jump to navigation

Ο «περικλυτός» Μοχάμμεντ και ο Παράκλητος… 14 Οκτωβρίου, 2009

Posted by expaganus in Uncategorized.
trackback

Πρόσφατα απάντησα σε κάποιο e-mail γραμμένο από μια κοπέλα, που δήλωνε ότι ήταν Χριστιανή και ασπάστηκε το Ισλάμ. Ένα από τα πράγματα που έγραφε, καθώς κι την απάντηση σ’ αυτό, πιστεύω ότι αξίζει να τα κοινοποιήσω και σ’ εσάς, αναγνώστες. Δείτε λοιπόν ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν Ισλαμιστές στους ανθρώπους που έχουν χριστιανικό υπόβαθρο, όπως η συγκεκριμένη κοπέλα, και πόσο απατηλό είναι το επιχείρημα αυτό:

«ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΩΑΜΕΘ ΑΛΛΑ ΜΟΧΑΜΜΕΝΤ ΟΠΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΚΛΗΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΛΚΗΣ.»

Αυτά που αναφέρει η φίλη αφορούν το Κοράνιο, και συγκεκριμένα τη σούρα Ελ Σαφ στίχος 6 (61:6) όπου γράφει (σε μετάφραση ομάδας ελληνιστών καθηγητών του ισλαμικού Πανεπιστημίου Αλ-Άζχαρ υπό την επιμέλεια του Τζιχάντ Μπιλάλ Χαλήλ):

«Και (ανάγγελε στο λαό σου) τον Ιησού – το γιο της Μαριάμ – όταν είπε: ‘Ω! Παιδιά του Ισραήλ! Είμαι ο απεσταλμένος του ΑΛΛΑΧ σ’ εσάς, για ναεπικυρώσω το Νόμο (τη Βίβλο) (που ήλθε) πριν από εμένα, και να σας αναγγείλω την ευχάριστη είδηση για έναν Απόστολο που θα έλθει μετά από μένα, και που το όνομά του είναι Άχμεντ’. Αλλά όταν τους παρουσίασε τα (ολοφάνερα) Σημεία, είπαν: ‘Αυτή είναι φανερή μαγεία’!»

Σε αυτή τη σούρα βασίζεται το επιχείρημα των αναλυτών του Ισλάμ, ότι ο Μοχάμμεντ προλέγεται από τον Ιησού στην Βίβλο και συγκεκριμένα στo εδάφιο Ιω. 14:15-17, το οποίο λέει στην Κοινή Ελληνική διάλεκτο της εποχής:

15 Ἐὰν ἀγαπᾶτέ με, τὰς ἐντολὰς τὰς ἐμὰς τηρήσατε, 16 καὶ ἐγὼ ἐρωτήσω τὸν πατέρα καὶ ἄλλον παράκλητον δώσει ὑμῖν, ἵνα μένει μεθ’ ὑμῶν εἰς τὸν αἰῶνα, 17 τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὃ ὁ κόσμος οὐ δύναται λαβεῖν, ὅτι οὐ θεωρεῖ αὐτὸ οὐδὲ γινώσκει αὐτὸ· ὑμεῖς δὲ γινώσκετε αὐτό, ὅτι παρ’ ὑμῖν μένει καὶ ἐν ὑμῖν ἔσται.

(Νεοελληνική απόδοση Σπύρου Φίλου:

15 Αν με αγαπάτε, φυλάξτε τις εντολές μου.
16 Και εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα, και θα σας δώσει έναν άλλον Παράκλητο, για να μένει μαζί σας στον αιώνα,
17 το Πνεύμα τής αλήθειας, το οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να λάβει, επειδή δεν το βλέπει ούτε το γνωρίζει· εσείς, όμως, το γνωρίζετε, επειδή μένει μαζί σας, και μέσα σας θα είναι.)

Σύμφωνα με τους εν λόγω ισλαμιστές, τα εδάφια του κατά Ιωάννη ευαγγελίου λένε στην πραγματικότητα «περικλυτόν» και όχι «παράκλητον», αλλά οι χριστιανοί το έχουν αλλάξει. «Περικλυτός» σημαίνει ένδοξος. «Ένδοξος» και «παινεμένος» είναι το νόημα του ονόματος Αχμάντ (για την ακρίβεια πιο σωστά μεταφράζεται ως «πιο αξιέπαινος»). Το όνομα Αχμάντ είναι συνώνυμο του Μοχάμμεντ (Μωάμεθ) που σημαίνει παινεμένος, ένδοξος (το aHMaD και muHaMmaD μοιράζονται τα σύμφωνα-ρίζες H, M, D. – Στη σημιτική κατηγορία γλωσσών η κάθε λέξη, ως δομή και ως προφορά «κτίζεται» αποκλειστικά πάνω σε σύμφωνα-ρίζες. Τα φωνήεντα συνήθως δεν υποδηλώνονται.) .

Άρα λοιπόν κατά τους ισλαμιστές αυτούς, στο κατά Ιωάννη ο Ιησούς προλέγει τον ερχομό του Μοχάμμεντ! Όμως, ο ισχυρισμός τους είναι εντελώς αστήρικτος για τους εξής λόγους:

1) Δεν έχει βρεθεί ούτε ένα αρχαίο ή έστω μεταγενέστερο χειρόγραφο που να περιέχει τα επίμαχα εδάφια και να λέει «περικλυτός» αντί για «παράκλητος». Ούτε ένα!

2) Επειδή στην ελληνική δεν γράφουμε μόνο τα σύμφωνα όπως στην αραβική, αλλά γράφουμε ΚΑΙ τα φωνήεντα, δεν αρκούν τα κοινά σύμφωνα στις λέξεις «ΠαΡάΚΛυΤοΝ» και «ΠεΡιΚΛηΤόΝ» για να τις βγάλουμε συνώνυμες, όπως συμβαίνει π.χ. στην αραβική με τα ονόματα Αχμάντ (ή Άχμεντ) και Μοχάμμεντ. (Για την ακρίβεια η λέξη «παράκλητος» έχει τελείως διαφορετικό νόημα από το «περικλυτός», όπως θα δούμε παρακάτω.)

3) Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ο Μοχάμμεντ ήταν προφήτης, είναι φανερό ότι ο Ιησούς δεν αναφέρεται σε κάποιον προφήτη, κάποιον άνθρωπο με σάρκα και αίμα όπως ο Μοχάμμεντ, αλλά σε πνευματικό ον που οι ακόλουθοί του θα το έχουν μέσα τους. Ακόμα κι αν δεν έχουμε γνώση του χριστιανικού δόγματος της Αγίας Τριάδας ή ακόμα κι αν δεν το δεχόμαστε, καταλαβαίνουμε βάση της κοινής λογικής ότι ακριβώς επειδή ο κάθε ακόλουθος του Ιησού θα έχει μέσα του το πνεύμα αυτό, το πνευματικό αυτό ον δεν είναι κάποιος απλός άγγελος, αφού ένας απλός άγγελος δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα σε πολλά μέρη. Μόνο ο ίδιος ο Θεός είναι «πανταχού παρών και τα πάντα πληρών». Άρα το πνευματικό αυτό ον, που έχει τέτοιες θεϊκές ιδιότητες, είναι Θεός.

4) Παράλληλα, ο Μοχάμμεντ δεν έμεινε καθόλου με τους μαθητές με τους οποίους συνομιλούσε ο Ιησούς, για την ακρίβεια δεν τους γνώρισε καν αφού γεννήθηκε εκατοντάδες χρόνια μετά από τη συνομιλία εκείνη! Αλλά ούτε με τους κατοπινούς χριστιανούς, ούτε καν με τους δικούς του ακολούθους δεν «έμεινε στην αιωνιότητα», αφού πέθανε, ως θνητός που ήταν, το 632 μ.Χ.

Πάμε να εξετάσουμε λίγο περισσότερο τη λέξη «περικλυτός». Αυτή τη χρησιμοποιεί ο Όμηρος, ο οποίος έγραψε σε ποιητικό ύφος (σαν ποιητής που ήταν…) στην κλασική ελληνική του 10ου π.Χ. αιώνα.
(Παραδείγματα χρήσης της λέξης:

* Οδύσσεια/α: τοῖσι δ’ ἀοιδὸς ἄειδε περικλυτός, οἱ δὲ σιωπῇ εἵατ’ ἀκούοντες· ὁ δ’ Ἀχαιῶν νόστον ἄειδε λυγρόν, ὃν ἐκ Τροίης ἐπετείλατο Παλλὰς Ἀθήνη.
* Οδύσσεια/θ: ταῦτ’ ἄρ’ ἀοιδὸς ἄειδε περικλυτός· αὐτὰρ Ὀδυσσεὺς πορφύρεον μέγα φᾶρος ἑλὼν χερσὶ στιβαρῇσι κὰκ κεφαλῆς εἴρυσσε, κάλυψε δὲ καλὰ πρόσωπα·
* Ιλιάς/Λ: Ἄντιφος αὖ παρέβασκε περικλυτός· ὥ ποτ’ Ἀχιλλεὺς Ἴδης ἐν κνημοῖσι δίδη μόσχοισι λύγοισι, ποιμαίνοντ’ ἐπ’ ὄεσσι λαβών, καὶ ἔλυσεν ἀποίνων.)

Όμως στο ελληνικό κείμενο των Ο΄ ή Εβδομήκοντα, που είναι μετάφραση ελληνομαθών Εβραίων από το εβραϊκό πρωτότυπο, καθώς και στα κείμενα της Καινής Διαθήκης που γράφτηκαν κατευθείαν στην Κοινή ελληνική την οποία χρησιμοποιούσαν όχι οι ποιητές, αλλά οι απλοί άνθρωποι, έμποροι, επιχειρηματίες κ.α. η λέξη»περικλυτός» δεν απαντάται πουθενά. Η λέξη «παράκλητος» απαντάται τρεις φορές στο κατά Ιωάννη ευαγγέλιο και μια στην 1η επιστολή του Ιωάννη.

(Ιωάννης 14:26 «Και ο Παράκλητος, το Πνεύμα το Άγιο, που ο Πατέρας θα στείλει στο όνομά μου, εκείνος θα σας τα διδάξει όλα, και θα σας υπενθυμίσει όλα όσα είπα προς εσάς.»
Ιωάννης 15:26 « Όταν, όμως, έρθει ο Παράκλητος, που εγώ θα στείλω σε σας από τον Πατέρα, το Πνεύμα τής αλήθειας, που εκπορεύεται από τον Πατέρα, εκείνος θα δώσει μαρτυρία για μένα.»
Ιωάννης 16:7 «Εγώ, όμως, σας λέω την αλήθεια· σας συμφέρει να αναχωρήσω εγώ· επειδή, αν δεν αναχωρήσω, ο Παράκλητος δεν θάρθει σε σας· αλλά, αφού αναχωρήσω, θα τον στείλω σε σας.»
Ιωάννου Α΄2 «Παιδάκια μου, αυτά σας τα γράφω, για να μη αμαρτήσετε· αν, όμως, κάποιος αμαρτήσει, έχουμε παράκλητο προς τον Πατέρα, τον Ιησού Χριστό τον Δίκαιο.»)

Ας δούμε και τι σημαίνει «παράκλητος» σύμφωνα με το Μείζον Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη:
[<αρχ. παράκλητος < παρακαλ[ώ] -η, -ο επίθ. (Κ -ος, -ον) ο καλούμενος σε βοήθεια | (εκκλ.) το αρσ. ο Παράκλητος ως κύρ. όν., ο Χριστός και το Άγιο Πνεύμα.

«Ο καλούμενος σε βοήθεια» λοιπόν δεν έχει καμμία σχέση με το «ένδοξος» και ο «περικλητός» καμμιά σχέση με τη Βίβλο των Χριστιανών. Και το επιχείρημα αυτό των προσηλυτιστών του Ισλάμ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και τη λογική…

Σχόλια»

1. Αναστασία - 15 Οκτωβρίου, 2009

Είναι πολύ «εύκολο» με ένα χωρίο να βάζεις «πίσω» σου ολόκληρη την Αγία Γραφή. Σύμφωνα με τους μουσουλμάνους και δυστυχώς και αρκετούς εξαπατημένους εξισλαμισθέντες, ο Παράκλητος ήταν ο Μωάμεθ, μια θέση την οποία υποστηρίζουν με πάθος οι σύγχρονοι ισλαμιστές. Σύμφωνα με την ιδεολογία αυτή και η Αγία Γραφή περιέχει κάποιες αλήθειες αλλά το πλήρες και πιο αποκαλυπτικό βιβλίο που παρέδωσε ο Θεός στον άνθρωπο και που έρχεται τελευταίο στη σειρά …ήταν το Κοράνιο…Δυστυχώς πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών της Ανατολής, αρκετές χριστιανικές κοινότητες ή μεμονωμένα άτομα εξισλαμίστηκαν με αυτό τον επιχείρημα.

2. episkeptis - 15 Οκτωβρίου, 2009

Καταρχάς, όχι μόνο στην Καινή Διαθήκη δεν υπάρχει ο όρος, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι το «περικλυτός» ΔΕΝ λεξικογραφείται στο περίφημο λεξικό της πατερικής γραμματείας:

Lampe G. W. H., A patristic Greek lexicon, Oxford – Clarendon Press 1961 (θα έπρεπε να βρίσκεται στη σελ. 1066).

Έχει όμως ενδιαφέρον ότι ενώ απουσιάζει ο σπάνιος αυτός όρος από τα χριστιανικά κείμενα, εμφανίζεται εκτός από την αρχαία ελληνική γραμματεία, και στην Απόκρυφη γραμματεία της Παλαιάς Διαθήκης, και μάλιστα στο βιβλίο που ονομάζεται «Διαθήκη Σολομώντος», μια συλλογή αστρολογικού, μαγικού και δαιμονολογικου περιεχομένου.

Ο πυρήνας του έργου προέρχεται από ιουδαϊκό κείμενο του 1ου μ.Χ. αιώνα.

Εκεί αναφέρεται:

«Ο δαίμων είπεν· «εγώ Ασμοδαίος καλούμαι περικλυτός· οιδαίνομαι κακουργίαν ανθρώπων εν όλω τώ κόσμω» (Διαθήκη Σολομώντος, 23.1).

Γιατί να μην έχει αυτή την προέλευση το μουσουλμανικό «περικλυτός»;

Δεν μπορεί να επικαλούνται ό,τι βολεύει τη φαντασία τους.

expaganus - 24 Οκτωβρίου, 2009

@episkeptis,
Η απουσία από το λεξικό πατερικής γραμματείας και μόνο, είναι φως φανάρι. Γιατί οι πατέρες χρησιμοποιούν τους όρους που υπάρχουν στην Αγία Γραφή και σε άλλα χριστιανικά κείμενα (π.χ. τη Διδαχή των 12 Αποστόλων), άρα δεν έχουν βρει πουθενά σε αυτές τις πηγές αυτό τον όρο για να τον χρησιμοποιήσουν.
Πολύ ενδιαφέρον αυτό με τον «περικλυτό Ασμοδαίο»! Θα μπορούσε κανείς να φτιάξει κι ένα χιουμοριστικό κουΐζ «τι κοινό έχει ο προφήτης του Ισλάμ με τον δαίμονα Ασμοδαίο; Απάντηση: Χαρακτηρίζονται και οι δυο περικλυτοί».

expaganus - 24 Οκτωβρίου, 2009

@Αναστασία,
Μου φαίνεται δύσκολο ένας με στοιχειώδη λογική που ξέρει ότι ο Χριστός δεν ήταν κοσμικός βασιλιάς και δεν έσφαξε κανέναν, να πιστέψει ότι ο επόμενος από αυτόν έκανε τα ακριβώς αντίθετα. Αλλά, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

3. Νέες ύπουλες κατηγορίες από τον Expaganus « Al-rashidun: Για τον Αλλάχ, τον Προφήτη του και το ένδοξο Ισλάμ - 30 Νοεμβρίου, 2009

[…] χτύπημα. Σε άλλο αντι-ισλαμικό άρθρο του με τίτλο “Ο “περικλυτός” Μοχάμμεντ και ο Παράκλητος… ” που κλείνει με τη φράση ” το επιχείρημα αυτό των […]

4. Γαριβάλδι - 2 Δεκεμβρίου, 2009

Αγαπητέ φίλε, τώρα είδα το blog σου και τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Με αυτή την ευκαιρία…σε προσκαλώ σε κάποια links διαφωτιστικά που έχουμε ανεβάσει στο http://www.democracycrisis.com Ευχαριστώ!

5. expaganus - 4 Δεκεμβρίου, 2009

Ευχαριστώ αγαπητέ Γαριβάλδι, σας επισκέφθηκα και είδα ότι σε αντίθεση με εμένα, ανανεώνετε πολύ συχνά τις σελίδες σας!

6. greekmurtad - 16 Φεβρουαρίου, 2010

Γνωρίζεις ότι το άρθρο αυτό το «απάντησε» ο Άχμεντ Ελντίν εδώ; http://islamforgreeks.org/2009/10/21/muhammad-is-the-paraklitos/
Όλο ψέματα και υπεκφυγές είναι, αλλά το θέμα είναι αν το γνωρίζεις γιατί δεν έχει λινκ προς τη σελίδα σου.

expaganus - 16 Φεβρουαρίου, 2010

@greekmurtad Το γνωρίζω εδώ και καιρό, αλλά είναι τέτοιο το επαγγελματικό και οικογενειακό «τρέξιμο» που δεν έχω προλάβει να απαντήσω! Βασικά το όλο πόνημα του Άχμαντ Ελντίν αναιρείται από κάτι που γράφω αλλά παραλείπει να το απαντήσει:
4) Παράλληλα, ο Μοχάμμεντ δεν έμεινε καθόλου με τους μαθητές με τους οποίους συνομιλούσε ο Ιησούς, για την ακρίβεια δεν τους γνώρισε καν αφού γεννήθηκε εκατοντάδες χρόνια μετά από τη συνομιλία εκείνη! Αλλά ούτε με τους κατοπινούς χριστιανούς, ούτε καν με τους δικούς του ακολούθους δεν «έμεινε στην αιωνιότητα», αφού πέθανε, ως θνητός που ήταν, το 632 μ.Χ.»
Σε ευχαριστώ που μου το θύμισες, γιατί έχω παραλείψει να απαντήσω και στην κοπέλα που μου ξαναέγραψε.

7. greekmurtad - 16 Φεβρουαρίου, 2010

Θα σε συμβουλευαμε να απαντήσεις. Θα απαντήσουμε κι εμείς, μια και έχουμε στο πρόγραμμα να ανασκευάσουμε άρθρα του Ελντίν για θέματα πίστης στο Ισλάμ. Αυτό το θέμα με τον «Παράκλητο» είναι βασικό.
Μπορείς να δεις και το σχετικό άρθρο μας για το ψευτοευαγγέλιο του Βαρνάβα: http://greekmurtadeen.wordpress.com/2010/01/01/barnabas-gospel/

expaganus - 16 Φεβρουαρίου, 2010

@greekmurtad Δεν ξέρω πότε θα το καταφέρω να απαντήσω, αλλά έτσι κι αλλιώς εσείς δεν δεσμεύεστε από το αν απαντήσω ή δεν απαντήσω εγώ. Το άρθρο θα το δω, ευχαριστώ.

8. Η απελπισμένη απολογητική του Ισλάμ-3: Ο “περικλυτός” Μουχάμμαντ « Greek Murtadeen: Ελληνες αποστατες απο το Ισλαμ - 23 Μαρτίου, 2010

[…] για αυτό που βρίσκεται στο μπλογκ του, στη διεύθυνση  https://expaganus.wordpress.com/2009/10/14/periklytos-mohammed: Ο λόγος είναι πολύ απλά ότι στο μπλογκ του ο expaganus έχει […]

9. Ο “περικλυτός Μοχάμμεντ” και πάλι… « Somewhere Between the Sacred Silence and Sleep - 24 Μαΐου, 2010

[…] Ο “περικλυτός” Μοχάμμεντ και ο Παράκλητος…” (https://expaganus.wordpress.com/2009/10/14/periklytos-mohammed/). Το άρθρο που αναδημοσιεύω βρίσκεται εδώ: […]

10. Μοχαμετ - 2 Μαΐου, 2016

Το μονο πραγμα που ειναι λογικο ειναι οτι εισαι **@@*! Ουτε καν δεν κσερις τι λεεις αλλη φορα σκεφτου λιγω πριν μιλισης οκ.

expaganus - 6 Μαΐου, 2016

@Μοχάμετ, αν έχεις να ασκήσεις κριτική σε αυτά που γράφω, κάνε το με επιχειρήματα. Οι βρισιές και οι γενικότητες «δεν ξέρεις τι λες» κτλ. δεν λένε τίποτα.

11. Greekman - 6 Ιουνίου, 2021

Αδελφέ, σ’ ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις σου.
Απαραίτητες σε μία τόσο διεφθαρμένη εποχή όπου κυριαρχεί το Πνεύμα τού Κακού, μάλλον..και οι Αντίχριστες διαθέσεις!
Καί παλι σ’ ευχαριστώ πολύ. Καί σενα και τους φίλους οπως ο συνελληνας με τον Ασμοδαίο!!
Απάντησα σε καποιον Αχμέντ Ελντιν αλλά εκανε την πάπια! Αυτός.. διαφημίζει τούς Έλληνες? πού έγιναν Ισλαμιστές οπότε έγινα πύραυλος!!!
Τυχαία, λόγω τού ότι το youtube μου έστελνε notifications,ειδα τον A.Deedat.
Καί έπαθα πλάκα με τους ισχυρισμούς τών Ισλαμιστών και την διαστροφή πού επιχειρούν!
Αυτό,ομως,που σύντομα κατάλαβα.. είναι οτι ο διάλογος είναι προσχηματικός.
Κάνουν προπαγάνδα, βλασφημουν και ειρωνεύονται, προσποιούνται οτι δεν καταλαβαινουν.. ενώ σβήνουν όσα σχόλια κρίνονται επικίνδυνα και αναπάντητα!
Σέ αναγκαζουν στο τελος,να πεις: Get lost! Η ακομα Ελληνικότερα: Fuck off!
Οι δε Εβραίοι, είναι χειροτεροι!! Σε αγνοούν παντελως!!! Όποιο και να ειναι το επιχειρημα!Μιλάμε για σατανική κακία και τρομερό πείσμα.
Καί παλι ευχαριστώ τον Θεό πού υπάρχετε και μας διαφωτίζετε.
Αυτό,ομως,που ειναι τρομακτικό, είναι η απουσία της σύγχρονης Εκκλησίας και ο συμβιβασμός πού επιχειρεί!!.. Αυτό τό.. σιχαμένο «κρατος», είναι απών. Ψεύτες, κλέφτες, διαφθορείς τού Γένους, προδότες, αδιάφοροι!
Greekman🇬🇷

12. Greekman - 6 Ιουνίου, 2021

Τώρα το είδα.. Έχεις σχέση με τον Νίκο Δήμου? Τον γνωστό??… Θυμάμαι έναν Ν.Δημου από εποχή Κ.Καβαθα με τους 4 τροχούς πού δοκιμαζε πανακριβα αυτοκινητα,δεν δουλευε ποτε,και στη συνέχεια τον πειραζε ο «πολύς» Ελληνισμός!!!…
Γι’αυτόν τον Ν.Δημου μιλάμε;.. Η δυστυχία του να εισαι Ε???
Απαντησε μου,σε παρακαλώ για να προσανατολιστώ..
Με εκτιμηση,Greekman🇬🇷

expaganus - 8 Μαΐου, 2022

@Greekman είναι όπως το λες, ο διάλογος είναι προσχηματικός. Για να παριστάνουν ότι είναι ανοιχτοί σε διάλογο.

expaganus - 20 Απριλίου, 2023

@Greekman Όχι, δεν έχω σχέση με τον Νίκο Δήμου.


Σχολιάστε