δνση Ανάπτυξης Προστασίας Δασών προς την Υπερνομαρχία & ΥΠΕΧΩΔΕ) ουδόλως θα ικανοποιήσει τους κοινούς θαμώνες και κατοίκους του Π.Α καθότι η συγκεκριμένη δρομολογηθείσα Ανάπλαση:
Α) Αφαιρεί άσφαλτο, πραγματοποιεί εκτεταμένη διάστρωση μαρμαροκυβόλιθων σε πορώδεις επιφάνειες, κατά παρέκλιση των δηλωθέντων.
Β) Προσθέτει εκτιμητικά τουλάχιστον 5 – 6,000 κυβ. μ. οπλισμένου σκυροδέματος, Μπετόν, τα οποία εδώ και 3 έτη αδιαμφησβήτητα επιτυγχάνονται μέσω της σφράγιση γης και πάντα ως προαναφέραμε ¨ΑΝΑΛΩΜΑΣΙ της ΒΛΑΣΤΗΣΕΩΣ¨.
Γ) Δημιουργεί παράλληλους οδούς στούς οδικούς εσωτερικούς άξονες με σταθεροποιημένο μη πορώδες εδαφος και με νέα τσιμεντένια κρασπεδόρειθρα.
Δ) Προσδιορίζει γενικότερες και ειδικές ασάφειες που επισημαίνονται κατόπιν αντιπαραβολής των χρωματισμών των υπομνημάτων του Τοπογραφικού Σχεδίου Α1.1 Μάρτιος – Δεκ.2008 με το Φυτοτεχνικό Σχέδιο του φακέλου Ανάπλασης.
Ε) Αντιβαίνει τα παγίως γνωστά οτι : οι Ελεύθεροι Κοινόχρηστοι Χώροι προστατεύονται και απο την συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή του ισοζυγίου των κοινόχρηστων χώρων που εχουν ενταχθεί σε σχέδιο πόλης, { ήτοι ενδεικτικά αναφέρονται οι αποφάσεις ΣτΕ 866/2001 – 2242/1994 – 1976/1991 – 10/1998 Ολομ. 1159/1988 και 2587/1992. Η τελευταία απόφαση αναφέρει οτι επειδή ούτως έχουσα η ως άνω πολεοδομική ρύθμιση, ήτοι μετατρέπουσα χώρον χαρακτηριζόμενον δια του αναθεωρημένου σχεδίου ως κοινόχρηστον είς εν μέρει οικοδομήσιμον, αντίκειται εις τον εκ του άρθρου 24 παρ.2 του Συντάγματος και των αρχών προστασίας του οικιστικού περιβάλλοντος και βελτιώσεως των όρων διαβιώσεως συναγομένου θεμελιώδη κανόνα, ότι κατά την τροποποίηση εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων , δεν επιτρέπεται κατ΄αρχήν η μείωσις κοινοχρήστων χώρων βλ.ΠΕ 442191. Και ναί μεν ειναι δυνατή η αναδιάταξις των χώρων αυτών δια πολεοδομικούς λόγους, πλήν όμως το καθαρόν ποσοστόν των κοινόχρηστων χώρων δέον, αν δεν αυξάνεται να παραμένει τουλάχιστον εις το αυτόν ποσοστόν}, γεγονός που σημαίνει οτι επιτρέπεται η αναδιάρθρωση τους ΜΟΝΟΝ όταν η συνολική επιφάνεια παραμένει η ίδια ή αυξάνεται. Συνταγματικά κατοχυρωμένη είναι και η αρχή του πολεοδομικού κεκτημένου, δηλαδή της μη χειροτέρευσης του οικιστικού περιβάλλοντος όπως οι αρχές αυτές έχουν διαπλασθεί και ερμηνευθεί απο το Συμβούλιο της Επικρατείας ( WWF Ελλάς 2004 ).
Για την συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν του Π.Α όπως πολλαπλώς εχουμε επισημάνει, η συνολική κοινόχρηστη – δασική και αναδασωτέα επιφάνεια ως συνισταμένη των πολλαπλών κοινόχρηστων δασικών επιφανειών αδιαμφησβήτητα μειώνεται (Γνωματεύσεις Δασολόγων – Μηχανικών), λόγω των πολλαπλών διογκωμένων σκυροστρώσεων και μαρμαροστρώσεων.

Εμφανή παραδείγματα:

Στη θέση Νο 10 καθαιρέθηκε δασικός φυσικός χλοοτάπητας περιμετρικά του μικρού συντριβανιού και ήδη αντικαταστάθηκε με τσιμεντένιο πλάτωμα επικαλυμμένο με μάρμαρο σε 1,1/2 στρέμμα, κατάλληλο για “Skateboard”. Τούτο σημαίνει ότι θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά απο μία ελάχιστη μερίδα ατόμων, αποκλείοντας την χρήση, πρόσβαση ακόμη και απο τους περαστικούς, μικρές και μεγάλες ηλικίες, με κίνδυνο την Δημόσια Υγεία και καταφανώς παρα βιάζοντας την ΕΣΔΑ άρθρο 8 παρ.1. Τούτο σημαίνει οτι η Ελληνική Δικαιοσύνη μέχρι τη σήμερον δεν ενεργοποιήθηκε κατά τα δέοντα, αφού το ¨Κοινοτικό Δίκαιο του Περιβάλλοντος¨ είναι γνωστό εις την βιβλιογραφία και Νομολογία ότι Υπερισχύει του Τοπικού..

Επί των προαναφερθέντων της θέσεως Ν0 17 αποκλείεται η Κοινοχρησία απο τον προαύλιο χώρο του Green Park.

Απο Μόνο αυτά τα δύο παραδείγματα, αποδεικνύεται πασιφανώς οτι μειούται το ισοζύγιο των κοινόχρηστων χώρων της Δασικής Εκτάσεως του Πεδίου του Αρεως, η οποία υποχρεωτικά ανήκει εις τον Μέσο Ευρωπαίο Χρήστη.

Ζ) Καταστρατηγεί & Αντιβαίνει τα οσα εχουν αποτυπωθεί στο “Επιστημονικό Πόνημα” «ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ» συνταχθέν απο την Επιστημονική Ομάδα Εργασίας των Καθ.ΕΜΠ Δικηγόρο Δημήτρη Μέλισσα και Κωνσταντίνο Κασσιό Καθ.ΕΜΠ και τους Δικηγόρους Βασιλική Ζαμπάζα – Παναγιώτα Μακρή – Γεωργία Παναγοπούλου και τον Δημήτρη Κυριακάκη, Δημοτικό Υπάλληλο-Γεωπόνο, και οπου ενδεικτικά αναφέρεται οτι:
1) «Στη χώρα μας επικρατεί η αντίληψη οτι το αστικό πράσινο ειναι στοιχείο αρχιτεκτονικό, δισδιάστατο, εχει μόνο επιφάνεια και όχι οικολογικό στοιχείο με μάζα, με αποτέλεσμα κατά τον σχεδιασμό ζωνών προστασίας να μην γίνεται αναφορά στην ποσότητα και ποιότητα του πρασίνου αλλά μόνο στις ζώνες που θα καταλαμβάνει αυτό». καθ.Κ.Κασσιός ΕΜΠ.
2) Ότι ως κοινόχρηστοι χώροι νοούνται κάθε είδους δρόμοι, πλατείες, άλση, Ελεύθεροι χώροι, πεζόδρομοι, ¨προκήπιο ή πρασιά¨, τμήμα του Ο.Τ που βρίσκεται ανάμεσα στη ρυμοτομική και την οικοδομική γραμμή. Ελεύθεροι χώροι – πάρκα οπου είθισται να τοποθετούνται σε φυσικές περιοχές, με προστασία του φυσικού χαρακτήρα του τοπίου, οπου εχει αναπτυχθεί φυσική ή εχει εγκατασταθεί τεχνητή βλάστηση, αποτελούν τις «φυγές» απο το αστικό περιβάλλον και γι’αυτό ειναι σκόπιμο να αποφεύγεται η χωροθέτηση σε αυτούς λειτουργιών με έντονη όχληση.
3) Ότι πολλαπλά είναι τα οικολογικά, κοινωνικά, και οικονομικά ωφέλη της ύπαρξης των χώρων πρασίνου π.χ α) βελτίωση του κλίματος, β) μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης,
γ) βελτίωση της ποιότητας του αέρα, δ) διευκόλυνση της κυκλοφορίας – ανανέωσης του οξυγόνου ε) Ρύθμιση της θερμοκρασίας στ) Απορρόφηση, φιλτράρισμα της ηλιακής ακτινοβολίας. ζ) Μείωση της εξάτμισης του εδαφικού νερού και στην απορρόφηση του νερού της βροχής, η) Στην απορρόφηση των θορύβων της πόλης κ.α.

4) Ότι την σχετική σημασία των ελεύθερων χώρων πρασίνου για το περιβάλλον των μεγαλουπόλεων εχει υπογραμμίσει και το ΣτΕ, καθιερώνοντας τον κανόνα της απαγόρευσης μείωσης των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου ΣτΕ 2242/1994 και οτι αποτελούν το εντελώς απαραίτητον δια την υγείαν των ανθρώπων υποκατάστατων του φυσικού περιβάλλοντος και οτι η ανάγκη προστασίας των χώρων αυτών καθίσταται συνεχώς επιτακτικωτέρα, καθ’ ο μέτρον επιχειρείται φανερώς ή συγκεκαλυμένως, φαλκίδευσης της εκτάσεως αυτών προς επιδίωξιν άλλων δημοσίων σκοπών. Υψίστη προτεραιότητα εις τρόπον ώστε και ελαχίστης τοιαύτης εκτάσεως η απώλεια να λογίζεται ανεπίτρεπτος επιδείνωσις του οικιστικού περιβάλλοντος. Εντεύθεν έπεται οτι δύναται μεν ο νομοθέτης, εις το πλαίσιον αστικών αναπλάσεων, να προβαίνει εις αναδιάταξιν των χώρων αυτών, αλλά μόνον υπο τον απαράβατον όρον οτι εκ των αναπλάσεων τούτων δεν θα μειούται ουδ’ επ ελάχιστον η έκτασις των κοινοχρήστων τούτων χώρων, τουθ’ όπερ υπόκειται εις τον πλήρην έλεγχον του ακυρωτικού δικαστού.
5) Ότι τους υπήγαγε στο πεδίο της συνταγματικής προστασίας του άρθρου 24 παρ.2 Σ. και οτι η ΣτΕ 288/2003, έκρινε παράνομη την πρόβλεψη του καθορισμού πολιτιστικών εγκαταστάσεων και χώρων αθλητισμού σε χώρο χαρακτηριζόμενο στο ΓΠΣ ως ελεύθερο χώρο – αστικό πράσινο, διότι ειναι ανεπίτρεπτη η «de facto» αναίρεση της λειτουργίας των χώρων πρασίνου με την πρόβλεψη εντός αυτών άλλων χρήσεων και λειτουργιών.
6) Ότι ο v.998/79 διευκρινίζει οτι ο χαρακτήρας ενός υφιστάμενου εντός οικιστικής περιοχής πάρκου ή άλσους δύναται να αποκτάται και εν τοις πράγμασι, και συνεπάγεται την απαγόρευση της μεταβολής της κατά προορισμό χρήσης τους, «ανεξαρτήτως αν αυτά χαρακτηρίζονται απο το εγκεκριμένο σχέδιο ως χώροι κοινόχρηστου πρασίνου ή εχουν εν τοις πράγμασι αποκτήσει τοιούτον χαρακτήρα». Και οτι: α) για τον χαρακτηρισμό του άλσους ή πάρκου δεν επαρκεί οποιαδήποτε μορφή βλάστησης αλλά μόνον εκείνη που αποδίδει στην ‘εκταση τον δασικό χαρακτήρα, και οτι άλλωστε το ίδιο το άρθρο 3 του ν.998/79, προυπέθετε πρωταρχικώς την δασική μορφή του πάρκου ή αλσους ως συστατικό τους στοιχείο, και οχι το αντίστροφο. β) Πράξεις εκδιδόμενες κατ’ επίκληση των εξουσιοδοτικών διατάξεων των άρθρων 3 και 70 του ν.δ/τος της 17.7/16.8.1923………δεν επιτρέπεται να διαλαμβάνουν ρυθμίσεις αντιτιθέμενες προς τις διατάξεις του ν.998/1979 και ειδικότερα δεν μπορούν να μεταβάλλουν την κατά προορισμό χρήση των προβλεπομένων απο εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως κοινοχρήστων χώρων πρασίνου ( πάρκα ή αλση ) και να μετατρέπουν τέτοιους χώρους, έστω και εν μέρει, σε οικοδομήσιμους χώρους.
7) Και όπως επισημαίνει ο καθ. κ.Κασσιός «Ως πάρκο εννοείται μιάς μεγάλης επιφάνειας χώρος, περιφραγμένος ή ανοικτός, χωρίς ή με ελάχιστες δομημένες επιφάνειες, με παρουσία φυσικής ( φυσικά οικοσυστήματα ) ή τεχνητά εγκατεστημένης βλάστησης, με μοναδικούς γωλογικούς, υδατικούς και τοπιακούς σχηματισμούς, βιότοποι πανίδος, και που πέραν των άλλων ειδικών συνθικών ίδρυσης του, κυριαρχεί κατ’ εξοχήν η αναψυχή, η περιβαλλοντική ενημέρωση και πολιτιστική προαγωγή των χρηστών του χώρου αυτού.
……………………………………………………………………………………………………

«Εν κατακλείδι επιθυμούμε να δηλώσουμε τα εξής: Είναι γεγονός ότι η Ανάπτυξη και προαγωγή της Οικονομικής Δραστηριότητας αποτελεί υποχρέωση του Κράτους. Σύμφωνα όμως με την Θεωρία της Επιστήμης της Αγοράς και της Οικονομίας του Περιβάλλοντος η προστασία της Προαγωγής της Επιχειρηματικής και Οικονομικής δραστηριότητας νοείται υπάρχουσα ουχί επί ζημία των άλλων προστατευομένων ωσαύτως υπό του Συντάγματος αγαθών, δηλαδή Αλσών και Δασικών εκτάσεων».

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Ερση Παπαχρυσάνθου Διερμηνεύς Συνεδρίων.
Γεώργιος Παρασχάκης Δικαστικός Επιμελητής
Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ. Μηχανικός Παν.Ρώμης / M.sc Πειραιώς – ΕΜΠ

http://kyameftopedioareos.blogspot.com
http://www.asda.gr/elxoroi (Αναλυτικά περιεχόμενα – Νομοθεσία Πεδίου του Άρεως) http://news.pathfinder.gr/photoscope/greece/news/1928.html (Άλλα καθαιρούνται και άλλα πολύ απλά κατασκευάζονται).

7. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. - 22 Σεπτεμβρίου, 2010

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ των ΑΘΗΝΩΝ

¨Απάντηση απο τους κατοίκους σε άρθρο της κας Υπερνομάρχου Μπέη δημοσιευθέν την 9/6/08 στο υπ.αρ.69 Δελτίο των μηχανικών του ΤΕΕ, με τίτλο: «Το ιστορικό πάρκο της Αθήνας ξαναγεννιέται και περι αποκαταστάσεως της αληθείας» ως αναφέρεται¨.

Με καθυστέρηση 2 – 3 ετών και κατόπιν αναρίθμητων, αναπάντητων υποβληθέντων εγγράφων στους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου, επιφυλαχθήκαμε για κάποια ουσιαστική απάντηση όλα αυτά τα χρόνια, σεβόμενοι τον ιστορικό πνεύμονα πρασίνου της γειτονιάς μας. Βλέποντας το όμως τελευταίως να κακοποιείται και οι πολυπόθητες αναδασώσεις – δασικές αναπλάσεις οχι μόνον να καθυστερούν αλλα και να έχουν μεταμορφωθεί σε οικοδομικές επεμβάσεις και ουχί σε Δασικές, αναγκαστήκαμε τότε να απαντήσουμε. Και οχι μόνο, καθότι η κα Υπερνομάρχης ευθέως και ονομαστικά μας εχει κατηγορήσει. Και διερωτώμεθα μήπως ευθυνώμαστε εμείς για την καθυστέρηση των εκτελούμενων έργων της Αναπλάσεως αφου είναι γνωστό ¨τοις πάσι¨ότι ούτε κάν εξώδικο έχουμε συντάξει αλλά ούτε κάν αίτηση στα αρμόδια Δικαστήρια εχουμε υποβάλλει;;

Τοιουτοτρόπως ας επικεντρωθούμε στις σχετικές δηλώσεις στο άρθρο της προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς κας Μπέη:
1. Το συνολικό έργο είναι αποτέλεσμα διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού, ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα και εκτελείται σε διαδοχικές φάσεις.
2. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του πάρκου δείχνει κατανόηση και μεγάλο μέρος του πάρκου ειναι προσβάσιμο και λειτουργικό.
3. Εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών και το έργο υλοποιείται γρήγορα και με τους κανόνες ασφαλείας.
4. Η αρχιτεκτονική μελέτη ακολούθησε τις αρχές – οδηγίες προμελέτης των τεχνικών υπηρεσιών της Υπερνομαρχίας με γνώμονα την διατήρηση της φυσιογνωμίας του πάρκου.
5. Δεν προσθέτουμε ούτε ενα κυβικό μέτρο τσιμέντο, δεν καταστρέφουμε την υπάρχουσα βλάστηση.
6. Κανένα δένδρο δεν κόπηκε ποτέ.
7. Δεν αλλοιώνουμε τις υπάρχουσες διαδρομές.
8. Συντηρούμε την υπάρχουσα βλάστηση.
9. Φωτίζουμε το σύνολο του πάρκου.
10. Αντικαθιστούμε την άσφαλτο με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.
11. Τα χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα τα αξιοποιούμε.
12. Θα διασφαλίσουμε την διατήρηση του πάρκου μετά την ολοκλήρωση του.
13. Ο σεβασμός στην Ιστορία, η περιβαλλοντική ευαισθησία και η χρηστικότητα είναι αξίες που ακολουθούν την Ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως.

Απαντήσεις – Αποσαφηνήσεις

1. Εφόσον πραγματοποιήθηκε Διεθνής διαγωνισμός, θα έπρεπε ως οφείλετο να αναρτάται στην κεντρική πινακίδα του έργου. ( ως ήθιστε και σε άλλα αντίστοιχα έργα π.χ ΜΕΤΡΟ – Μουσείο Ακροπόλεως κ.λ.π ). Μολονότι παρατηρούμε αποκλίσεις απο τα επίσημα σχέδια της Μελέτης Εφαρμογής, άν πράγματι το συγκεκριμένο έργο ακολουθούσε το Χρονοδιάγραμμα, θα είχε ήδη ολοκληρωθεί εδώ και έν έτος. Εάν εκτελείτο σε διαδοχικές φάσεις, έκαστη φάση θα είχε ήδη ολοκληρωθεί ( προσωρινή παραλαβή ) και μάλιστα καλότεχνα.

2. Η συντριπτική πλειοψηφία δείχνει κατανόηση;; Τότε πως εξηγείται κάτοικοι – θαμώνες και ομάδα επιφανών καθηγητών Πανεπιστημιακών – Νομικών εκφράζουν τα περι του αντιθέτου ;; ( π.χ ο καθηγητής και πρώην υπουργός ποινικολόγος και δικηγόρος Γεώργιος- Αλέξανδρος Μαγκάκης ). Εάν το μεγαλύτερο τμήμα ήταν προσβάσιμο και λειτουργικό, τότε οι κάτοικοι ¨μέσα στην καθημερινότητα τους¨ θα παρέμεναν να το χαρούν.

3. Εάν εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών ;; Αναρωτιόμαστε για τι είδους ασφάλεια μπορούμε να ομιλούμε όταν διάσπαρτες είναι οι ανηρτημένες πινακίδες που αναγράφουν «εργοτάξιο – απαγορεύεται η είσοδος είς πάντες» και ταυτοχρόνως, σε μεγάλο μέρος της έκτασης υπάρχουν μέχρι τη σήμερον ανοιγμένα ορύγματα που θέτουν σε κίνδυνο τους πάντες. Επίσης απο οικολογικής απόψεως για ποίαν ασφάλεια μπορούμε να ομιλούμε, αφου σαφώς έχει υποβιβαστεί η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε , λόγω της σταδιακής εξαφάνισης της δασοκαλύψεως και της εκτεταμένης Σφράγισης γης – Συμπίεσης απο Δομικά υλικά. Δομικά υλικά που λόγω της υψηλής θερμοαγωγιμότητας – θερμοχωρητικότητας θα μετατρέπουν το πάρκο σε… «θερμοφόρα». Συγχρόνως διαφαίνεται ότι κινδυνεύει άμεσα η ασφάλεια – Δημόσια υγεία των πολιτών – χρηστών απο την προκληθήσα ολισθηρότητα και θάμβωση των μαρμάρινων επιφανειών. Αδυνατούμε να συμφωνήσουμε ότι η συγκεκριμένη εργολαβία εκτελείται με ταχείς ρυθμούς καθότι επι τριετίαν εκτελούνται εργασίες αποκλειστικά χωματουργικές – οικοδομικές. ( αρχείο ψηφιακών φωτό ).

4. Αναγνωρίζεται ότι οι αρχικές κατευθυντήριες οδηγίες για την σύνταξη της ¨Αρχιτεκτονικής Μελέτης¨ εδόθησαν απο την Τεχνική Υπηρεσία της Υπερνομαρχίας. Και αναρωτιόμαστε, πώς επιτυγχάνεται πράγματι να διατηρείται η φυσιογνωμία ενός δασικού – αναδασωτέου πάρκου μετά τις εκτεταμένες επεμβάσεις εκχερσώσεων, συρρίκνωση της δασοκαλύψεως και την πολλαπλή σφράγιση – διάστρωση με δομικά υλικά εκτιμούμενου όγκου 5,5 – 6,000 κυβ.μέτρων;;

5. Ο όγκος των Δομικών υλικών ήταν αποτυπωμένος εδώ και τρία χρόνια πάνω στα Τοπογραφικά & Φυτοτεχνικά σχέδια της Αναπλάσεως 2008, ¨γνωστά τοις πάσι¨ και πλέον πιο αναλυτικά επιμετρηθέντα επι τόπου του έργου κατά την φάση κατασκευής. Σκυροδετήσεις τοιχίων – μαρμαροστρώσεις πραγματοποιούνται μέχρι και των ημερών μας πρός αποκλεισμό της Κοινοχρησίας του Δασικού προαύλιου χώρου του Green Park. Το αν καταστρέφεται η υπάρχουσα βλάστηση το αφήνουμε να το κρίνει ο «τελευταίος» νοήμων χρήστης του Π.Α.

6. Διαψεύδουμε καθότι εξόσων γνωρίζουμε υφίσταται έγγραφο του Δασάρχη της Περιφέρειας Αττικής με αρ.πρωτ.1086/27-5-2008 που πιστοποιεί την κοπή δένδρων στο Π.Α.

7. Οχι μόνο δεν αλλοιώθηκαν οι υπάρχουσες διαδρομές ( οι οποίες σύμφωνα με το 1595/4/7/08 έγγραφο του αρχείου του Δασάρχη απο συστάσεως του Π.Α δημιουργήθηκαν αυθαίρετα ) αλλά και διευρύνθηκαν. Και όπως επισημάναμε και στα κοινοποιηθέντα έγγραφα μας στούς εμπλεκόμενους φορείς και Ανεξάρτητες Αρχές, πιστοποιούμε την πρωτοφανή Αλλοίωση – Μείωση του Κοινόχρηστου Ισοζυγίου του συγκεκριμένου Ελεύθερου χώρου είς βάρος πάντα του Κοινόχρηστου δασικού κατά παρέκλιση, ενδεικτικά των αποφάσεων ΣτΕ 866/2001 – 2242/1994 – 1976/1991 – 10/1998 Ολομελείας – 1159/1988 και 2587/1992.

8. Μολονότι το συγκεκριμένο δασικό πάρκο χρίζει αναδασώσεως, ποία ουσιαστική συντήρηση της βλαστήσεως πραγματοποιείται εδω και 3 έτη;;

9. Το πάρκο μας απο ανέκαθεν φωτιζόταν, σύμφωνα όμως με την συγκεκριμένη ανάπλαση θα φωτίζεται υπερσυμβατικά. Η φωτορύπανση εντός των δασικών νησίδων θα έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις στη διατάραξη της χλωρίδας – πανίδας του συνόλου της δασικής έκτασης του Πεδίου του Αρεως.

10. Αδυνατούμε να επισημάνουμε τα ¨υλικά φιλικά προς το περιβάλλον¨. Αυτό που «ιδίοις όμμασι» επιβεβαιώνεται και σε διάσταση δηλώσεων στα ΜΜΕ, είναι η αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα με εκτεταμένη διάστρωση Μαρμαροκυβόλιθων που καταλήγουν σε δίκτυο ομβρίων με πολλαπλά φρεάτια……ΜΟΛΟΝΟΤΙ όπως είχαμε δηλώσει και στα κοινοποιηθέντα έγγραφα μας εδω και εν έτος: Η ¨ΔΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ¨ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΑ ΒΡΟΧΙΝΑ – ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ ΑΥΤΟΠΟΤΙΖΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ.

11. Τα χρήματα του ¨φορολογουμενου χρήστη¨ δεν αξιοποιήθηκαν κατά τον επιθυμητό τρόπο διότι δαπανήθηκαν χρήματα για δρόμους – δρομίσκους, ογκώδεις δεξαμενές, ράμπες, τοιχία, κανάλια μπετόν, τα οποία διανύχτηκαν στα σημεία που ήσαν απο ανέκαθεν δασικά και φυτευμένα και που ούτως ή άλλως δεν κατέληξαν σε φυτοτεχνικές εργασίες οικολογικής μορφής – υποδομές.

12. Μολονότι δεν κατανοούμε την συγκεκριμένη δήλωση «περι διασφαλίσεως της διατήρησης του πάρκου μετά την ανάπλαση», Έχουμε να δηλώσουμε, ότι ο ρόλος της Υπερνομαρχίας ως ΟΤΑ και ως εκπρόσωπος του Κράτους είναι δεσμευτικός και που σύμφωνα με τα άρθρα 24 – 25 του Συντάγματος αναφέρεται οτι, το Κράτος έχει την πάγια υποχρέωση να προστατεύει το φυσικό – πολιτιστικό – κοινωνικό κεφάλαιο στα πλαίσια των αρχών της βιωσιμότητας (αειφορίας ). Κατόπιν τούτου πράγματι θα θέλαμε να εξασφαλιστεί η διατήρηση του Π.Α σύμφωνα και με τις αρχές της αειφορίας, αλλά τούτο πως θα επιτευχθεί αφού δεν προβλέπονται μόνιμοι υπάλληλοι ( κηπουροί, φύλακες );; Πως θα συντηρείται – διατηρείται, αφου η δασικότητα του έχει υποστεί ανεπανόρθωτη συρρίκνωση – βλάβη, ζημία, λόγω των οικοδομικών επεμβάσεων και με τι προυπολογισμό αφού η υπάρχουσα πολιτική είναι λειτότης. Και όπως είχαμε επισήμάνει και εις το παρελθόν αναρωτιόμαστε, ποίαν συντήρηση στο αναδασωτέο Π.Α απο το 2000, έτος αναλήψεως της Δνσης – Διαχείρισης απο την Υπερνομαρχία ( ΦΕΚ Α85 και Π.Δ 98/2000 ) επιτελέστηκε , δεδομένου ότι διαχρονικά όλα αυτά τα έτη αποκερδίζοντο χρήματα τα οποία βεβαίως δεν νομίζουμε ότι κατέληξαν και επενδύθηκαν ΥΠΕΡ του Π.Α ( και που σήμερα αντλούνται στα πλαίσια της Αναπλάσεως απο τον φορολογούμενο Ελληνικό λαό ). Π.Α που στο κάτω – κάτω της γραφής υπήρξε ο φιλοξενών όλων αυτών των γνωστών εμπορικών εκθέσεων – θεατρικών δραστηριοτήτων αναψυχής.

13. Πως επιτυγχάνεται ο δηλωθείς σεβασμός στο ιστορικό δίκτυο μνημείων του πάρκου μας, αφού εν μέσω μαρμαροστρώσεων & σκυροδετημένων τοιχίων και περιφράξεων στο δασικό προαύλιο του Green Park εχει προβλεφθεί η δημιουργία νυκτερινού διασκεδαστηρίου, ( αντί τιμήματος 25,000 ευρώ μηνιαίως !), πλησίον του αγάλματος του Ν.Μπότσαρη. Νυκτερινό κέντρο, το οποίο θα υποβαθμίση την ποιότητα ζωής και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Πως επιτυγχάνεται η συγκεκριμένη περιβαλλοντική ευαισθησία, αφου το ¼ της δασικότητας του πάρκου, εκτάσεως 60 στρεμμάτων ( γνωμάτευση δασολόγου – περιβαντολόγου), σύμφωνα με τα σχέδια Μελέτης Εφαρμογής θα εχει εξ αιτίας των δομικών σφραγίσεων γής – εδάφους, συρρικνωθεί. Και οπως προαναφέραμε στην ¨7¨ όταν μειούται το ισοζύγιο των κοινοχρήστων χώρων της εκτάσεως του Π.Α, τότε περιορίζεται και η χρηστικότητα του μέσου χρήστη, Ευρωπαίου πολίτη, σύμφωνα και με το άρθρο 8 παρ.1 της ΕΣΔΑ και την συνάδουσα νομολογία.
Σκόπιμα λοιπόν ή ΟΧΙ παρελήφθη ο ευκόλως εννοούμενος, πλήν όμως πάντα εννοούμενος, μη ευνοοούμενος όρος : Αναδάσωση – Αναδασωτέο.
Εγινε κατάχρηση της ανυπαρξίας του όρου, κατά την άποψη μας και Μαρμαροστρώθηκε – Σκυροστρώθηκε – Σκυροδετήθηκε – Τσιμεντοστρώθηκε μεγάλο μέρος του ερμητικά περιφραγμένου πάρκου εδώ και 2 έτη, κατά απόκλιση των νομολογιών του ΣτΕ, το οποίο Δικαστήριο θεωρεί « ότι προκύπτει ως καταδικαστέα η παράλειψη επανόρθωσης τυχών βλαβών και ελλείψεων της Δασικής υφής του πάρκου ( ΣτΕ 677/2010 )» , σε διάσταση των απανταχού διακηρύξεων – δηλώσεων στα ΜΜΕ, προφανέστατα με αποτέλεσμα την Συρρίκνωση της Δασοκαλύψεως.

Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ¼ της συρρικνούμενης δασικής εκτασης των 235 Στρεμ.; Από πραγματογνώμονα αρχιτέκτονα καθώς επίσης και απο ελεύθερο επαγγελματία Δασολόγο Περιβαντολόγο, που δούλεψαν αντιπαραβάλοντας απο ενάρξεως της εργολαβίας των 9,150,000 ευρώ, τα τοπογραφικά σχέδια με τα φυτοτεχνικά και κυρίως με πολύ μεράκι και μακροχρόνια γνώση του αντικειμένου. Έγγραφα του Υπουργείου Ανάπτυξης – Τροφίμων και του Σ.Π επιβεβαίωσαν για τον συγκεκριμένο ¨Ελεύθερο Χώρο¨ του Π.Α τον χαρακτηρισμό ¨δασική -αναδασωτέα έκταση¨ ο δε Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρεσιών.

Εν κατακλείδι μέχρι τη σήμερον ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αποδείξουμε το εύρος της περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης – συμπίεσης γης & εδάφους» – ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ 5,5 -6,000 κυβ.μέτρων στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού – Ιστορικού – Κοινόχρηστου Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.

http://kyameftopedioareos.blogspot.com

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ!


http://www.asda.gr/elxoroi. Νομοθεσία Πεδίου του Αρεως.
…………………………………………………………….
¨Κύριο μέλημα των δημοσίων πολιτικών οφείλεται «να είναι ότι οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον και οι εν γένει οικονομικές δραστηριότητες βρίσκονται σε αρμονία με την ηθική, είναι σύμφωνες με τα πορίσματα της επιστήμης και ασκούνται μέσα στα πλαίσια του δημοσίου συμφέροντος».
Μαρία Καραμανώφ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής του University College London – Σύμβουλος Επικρατείας. «Βιώσιμο Κράτος και Δημόσια Κτήση – Τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων». Εκδόσεις Α.Σάκκουλα.
……………………………………………………………..
Το χρήμα «έδειξεν ανθρώποις πανουργίας έχειν και παντός έργου δυσσέβειαν ειδέναι»
Σοφοκλής

Ο Συντάξας
Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ

Συνηγορούν
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης. Διδάκτωρ Νομικής – Ποινικολόγος τ.Υπουργός
Ερση Παπαχρυσάνθου Επίσημη Διερμηνεύς στις Ευρωπαικές Κοινότητες
Παρασχάκης Γεώργιος Δικαστικός Επιμελητής

8. Περίοικος - 23 Σεπτεμβρίου, 2010

Ένα κομμάτι του άνοιξε ήδη και είναι θαυμάσιο. Αυξημένο πράσινο, νερά που τρέχουν, λουλούδια, πολύς φωτισμός. Μέχρι αργά το βράδυ βρίσκεις οικογένειες και παιδιά που παίζουν.

Προς μεγάλη σας στενοχώρια, δεν έχει πια χώρο για χρήση ναρκωτικών. Καραγκιόζηδες, ένα χρόνο πήγε πίσω το έργο εξ’αιτίας σας. Ντροπή, τίποτ’ άλλο…

expaganus - 30 Σεπτεμβρίου, 2010

@Περίοικε, ευχαριστώ για το πολύ ευγενικό και φιλικό σου σχόλιο. Πάω τώρα να πάρω τη δόση μου και μετά θα βγω πίσω από το πανί με τους άλλους σχολιαστές! (Μια που κατ’ εσέ είμαστε χρήστες ναρκωτικών και καραγκιόζηδες).
Να σε πληροφορήσω ότι πέρασα επιτέλους μια βόλτα από το Πεδίο του Άρεως, και δεν είδα «αυξημένο πράσινο». Είδα όμως:
*αυξημένη λιθόστρωση (στα μέρη όπου πρώτα είχε τσιμέντο, δεν μ’ ενοχλεί, αλλού ας έλειπε καλύτερα)
*ένα τεχνητό ποταμάκι που μαζεύει κουνούπια, τα οποία μου ήπιαν το αίμα (υποθέτω ότι πίνουν και άλλων, όχι μόνο το δικό μου)
*γκαζόν (που δεν είναι ό,τι καλύτερο αλλά τέλος πάντων είναι ευχάριστο στο μάτι)
*τα υπολείμματα ενός πολύ μεγάλου κομμένου δέντρου (δίπλα στο ποταμάκι)
*ένα απαράδεκτο κεντρικό συντριβάνι χωρίς πλαίσιο γύρω-γύρω, με νερά που γεμίζουν τον τόπο
*Κατιτίς σαν κανάλι με νερό και γύρω του παγκάκια (κουνούπια κι εκεί)
*πολλά μισοτελειωμένα πράγματα.
Θα είναι πολύ καλό να μην μαζεύονται εκεί ναρκομανείς, ομοφυλόφιλοι που ψάχνουν πρόσκαιρους εραστές και άλλοι, και ακόμα καλύτερο όχι απλά να μη μαζεύονται εκεί αλλά να αλλάξουν και να γίνουν πιο ωφέλιμοι για τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους. Όμως νομίζω ότι υπάρχει ακόμα χώρος και τρόπος για τις δραστηριότητές τους. Ίσως να έπαυε να υπάρχει αν κόβαμε όλα τα δέντρα, τι λες; Μια άλλη πιο ρεαλιστική λύση είναι η φύλαξη του πάρκου τη νύχτα, ή ίσως το να κλείνει (αν και πάντα βρίσκουν τρόπο να τρυπώνουν μερικοί).
Πάντως επαναλαμβάνω ότι ΔΕΝ είδα περισσότερο πράσινο, αν και θα το ήθελα, και στην τελική σε ένα χώρο με ελλειψη δέντρων και ατμοσφαιρική ρύπανση τα δέντρα είναι το ζητούμενο, και όχι τεχνητά κανάλια με κουνούπια.
Να είσαι καλά.

9. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ. - 2 Ιανουαρίου, 2011

«ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ»:

ΣΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ πρώην ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑΣ Αθηνών-Πειραιώς, νυν Περιφέρεια «ΤΟ Πεδίον του Αρεως ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ» Νοε-Δεκ.2010.

ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ:

«Εφαρμόστηκαν περιβαλλοντικές προδιαγραφές που μειώνουν σημαντικά τη θερμοκρασία του χώρου».

Και Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ:

100 Στρέμματα πρασίνου μπορούν να κατακρατούν 4 τόνους σκόνης ετησίως.
Η βλάστηση αντανακλά περίπου το 1/4της προσπίπτουσας ακτινοβολίας μικρού μήκους. Από τα 3/4 που απορροφώνται, το μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποιείται για την εξάτμιση του νερού από τα φύλλα, κι ένα μικρό ποσοστό ενέργειας ακτινοβολείται (μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρη ακτινοβολία).
Αντίθετα τά δομικά υλικά «BETON «Οπλισμένο σκυρόδεμα -Μαρμαροκυβολιθοστρώσεις» ανακλούν μόλις το 1/10 της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ η υπόλοιπη μετατρέπεται σε θερμική, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία!!!!

………..THE QUEST..in.. «The see trough Forest Park»

http://kyameftopedioareos.blogspot.com

Σε αποθηκευμένη σελίδα στό site http://www.ecofinder.gr σε άρθρο του ΟΙΚΟ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

ΕΓΡΑΦΑΝ……………..το ΕΤΟΣ 2008!

08-10-2008 | ΠΑΡΚΑ… Α-ΠΑΡΚΑ – Το 70% δεν προσφέρει στο κλίμα της πόλης.

«Δεν φτάνει που στην Αθήνα δεν έχουμε πάρκα, αυτά που έχουμε κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα. Η μικρή έκταση αλλά και η τσιμεντοποίησή τους τα κάνουν συχνά να λειτουργούν ως θερμοσυσσωρευτές, που ανεβάζουν αντί να μειώνουν τη θερμοκρασία της πόλης.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ: Πάρκο πρότυπο. «Εχει πυκνή πολυώροφη βλάστηση που δέν διακόπτεται από δομικά στοιχεία»
εξηγεί η κ.Σερέλη.

ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ:
παράδειγμα προς αποφυγήν

Ενα από τα χειρότερα ως προς την απόδοσή τους στο περιβάλλον της πόλης, πάρκα, είναι το Πεδίον του Αρεως (που, ωστόσο, βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής) καθώς διαθέτει δίκτυο πλακοστρωμένων «δρόμων» και η βλάστησή του είναι αραιή. Οι μετρήσεις του εργαστηρίου έδειξαν ότι εντός του πάρκου η θερμοκρασία ήταν η ίδια με αυτήν του γύρω δομημένου χώρου. Φαίνεται μάλιστα ότι αντί το πράσινο να επιδράσει στο αστικό περιβάλλον, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Τα δομικά υλικά κατά τη διάρκεια της ημέρας απορροφούν θερμότητα την οποία εκπέμπουν το βράδυ», εξηγεί η καθ. κ. Σερέλη-Χρονοπούλου. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για συμπαγές μπετόν σε αντίθεση με τα πορώδη υλικά. Οπως εξηγεί η κ. Σερέλη, για να αποδώσει το πράσινο πρέπει να είναι αρδευόμενο. Το ξηροφυτικό πράσινο χρειάζεται ειδικές συνθήκες για να βοηθήσει στην ατμόσφαιρα της πόλης. Για παράδειγμα, ο Λυκαβηττός προσφέρει καλύτερες συνθήκες και πιο χαμηλές θερμοκρασίες στις διπλανές περιοχές, αν και δεν έχει πυκνή βλάστηση ακριβώς γιατί πρόκειται για λόφο, οπότε το πράσινο βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τα κτίρια της πόλης.»

Πηγή: ΟΙΚΟ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Τάνια Γεωργιοπούλου.
…………………………..

«Τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο. Ούτε καν το μπετόν»
(Αλέξανδρος Τομπάζης)

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης μιλά αποκλειστικά στον Πέτρο Μπιρμπίλη
Sun, 26/09/2010 – 15:17 – Mediasoup

Δήλωση στόν δημοσιογράφο Πέτρο Μπιρμπίλη
http://www.mediasoup.gr/

…………………………….

ΣΧΟΛΙΑ για νοήμονες

ΚΑΤΟΠΙΝ 3 ΕΤΩΝ………περιφραγμένου αποκλεισμού & αποκλειστικά εκτελεσθέντων οικοδομικών εργασιών, ακόμη & εκτός διάρκειας συμβάσεως

εν ετη 2011 ….ΔΙΕΡΩΤΩΜΕΘΑ…πρός τι η συγκεκριμένη δρομολογηθείσα εργοληπτική «ΑΝΑΠΛΑΣΗ»
των 9,150-10.000.000 ευρώ ;;; ? ;;;

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ προς το Βέλτιστο – Βιώσιμο – Αειφόρο , σύμφωνα και με τις επιταγές της πράσινης ανάπτυξης ;;;;;; ? ;;;;;;;;;

http://kyameftopedioareos.blogspot.com

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και σίγουρα

«Ας είναι αυτός ο χρόνος το 2011 πιο δίκαιος και καλύτερος».

10. ΠΟΛ ΜΑΡΚΑΡΑΣ ΑΡΧ.ΜΗΧ - 29 Μαρτίου, 2011

Έγγραφο απεσταλθέν -κοινοποιηθέν στους εμπλεκόμενους φορείς του Δημοσίου.

Θέμα : ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Πανελληνίου.Γ.Σ. εντός του κοινόχρηστου-δασικού Πεδίου του Αρεως.

ΔΑΣΙΚΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

http://kyameftopedioareos.blogspot.com

http://www.asda.gr/elxoroi «Ελεύθεροι Χώροι»


Σχολιάστε